WebExpo Praha 2011 - Piatok

WebExpo Praha 2011 - Piatok

WebExpo 2011

Miesto konania sme s pomocou iPhonu a slečny Janky z navigácie našli bez problémov. Areál Vysokej školy ekonomickej sa nachádza v samom centre Prahy (teda, aspoň sa mi zdalo, vôbec Prahu nepoznám...), je taký klasický, školský, staršie i modernejšie budovy zvonku, ale príjemne moderné interiéry. Registrácia bola bezproblémová, nafasovali sme visačky s menami a tašku plnú reklamných papierov.

Ešte pred konaním som si pripravil v spolupráci s oficiálnou stránkou webexpa vlastný program, takže som mal jasno čo a kedy chcem vidieť. Ale kde je Development room? Tam kde Mobile room? A to je kde? 10 minút som hľadal kam ísť. V tej záplave letákov mi chýbala nejaká mini-mapka. Poďme ale na prednášky.

Deployment PHP, Jan Mittner

Deployment je v preklade asi toto:

komitni to do esveneka, exportni si zmeny, urob dump databázy, prenes to na test, prepíš zdrojáky, updatni databázu, testni, prenes na live server, prepíš súbory, updatni databázu a hlavne nikde nesprav chybu...

A to robí každý vývojár asi tak 5 krát denne. Príjemný pán z firmy Vergilio nám prezentoval svoje riešenie, ktoré nasadili, aby zautomatizovali celý tento zložitý proces. Používajú nástroje SVN, Phing, DBDeploy a nad tým celým vlastnú jednoduchú aplikáciu, ktorá jedným kliknutím prehodí všetky zmeny na test a ďalším na live. Na celom riešení ma najviac zaujala viac menej úplná elimináca chýb na strane programátora a to, že vývojár nemusí vedieť heslá na prístup do systémov, lebo tie sú uložené v aplikácii.

Nie celkom som ale pochopil úvod prednášky, pretože autor tvrdil, že deployment je pre firmu strata peňazí. Po prednáške som ho odchytil v konzultačnej miestnosti a skúšal s ním diskutovať o tom, že predsa deployment je súčasť práce danej úlohe. Nakoniec sme dospeli k záveru, že automatizovanie môže zlacniť cenu a zvýšiť kvalitu služieb, čo je určite dobrá konkurenčná výhoda.

Prezentačne to bolo v poriadku, so živou, fungujúcou ukážkou, ale v malej miestnosti sa tlačilo veľmi veľa ľudí.

Grafika ako sexy predavačka, Jan Sotorník

Presunul som sa do Design Hall. Perfektná prednášková miestnosť, 3 plátna, pohodlné sedenie. Názov prednášky bol použitím slova „sexy“ magnetizujúci a tak som očakával fajnovú true story o tom, ako spraviť dobrý eshop. Úvod zaujímavý, prečo som si nikdy neuvedomil, že eshop je vlastne obdoba samoobsluhy pri kamennom obchode? Nasledovala dosť strohá prezentácia, s ktorej som si poznačil len tieto tri fakty:

  • Ak má produkt viac variácií (farby, veľkosti), ktoré sa líšia cenou, nemá zmysel dávať do výpisu produktov tlačidlo Kúpiť. Radšej napísať že „od 250€“
  • Najdôležitejšia informácia okrem ceny je dostupnosť produktu
  • Pri návrhu eshopu je dobré pracovať s reálnymi dátami. Treba zistiť, aké sú dostupné fotky, či majú nejaký štandardný rozmer, ako vyzerajú názvy produktov, či sú dlhé a pod.

Celkovo bola ale prezentácia slabšia. Chýbali mi v nej nejaké čísla, case studies, reálne skúsenosti v tvare keď sme zmenili toto, stalo sa toto. Autor tvrdil, že sa podieľal na vývoji desiatky eshopov, neverím, že by niečo zaujímave nedokázal vytiahnuť.

Cassandra, Michal Augstýn

Ďalšia prednáška bola v Development Hall. Keď predchádzajúca hala bola super, táto bola mega super. Po strope navešané projektory ako balóny, každé dva metre dva reproduktory (v dvoch radoch...), pričom jeden pár by stačil na slušnú diskotéku v celej hale.

Ale späť k prednáške. Pojem NoSQL databáz rezonuje všade, používa ich každý, kto niečo na webe znamená. Konkrétne Cassandra je „výrobok“ Facebooku, čítal som ale niekde, že vraj už to tak celkom nepoužívajú. Je to multiplatformová = beží v jave databáza, založená na BigTable od Googlu. Celkovo nie som nejaký veľký databázový špecialista, používam relačné databázy na úrovni bežného senior developera. Už dávnejšie som skúšal CouchDB, čítal si pár článkov a snažil sa pochopiť výhody nosql prístupu. Na veci ako stĺpcovú orientáciu či výseky dát miesto selectov potrebujem čas. Po rokoch v relačných databázach je celkom náročné myslieť v nosql logike a nájsť jej vhodné nasadenie pre projekt.

K môjmu vlažnejšiemu pocitu z Cassandry určite prispela aj samotná prednáška. Autor posúval slajdy, rozprával zjavne odborne, ale v polovici som akosi stratil niť. Potom som chvíľku uvažoval, že prečo ma to nebaví a prišiel som na to že to bolo ako prednáška v škole na výške. Prednášajúci tomu síce dokonale rozumel, ale bolo to proste „suché“.

