Profit č. 2: Aj softvér zadarmo vie zarábať

Profit č. 2: Aj softvér zadarmo vie zarábať

O dôvodoch, prečo Buxus nie je open source, si môžete prečítať v časopise Profit 2/2012.

Celosvetovo najpopulárnejšie content management systémy sú voľne stiahnuteľné a ich zdrojový kód je otvorený. O ich vývoj sa stará mnohotisícová komunita developerov. 

Sú tri hlavné modely financovania vývoja CMS. V prípade komerčných redakčných systémov je vývoj platený z licenčných poplatkov. Open source systémy vyvíja komunita developerov, ktorá tak robí bezplatne. Existuje aj kombinácia predchádzajúcich dvoch modelov, kedy CMS čiastočne vyvíja komunita a na vývoj prispieva komerčná firma ponúkajúca spoplatnený support pre používateľov.

Pri úvahách o otvorení Buxusu a jeho sprístupnení zadarmo sme zobrali do úvahy najmä to, že okolo Buxusu neexistuje komunita developerov, ktorý by ho ďalej vyvíjali. Tento krok by z nášho pohľadu nepriniesol želaný efekt - rýchlejší a lacnejší vývoj.

V januári 2012 sme vydali novú verziu Buxusu 6.2 a do konca roka by sme chceli vydať ďalšie dve. Buxus vyvíjame od roku 1999 a je to najdlhšie vyvíjaný redakčný systém na Slovensku. Používa ho takmer 150 webov a pracuje s ním vyše 1000 používateľov (december 2011). Medzi používateľov Buxusu patria napríklad Ringier, Slovenská technická univerzita, Trenčiansky samosprávny kraj, Firotour, Incheba, Aupark, Brloh, Turancar, Bratislavské noviny a ďalší.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.