WebExpo Praha 2011 - Sobota

WebExpo Praha 2011 - Sobota

Accessibility is not dead!, Radek Pavlíček, Roman Kabelka

S pánom Pavlíčkom som sa už prvý deň bavil o prístupnosti webu pri jeho stánku. Zaujímalo ma, aký dôležitý je (náš obľúbený) čistý kód a validné HTML pre prístupnosť. Potvrdil mi, že pár rokov dozadu mali čítačky webu pre nevidiacich s nevalidným kódom problémy, no teraz je to možno posledná vec, čo treba pri prístupnosti riešiť. Jeho prednáška bola o používaní mobilov nevidiacimi, začala sondou do histórie a skončila zhrnutím možností ovládania iPhonov a Androidov.

Veľmi zaujímavá bola praktická časť. Nevidiaci Roman Kabelka naživo ukazoval, ako pracuje s iPadom. Áno, čítate dobre, s dotykovo ovládaným, vizuálne orientovaným zariadením. Pod projektorom ukázal, že sa to dá, aj keď pre  vidiacich to niekedy vyzeralo možno trochu zmätočne. Ale to len preto, že nás vyrušujú ikonky, farby, efekty a ďalšie iParádičky.

PHP in 2011, Rasmus Lerdorf

S prednáškou Luka Wroblewského pre mňa určite najlepší kúsok WebExpa 2011. Vidieť rozprávať o PHP jeho zakladateľa je zvláštne. Je totiž ťažké zapochybovať čo i len jednej vete, ktorú povie v súvislosti s PHP. Už po prvých minútach sa mi páčilo to, ako Rasmus o PHP rozpráva. Nerobí z neho žiadnu vedu, na pár slajdoch z histórie ukazuje, prečo si ho napísal. Pár krát za prednášku opakuje, že užívateľa nezaujíma, či je váš kód funkcionálny alebo objektový, či je sexy alebo či používate echo alebo print. Dôležité je, aby aplikácia fungovala a bola rýchla. PHP nikdy nebolo nejaké „náboženstvo“, negrupujú sa okolo neho žiadne veľké skupiny alebo firmy. Každý ho „len“ používa, lebo robí to čo treba a to je podstatné.

Rasmus prízvukoval, že treba čím skôr prejsť na PHP 5.3, opravovať chyby v kóde a profilovať. Spomínal pri tom aj projekt HipHop od Facebooku, ktorý obsahuje veľmi slušný profiler, ale že vraj je ho dosť problematické skompilovať. Tipy ako minimalizovanie počtu includovaných súborov, používanie cache, sledovanie MTU pre cookies (hlavne pre mobilné weby), presunutie statického obsahu na non-cookie CDN servery sú určite prínosné. Na záver padlo niekoľko slov o PHP 5.4.

Zbytočne prepisovať, slajdy si môžete pozrieť na webe PHP.

Komunikace a prodávání výstupu UX designu, Jan Šrútek

Poznáte to. Po dlhých rokovaniach dohodnete s klientom zmluvu na nový web a pustíte sa do práce. Napíšete informačnú architektúru (predpokladám že teda aspoň nejakú píšete, aj jedna strana vo worde je IA) a posuniete to grafikovi. Ten nakreslí fajnový web a vy to prezentujete klientovi. Emailom. S textom „Posielam prvú verziu grafiky a návrh IA“ a prílohou, kde je word a PNGčka s grafikou. Klient otvorí najprv obrázky, na notebooku s malým rozlíšením sa ich snaží preskrolovať hore dolu a pochopiť, o čo vám ide. Potom na email odpovie: „Je to dobré, ale predstavoval som si to trochu inak

Táto prednáška bola presne o tom, ako predísť takémuto zbytočnému nedorozumeniu. Je treba klientovi vysvetliť, prečo ste práve takto navrhli každý prvok webu a mať pripravené scenáre na možné reakcie klienta. V takýchto súvislostiach, na veľkej obrazovke projektora, určite presvedčivejšie podáte vaše kreatívne nápady. Zákazník by sa mal na stretnutí zapáliť pre novú vec rovnako ako vy. Treba si tiež uvedomiť, že osoba, s ktorou komunikujete, možno potrebuje prezentovať váš nápad svojmu vedeniu alebo šéfovi. Nezabúdajte na to a pomôžte mu v príprave.