Evoluce Designera, Adam Hrubý

Nízky chlapík v tesných nohaviciach a s šálom okolo krku (neviem ako sa to volá, taká ta imidžovka, čo je vám v zime nanič a v lete v nej vyzeráte ako keby vám bola zima) nám rozprával o tom, ako dizajnovo podrástol vo Švédsku. Prezentácia veľmi osobná, tak môže rozprávať len človek, ktorý naozaj niečo skúsil a podarilo sa. Hovoril o tom, ako mať rád svoju prácu a robiť ju dobre, ako si vybudovať správny vzťah s klientom, vzbudiť v ňom dôveru a udržať si ju cez zodpovednosť. Škoda, že neviem nájsť reklamný spot, ktorý nám pustil ako výsledok jedného z projektov, ten by povedal veľa.

Velikost myšlení, Lukáš Plíhal

Prednáška na podobnú tému ako predchádzajúca, no nie až s takým „drajvom“. Autor vtipne zadefinoval, že sa živí počúvaním svojich klientov. Zmysel jeho práce je v tom, že musí presne zachytiť, kedy klient povie správny nápad a potom ho prezentovať ako svoj. Veľmi pekne opisoval rôzne skupiny zákazníkov, ktoré delil podľa „farby klobúkov“. Typy ako „Predstavovali sme si to inak“, „Je to dobre, ale mohlo by to byť lepšie“, „Celé zle“ určite dobre poznáte aj z vlastnej skúsenosti...

MongoDB, Lukáš Linhart

Jednu nosql databázu už sme tu mali, MongoDB je druhý zástupca. Človek z portálu centrum.cz veľmi účelne spojil prezentáciu s popisovaním riešenia reálnych situácií, ktoré na centrume vznikli. Pekne vysvetlil, že do úložiska v podstate vkladáš data v JSONe bez rozmyslu a následne nad nimi skúsiš zistiť nejaké informácie. Podstata je v tom, že práve teraz, hneď, rýchlo, bezpečne a efektívne potrebuješ uložiť obrovské množstvo dát (Twitter je ideálny príklad). Pomôže ti pri tom automatické rozdeľovanie zátaže na viac serverov, automatická replikácia, prioritizácia zápisov. Tie dáta môžeš spracovať neskôr, rozdeliť ich podľa hodnôt parametrov JSONu, ale máš ich uložené.

Samozrejme môj popis je dosť laický. No na to aby som sa začal hlbšie zaujímať o nosql(a o hocijakú inú technológiu), musím jednoducho pochopiť, ako to funguje a asociovať si to so svojim problémom, ktorý potrebujem vyriešiť. Hodnotná bola poznámka na inak veľmi dobrej prezentácií:

Púštať MongoDB na jednom serveri nemá zmysel.

Za hranicami jQuery, Daniel Steigerwald

Táto na poslednú chvíľu zaradená prednáška ma celkom potešila. Jej autor začal celkom vtipne, poznamenal že jQuery používajú väčšinou tí, čo nevedia Javascript. Niečo na tom bude, programátorská omladina dneška určite s úškrnom v tvári pozerá na document.getElementById(). Javacriptové nástroje rozdelil do troch levelov. Máme tu malé frameworky ako jQuery, väčšie veci ako DOJO alebo YUI a veľké veci ako Google Clousure. Začiatok prednášky okorenil jej autor hláškou o tom, že nám prezradí, čo zabije Javascript. Odpoveďou bol Dart. Prednáška to bola veľmi slušná, dobrá obsahovo i prezentačne.

Mobile First, Luke Wroblewski

Určite jedna z prednášok, pre ktorú sa oplatilo ísť na WebExpo. Už pred jej konaním som si čo to o Lukovi prečítal a utvrdil sa v tom, že tam musím byť. Na prednášku bol dokonale pripravený, skvelé slajdy, konkrétne čísla podporené zaujímavými príkladmi, ktoré niekedy vyzerali ako z blízkej budúcnosti, ale oni už sú tu. Hlavným motívom bolo konštatovanie, že časom budeme robiť weby primárne pre smartfony a desktopový web bude len ako „pridružený projekt“. Teraz je to zatiaľ presne naopak, no čísla nepustia. V roku 2013 by malo na web chodiť viac ľudí z mobilu ako z desktopov, pričom Luke vyjadril presvedčenie, že to bude aj skôr. Nemám dôvod mu neveriť.

Na konkrétnych príkladoch ukázal zaujímavú vec. Firmy majú často používateľsky veľmi, ale naozaj veľmi zlý web, ale výbornú mobilnú aplikáciu. To preto, lebo dokážu do malého displeja vybrať to, čo je dôležité.

Zbytočne to budem obkecávať, pozrite si jeho prednášku vo forme PDF.

 

Zatiaľ toľko, sobotu zhrniem v druhom článku.

Prečítajte si tiež

Ďakujeme za odber!
Čoskoro dostanete náš newsletter.
Ups! Tento email už je registrovaný
Email už máme v databáze, skontrolujte si schránku alebo použite iný mail
Ups! Tento email je nesprávny
Email nemá správny formát
Ups! Neznáma chyba
Prosím, skúste to neskôr

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.