WebExpo Praha 2012 - piatok

WebExpo Praha 2012 - piatok

WebExpo 2012

WebExpo je z môjho pohľadu jedna z tých väčších konferencií (alebo jediná?) v okolí, ktorá za rozumné peniaze ponúka prehľad toho, kde budeme vo webe na Slovensku za pár rokov. Praha je neďaleko, jazyková bariéra nulová, preto som nevidel jediný dôvod nezúčastniť sa. Tak ako aj minulý rok som si program pripravil dopredu, aby som nestrácal čas rozhodovaním sa na mieste. A tu je môj výber.

Leoš Štýbnar, Tři stvoření v našich hlavách

Začal som prednáškou v Design Hall. Nikdy som si neuvedomil, aký je ľudský mozog vývojovo mladý. Oproti takým plazom mu chýbajú milióny rokov evolúcie. Leoš definoval tri „ virtuálne mozgy“ v našej hlave – plazí, primátsky a ľudský-racionálny. A ako to súvisí s webom a jeho dizajnom? Plazí mozog pozná základné pocity, napr. obavu, strach. Preto dáme na eshop, že skladom sú posledné kusy produktu, treba kúpiť rýchlo. Primátsky mozog je silne založený na vzťahoch a emóciách, prihodíme teda box „čo si kúpili ľudia, ktorý si tiež kúpili tento produkt“ a v databanke obrázkov nájdeme kamarátsky sa usmievajúcu slečnu. No a náš, ľudský mozog sa chytí na zľavu, lebo je racionálny a chce ušetriť. Dobrý web dokáže osloviť všetky časti nášho mozgu a to bol zmysel celej prednášky.

Obsahovo zaujímavé, často sa stáva, že ľudia na eshope nakupujú, aj keď ceny nemá najnižšie a myslím že to bude tým, že sa tam proste kupuje „dobre“. Prezentácia bola priemerná, naozaj išlo primárne o obsah.

Síce som v ui42 "vedený" ako developer, aj ďalšia prednáška bola z design hall. V dev halle konfigurovali serveri v cloude...nič pre mňa, takže nasledoval

Richard Šerý, Sebevražda v Bronxu

Netradične vyzerajúci Richard (rozumej typoval by som ho skôr na skladníka v Kauflande podľa vizáže) veľmi pekne vysvetlil, že keď robíte návrh informačnej architektúry webu, vždy je dôležitý kontext. A keď robíte intranet alebo web aplikáciu, kontext je násobne dôležitý. Kto, kedy a ako bude produkt používať, musíte preskúmať, porozprávať sa s ľuďmi. Ale pozor, ľudia väčšinou o svojich pracovných návykoch klamú a zjednodušujú. Zaťažte ich dostatočne pri užívateľskom testovaní a pýtajte sa v priebehu testovania. Nesústredia sa tak na to, čo hovoria, doslova „nestíhajú klamať“ a vy sa dozviete viac. Pri návrhu UI sa pýtajte na počty, všetkého. Koľko článkov, koľko možností, koľko užívateľov. Nájdite priemer a potom sa zvlášť povenujte hraničným hodnotám, maximám a minimám. Vyhnete sa tak napr. select boxom s 500 položkami...No a kde je v tom celom samovražda? Dozviete sa v PSku na konci.

Obsahovo skvelé, prezentačne tiež, naozaj prínosné pre vytváranie informačných architektúr.

Honza Král, Redis v realném světě

No, konečne niečo z Dev hall. Redis je key-value, nosql databáza. Ako value dokáže ukladať rôzne šikovne preddefinované štruktúry ako napr. počítadlo, list, bitmapu, hash a pod. Beží v RAM, perzistuje na hardisk, čiže aj po výpadku-reštarte sú dáta dostupné. Dokáže sa replikovať, je rýchla, v zásade jednoduchá na použitie. Honza popísal reálne use casy na jej použite, ako s ňou nahradili Memcached, ako využívali replikáciu a tie predefinované štruktúry. Myslím, že každý si dokáže predstaviť use case pri svojich projektoch, key-value je naozaj jednoduchý koncept. Otázkou je ale podľa mňa veľkosť-náročnosť projektu. Hodí sa to na veľké veci, napr. v spojení s node.js.