Bolo to veľmi slušné, obsahovo aj prezentačne. Prednášajúci pôsobí v Londýne vo významných UX agentúrach, takže podľa toho to aj vyzeralo.

Snadný vývoj pro iOs, Android a další systémy, Bořek Bernard

Túto prednášku som nestihol od začiatku a tak som prvých pár minút nebol celkom v obraze. Postupne som ale pochopil, že autor chce robiť mobilné weby vo Flexe. Je zjavne odborníkom na túto Adobe technológiu (v referenciách ma spoluprácu s Tatrabankou) a chcel nám ukázať, akú podporu má Flex pre vývoj mobilných aplikácií. Keď som si sadol, akurát zdôrazňoval, že Flex nie je Flash a vysvetlil aj prečo.

Moje chabé spomienky na vedomosti o Flexe a jeho aplikáciách mi pripomenuli, že je to (hlavne vizuálne) zaujímavá platforma na vývoj RIA aplikácií, ktorá však vyžaduje plugin AIR od Adobe. Ten v podstate spustí webku ako desktop aplikáciu, no mám s tým ale negatívne skúsenosti. Pred časom som skúšal Tweetdeck na desktope a po 5tom pokuse spustiť to som to vzdal...

Prezentácia bola spojená s praktickou ukážkou vytvorenia jednoduchého zoznamu prednášajúcich, čítaného z XML súboru. IDE Flexu je spracované v Eclipse, práca s nápovedou vyzerala naozaj jednoducho. Syntax podivná, taka javovská, ale výsledok za pár minút veľmi presvedčivý. Flex rieši rozmery obrazovky, má fajnový mód na testovanie, hotové komponenty, fakt to vyzeralo zaujímavo. Trochu som na pozadí vetril problém s rýchlosťou celej aplikácie (aj na mobile to totiž potrebuje mobilný AIR), ale v záverečnej diskusii nás autor uistil, že na výkone sa pracuje v každej novej verzii veľmi intenzívne.

Prednáška OK. Jedna z tých, ktorá Vám rozšíri obzor a prisunie bližšie niečo, o čom ste netušili, že môže tak zaujímavo fungovať.

Na velikosti záleží, Martin Pospíšil a Zdeněk Košťál

Znovu jeden z tých názvov prednášky zo skupiny „Grafika webu ako sexi predavačka“. Dvaja pomerne mladí (áno, nazvem ich tak) chlapci z firmy Madeo nám hovorili o tom, ako robiť weby na celú obrazovku. Nie také tie „nudle“, ktoré na 24“ monitoroch vyzerajú ako keby nebolo obsahu.

Priznám sa že po piatkovom Mobile First to bol pohľad z úplne opačnej strany. Po praktických ukážkach niekoľkých realizácií som ale pochopil zmysel takýchto webov. Ak nemáte od zákazníka dostatok textového obsahu a vzhľadom na povahu webu to ani nie je potrebné, dá sa s webom na celú obrazovku dosiahnuť pocit „plnosti“. No veď pozrite napr. web stránku akrobatického pilota. Vyžaduje si to však dobrého grafika, kvalitné podklady a čo najlepšie spravené HTML/CSS.

Prezentačne to nebolo nič svetoborné, ale účel to plnilo. Vedel som si zadefinovať web, na ktorý by sa niečo také dalo použiť a teda to bolo celkom prínosné.

