Užívateľské testovanie s 30 rokmi praxe - Usability Week Londýn 2011

Užívateľské testovanie s 30 rokmi praxe - Usability Week Londýn 2011

Po minuloročnej Kodani bol Londýn štandardne dobrá voľba. Pre nás účastníkov je to atraktívna lokalita aj po 20 rokoch navštevovania a organizátorom zabezpečí vždy vysokú účasť - predsa len je Veľká Británia jedna z najrozvinutejších krajín v e-commerce. Jesenné dni počas konferencie boli príjemne teplé, takže cez obednú prestávku sme stihli vždy zájsť aj do Hyde parku, ktorý bol doslova cez ulicu. V kombinácii s dobrým obsahom a príjemnými ľuďmi je NN/G Usability Week skvelá príležitosť na načerpanie inšpirácie. A obligátna pikoška - v hoteli sme bývali na izbe č.42.

Bruce Tognazzini: Interaction Design

Tento rok som si vybral viacdňový seminár Interaction Design, ktorý viedol Bruce Tognazzini. Starší pán vo veku mojich rodičov je jedným zo zakladateľov oblasti Human Computer Interaction (HCI), kam patrí aj usability a užívateľské testovanie. Okrem iného bol prvým HCI dizajnérom v Apple a jedným z tvorcov klasického Mac OS. Pozor, považuje sa za dizajnéra, aj keď nevie kresliť! Je dizajnérom v pôvodnom zmysle slova design, takže po slovensky by bolo vhodnejšie povedať, že je návrhár.

Bruce svoje vyše 30-ročné skúsenosti s návrhom user interface premietol do jednoduchých princípov, procesov a techník, ktoré majú zaručiť úspešný dizajn/návrh. Nejde pritom len o návrh softvéru a webov, aj keď veľa príkladov bolo práve z tejto oblasti.

  1. Úvod bol o tom, ako presvedčiť zodpovedných o dôležitosti HCI (alebo UX alebo usability) a získať podporu pre HCI tím vo svoje firme alebo u klienta.
  2. Porovnanie rôznych prístupov k dizajnu a odporúčanie rýchleho prístupu, ktorý zaručí aj výslednú kvalitu.
  3. Ako vybrať a zorganizovať správny HCI tím.
  4. Ako získavať požiadavky a podklady na začiatku projektu.
  5. Proces tvorby efektívneho dizajnu: persony, prototypy, ...
  6. Princípy efektívneho dizajnu.
  7. Užívateľské testovanie.

Okrem samotného procesu sme prešli mnohými teoretickými základmi pre HCI, ako je napríklad teória informácií. Vyriešili sme zopár zadaní z oblasti prípravy softvéru pre letectvo. A prešli sme kopou príkladov dobrých a zlých UI.

Palo Vallo, Bruce Tognazzini a Martin Krupa

 

Prehliadače zamrzli v čase

Bruce je skvelý prednášateľ, seminár bol výborne pripravený a samozrejme prešpikovaný postrehmi zo života, uvediem zopár citátov na ilustráciu:

  • Prehliadače zamrzli v čase.
  • Neexistuje priemerný používateľ.
  • Microsoftu trvalo 20 rokov, kým skopíroval Macintosh, jednoducho "nepochopili podstatu."
  • Skype nebol navrhnutý pre používateľov - navyše sa zhoršuje.
  • Estetika musí dizajn podporovať, nie dominovať.
  • Používal pojem Weblication = Web Application

Okrem iného som sa dozvedel, prečo prvá literatúra bola veršovaná. Napodiv to súvisí s teóriou informácií.

Prečítajte si blog Bruca Tognazziniho Ask Tog, ktorý je síce zriedka aktualizovaný, no aj staršie príspevky stoja za prečítanie. Pozrite video jeho projektu Starfire (obidve časti) z roku 1992 s víziou user interface pre rok 2004 - realitou sa to stalo až tento rok ;-)

Užívateľské testovanie na Slovensku za posledný rok

Pred rokom som v svojom blogovom príspevku o NN/g Usability Week v Kodani písal o slabšej úrovni usability na Slovensku. Čo sa odvtedy podľa mňa zmenilo?
  • Pojem usability alebo UX sa začal na Slovensku za posledný rok objavovať aj na konferenciách aj v profiloch firiem aj v Google AdWords.
  • Stále je však usability na Slovensku v plienkach. Neviem o žiadnej slovenskej firme, čo by mala vlastný interný UX tím a fungovala podľa UCD princípov. Toto píšem naschvál ako výzvu a dúfam, že sa mi niekto ozve a presvedčí ma o opaku.
  • Zaskočil nás rozmach mobilných webov a aplikácií, čo súvisí s rýchlym rozšírením smartfónov a tabletov. Kým pred rokom sme hovorili o tom, že to príde, tak teraz už môžeme konštatovať, že je to tu a je najvyšší čas začať.

Užívateľské testovanie webov v ui42 za posledný rok

Ako sme s HCI/Usability/UX/UCD pohli v ui42?

Viete na Slovensku alebo v Čechách o weboch a iných (nielen softvérových) produktoch, pri vývoji ktorých sa patrične venujú aj HCI alebo usability alebo user experience? Napíšte mi, radi si vymeníme skúsenosti, ktorých je podľa nás v našich končinách stále málo.

BTW. Z Londýna sme sa vracali priamo na naše prvé celodenné testovanie mobilného webu, ktorý návrhol náš tím. Bol to zážitok, je to technicky aj logisticky oveľa náročnejšie než bežné testovanie. Princíp zostáva rovnaký: sledovať používateľa pri práci.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.