Obsahovo zaujímavé, bolo vidieť, že Honza len spísal svoje reálne skúsenosti s používaním Redisu. Prezentačne príjemné, vecné.

David Grudl, Závislosti, injekce a vůbec

David je známy hlavne ako autor frameworku Nette. Ten je v Čechách veľmi obľúbený a má širokú komunitu vývojárov. Tentoraz ale bola prednáška o tom, ako čo najlepšie odovzdávať závislosti. Pri objektovom programovaní je to často problém, statické metódy, singletony a podobné skratky sú častou barličkou. David spomínal aj nástroje ako Composer a rozprúdil príjemnú debatu. Kód so závislosťami je často „upísaný“, ale má to určite svoje výhody, prehľadnosť, testovateľnosť.

Bola to poučná, zábavná prednáška o výsostne programátorskej téme. David je výborný showman.

Vojta Roček, Return On Investment na webu

Na túto prednášku som sa dostal náhodou. V Dev hall vôbec nefungoval časový harmonogram (čo sa mi dosť nepáčilo), takže sa mi pokazil môj plán. Ale z náhody sa stala jedna z najlepších prednášok. Vojta mal veľmi podobné názory na všetok ten Facebook, Twitter, Google+ marketing ako ja. Ak niekto vytvára followerov a priateľov a nevie povedať, čo mu to reálne prináša, nemá to zmysel. Všetko treba merať na peniaze. Zbierajte všetky možné dáta, časom prídete na to, čo s nimi. V nástroji GoodData predviedol niekoľko ukážok, ako sa pozrieť napr. na takú vec ako že: Koľko priateľov z Facebooku za posledný mesiac niečo u nás kúpilo. Tak by to malo byť, treba poznať hodnotu všetkých marketingových aktivít a vybrať si tú najefektívnejšiu. Aj keď cieľová skupina takýchto pokročilých analýz sú väčšie firmy, základná myšlienka sa dá aplikovať aj na menších projektoch.

Prednáška to bola dobrá, autor bol pripravený, trochu sa obával o rýchlosť Internetu pre live ukážku, ale nerozhádzalo ho to.

Jindřich Parus, Vývoj aplikací pro Windows 8 Metro

Microsoft ako hlavný partner konferencie si rezervoval celý blok v Dev, Design aj Bussines hall, takže novému Windows 8 sa vyhnúť nedalo. Aplikácie pre Metro budeme vyvíjať v HTML5 a Javascripte, zložitejšie algoritmy budú kompilované do DLL knižníc. Celé to potom zabalíme do premenovaného zipka, takže hocikto si bude môcť pozrieť naše zdrojáky. Pozrieme si HTML aj nového Skypu pre Win 8, na ktorého vývoji sa Jindřich podieľa. Vyzeralo to jednoducho, ale mám trochu obavy o to HTML5. Zuckerberg sa nedávno vyjadril, že mobilná Facebook HTML5 aplikácia pre mobily bol krok vedľa, odkedy prepísali iOS aplikáciu na natívnu, ľudia ju používajú dva krát aktívnejšie.

Prednáška fajn, ukázal pár živých ukážok, nenudil. Teda až na to neustále prepínanie z Metro rozhrania do Visual Studia, neviem si predstaviť že by som to denne takto používal.

Petr Ludwig, Jak bojovat s prokrastinací?

Prokrastinácia (odsúvanie úloh) je podľa mňa problémom väčšiny z nás. Prioritizujeme, zoraďujeme, používame rôzne nástroje, máme mobily, tablety a aj tak to nie je ideálne. Toto bola kvalitná prednáška, ktorá naozaj chcela pomôcť. Zapamätal som si aj toto:

  • Vykašlite sa na rôzne aplikácie do počítača. Tie len rozptyľujú. Používajte papier a pero. Na tom je kus pravdy. Vyskúšal som už asi všetky čo existujú, na desktop, webové aj do mobilu. Nepoužívam pravidelne ani jeden.
  • Nerobte si zoznam úloh, vizuálne zoradený pod seba. Ráno vstanete, máte zoznam vybraných úloh, je ich 8 a potom ktorú si vyberiete? Zabrzdí Vás paradox výberu. Úlohy si dajte náhodne na papier, farebne prioritizujte.
  • Dôležité je nestráviť deň plánovaním. To bol môj klasický scenár na výške. Pol dňa som plánoval čo sa budem učiť, potom obed a pauza. Poobede som zistili že nestíham, tak som prerábal plán. Večer som začal písať ťaháky.