Elasticsearch: za hranice běžného fulltextového vyhledávání, Karel Minařík a Lukáš Vlček

Na túto prednášku som išiel preto, lebo vyhľadávanie je dôležité. Všade. Vyhľadávam v mobile, na desktope, v mojom programovacom IDE, na webe, v gúúgli, dávam ho na 99% webov, ktoré v ui42 robíme. A autor prednášky začal presne v tomto duchu. Uviedol niekoľko naozaj zaujímavých (rozumej zlých...) výsledkov vyhľadávania na bežných portáloch českého Internetu. Mňa najviac pobavila hláška jednej stránky že „Našlo sa príliš veľa výsledkov, upravte podmienky vyhľadávania!“.  Pokračoval ľahkou teóriou okolo vyhľadávania a prešiel na Elasticsearch engine. Zapamätal som si, že je to RESTové rozhranie, ktoré ukladá dáta pomocou JSON. No, žiadna novinka, JSON a REST sú hviezdy súčasnosti. Správnymi dotazmi sa potom nad uloženými dátami dá efektívne vyhľadávať.

To bola prvá, skôr teoretická časť prednášky, ktorá bola naozaj dobrá. Stačilo vedieť čo je to JSON a bežne vnímavý človek pochopil výhody Elasticsearch. Na praktickú časť som už ale neostal, presunul som sa opäť do Mobile Room.

Developing Lovable Mobile Services: A tale of Two Socks, Dave Ruzius.

Znovu jeden z tých zaujímavejších kúskov na tému mobilného vývoja. Jej autor tentoraz nerozprával o tom, ako už nápad realizovať, ale ako k nemu dospieť. Na úvod ponúkol pár čísel ohľadom množstva aplikácií v Android markete a v Appstore. Čísla ako 91 hier a 459 aplikácií za august v Appstore sú zaujímavé, no zaujímavejšie je skôr to, prečo je len malé percento z nich úspešných. Dave sa venoval trom aspektom, ktoré sú dôležité pri hľadaní správneho nápadu pre web aplikáciu:

  • užitočnosť
  • použiteľnosť
  • túžba po aplikácii(no preložte lepšie desireable...)

Netreba robiť aplikáciu, čo dokáže X vecí, treba sa sústrediť na jeden problém a jeho riešenie dotiahnuť do dokonalosti. Pomáhať má testovanie a prototypovanie UI aplikácie ale aj možno „podivné“ veci ako testovanie aplikácie v reálnych podmienkach. Pomalá aplikácia na zisťovanie trasy spojov MHD s malými ovládacími prvkami a loadingom každú chvíľu nebude na rušnej zastávke autobusov úspešná. A keď do svojej aplikácie pridáte aj pár drobností, ktoré ju urobia žiadúcou(zas to anglické desireable), máte výsledok, ktorý budú všetci sťahovať a milovať.

To spojenie „milovať aplikáciu“ na konci prednášky zaznievalo častejšie a mne sa to zdalo nejaké divné. Ok, aplikáciu môžem „rád používať“, lebo mi zľahčí robotu, pobaví ma, vyrieši nejaký problém, pomôže v práci. Ale žeby som ju miloval? Aj keď to bolo možno myslené nadnesne, viac krát opakovane to znelo divne. Preto mi nedalo a konci som sa autora spýtal, či to s tou láskou k aplikáciám myslí až tak úplne vážne. Trošku sme polemizovali, ale nevyjadril sa že by to myslel nejako obrazne...Ja mám síce smartphone len pár týždňov, ale všetky aplikácie používam preto, lebo riešia čo najlepšie danú úlohu. Som asi ale zlá vzorka, lebo tie social aktivity typu Foursquare(jeach, tam sú odznaky), Gowalla a (to nehovorte nikomu...) čiastočne aj Facebook ma nejako obchádzajú.

Máte nejakú aplikáciu v mobile, ktorú naozaj „milujete“ ?