Bola to naozaj veľmi dobrá prednáška, motivačná, praktická. Len ešte nikto neporadil, ako to celé aplikovať pri dvoch/troch malých deťoch, ktoré Vám konštantne narúšajú Váš krásne zostavený plán:)

Martin Michálek, (Téměř) Vektorový web

Responzívny/elastický layout bol jednou z hlavných tém v Design hall. Martin rozprával o tom, ako redizajnoval svoj blog s použitím týchto techník. Jeho hlavným cieľom bolo vytvoriť taký layout a HTML/CSS, ktoré by neboli závisle od žiadneho rozmeru prehliadača užívateľa. Je nereálne testovať na všetkých zariadeniach, rozlíšenia sa stále menia, zväčšujú. Martin Spomenul aj Twitter Bootstrap, ktorý som pred niekoľkými týždňami trochu skúšal, asi sa mu ešte povenujem:)

Prednáška to bola taká priemerná, Martin mal dosť nevýrazný a monotónny hlas. Téma mi to bola blízka, ale nejako si nespomínam na nejaké výraznejšie posolstvo či techniku, ktorú by som si odniesol.

Jakub Nešetřil, Jak (ne)dělat API

Jakub pracuje na startupe apiar.io, ale nie je to žiadny začiatočník. V úvode prednášky pekne zhrnul vývoj rozhraní a potom porozprával o tom, že API rozhrania treba najprv mockovať (pripraviť si testovacie rozhranie) a otestovať ho. Nikdy totiž neviete ako presne vaše API má vyzerať a netreba na začiatku strácať čas jeho programovaním.

Prednáška to bola normálna, ničím výnimočná. API u nás nevytvárame často, skôr konzumujeme, ale dobré je mať prehľad aj o opačnej straneJ

Aaron Walter, The Real me

Uff, tak toto bola chuťovka. Aaron pracuje vo firme Mailchimp a vo svojej prednáške bol neuveriteľné inšpiratívny. Neurobil som si ani riadok poznámky, pretože som počúval a snažil som sa zapamätať si čo najviac. Jeho hlavným posolstvom bolo, že je veľmi dôležité, ako komunikujete navonok so svojimi zákazníkmi. Aké emaily im posielate, čo im hovoríte, aké fotografie používate. Treba si dávať pozor na tón reči, aj keď to v písanej podobe možno nedáva zmysel. A byť úprimný. Radšej ako naleštené fotky z databanky použite fotografie Vášho objektu, vašich ľudí a rozprávajte ich príbeh. Ak by ste si jeho prednášku prečítali niekde narýchlo v časopise, možno by to znelo ako také tie marketingové kecy. Ale Aaron nás presvedčil, že to má zmysel, že aj do webu treba transformovať posolstvo. Používal veľmi konkrétne príklady, firmy, situácie, weby.

Bol to pre mňa jedna z najlepších prednášok WebExpo 2012. Je zaujímavé sledovať ten prezentačný rozdiel medzi česko slovenskými a (hlavne) americkými prednášajúcimi. Minulého roku kraľoval Luke Wroblewski, tentoraz to bol Aaron Walter.

Toľko z piatku. Nasledovala geniálna večera a pivko v reštaurácii Kopyto.

PS: SAMOVRAŽDA

V 80tych rokoch, keď zúrila v Amerike kriminalita, privolali po streľbe do baru policajtov. Našli v ňom ležať rozstrieľaného muža s nožom v chrbte. Pýtajú sa teda barmana, ktorý streľbu prežil, ako sa to stalo. Ten bez zaváhania odvetil, že išlo o samovraždu. Policajti sa naňho prekvapene zapozerali a bez otázky očakávali, že tento nezmysel zdôvodní. A barman pokračoval. Opísal, ako do baru uprostred černošského gheta, kde sa stretávajú všetci podstatní černosi v okolí, vošiel beloch a objednal si bielu kávu. Policajti sa zamysleli a uznali, že toto konanie bolo viac menej samovražedné. Pointu a dosah pre web môžeme rozobrať v diskusii.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.