Testovanie Prakticky, Honza Král

Táto a nasedujúca prednáška by sa dali spojiť do jedného popisu. Boli to technicky orientované postupy, ako robiť poriadne dve veci: testovanie a AJAX. Musím sa priznať, že pri svojom programovaní testy vôbec nepoužívam. Keď som tak počúval, viac krát som si položil otázku prečo. Autor zatracoval aj rýchlo dostupné výhovorky typu: nechce sa mi, nie sú peniaze, nedá sa a obhajoval to všetko výhodami pre programátora a aj pre zákazníka. Eliminácia chýb v kóde a teda v aplikácii, ktorú testovanie rieši, je naozaj výhodou pre obidve strany. Vyžaduje si však komplexný prístup k celému programovaniu. Viac krát som sa prichytil pri tom, ako nepočúvam a uvažujem, či by som správne napísaným testom dokázal eliminovať chybu, ktorá sa reálne objavila. Myslím si ale, že špeciálne pri webových aplikáciách testovanie nie je zázračný liek na bezchybnú aplikáciu.

Ajaxizace, Jakub Vrána

Prednáška Jakuba Vránu, známeho českého PHP programátora, bola zameraná naozaj čisto prakticky. Autor na svojom PHP nástroji na správu databáz Adminer ukazoval, ako mu pomohlo nasadenie Ajaxu, ako sa aplikácia zrýchlila a práca zefektívnila. Bol to fakt dobrý use case na nasadenie Ajaxu, zhrnuté základné problémy pri implementácii. Možno som už ale bol trochu unavený alebo sedel príliš vysoko, no sem tam som strácal pozornosť. Pan Vrána je naozaj odborník, ale jeho prejav bol (v porovnaní s ostatnými prednáškami) trochu monotónny. Ináč, je to myslím prvý čech, ktorý pracuje vo Facebooku.



Toľko o WebExpe 2011. Catering počas oboch dní bol naozaj na úrovni, káva, voda, koláčiky, ovocie, všetkého vždy dostatok. Obedy slabšie, ale účel plnili, nebola to predsa nejaká gastro-show. Ak budem môcť, na budúci rok určite nebudem na tejto akcii chýbať. Nevidím totiž dôvod nezúčastniť sa. Je to v blízkom okolí jediná akcia podobného typu, ktorá Vás určite niečo naučí, vytrhne z pracovného stereotypu a pozitívne nakopne do ďalšej práce.

A nezabudnite napísať do diskusie tip na mobilnú aplikáciu, ktorú naozaj milujete...Mobilná aplikácia, ľúbim Å¥a.

Zhrnutie druhého dňa WebExpo 2011

Accessibility is not dead!, Radek Pavlíček, Roman Kabelka

S pánom Pavlíčkom som sa už prvý deň bavil o prístupnosti webu pri jeho stánku. Zaujímalo ma, aký dôležitý je (náš obľúbený) čistý kód a validné HTML pre prístupnosť. Potvrdil mi, že pár rokov dozadu mali čítačky webu pre nevidiacich s nevalidným kódom problémy, no teraz je to možno posledná vec, čo treba pri prístupnosti riešiť.

Jeho prednáška bola o používaní mobilov nevidiacimi a začala sa sondou do histórie. Vyzdvihol pár modelov mobilov, ktoré boli blind-friendly, mali vystupujúce tlačidlá a dobrý software pre počítač. Postupný vývoj integroval do niektorých typov aj čítačky SMS a hlasové ovládanie, čo opäť o krok pomohlo pri ich používaní nevidiacimi. Teoretickú časť prednášky zakončil prítomnosťou, teda zhrnutím možností ovládania iPhonov a Androidov.

Veľmi zaujímavá bola praktická časť. Roman Kabelka naživo ukazoval, ako pracuje s iPadom. Áno, čítate dobre, s dotykovo ovládaným, vizuálne orientovaným zariadením. Pod projektorom ukázal, že sa to dá, aj keď pre vidiacich to niekedy vyzeralo možno trochu zmätočne. Ale to len preto, že nás „vyrušujú“ ikonky, farby, efekty a ďalšie iParádičky.

PHP in 2011, Rasmus Lerdorf

S prednáškou Luka Wroblewského pre mňa určite najlepší kúsok WebExpa 2011. Vidieť rozprávať o PHP jeho zakladateľa je zvláštne. Je totiž ťažké zapochybovať čo i len jednej vete, ktorú povie v súvislosti s PHP. Už po prvých minútach sa mi páčilo to, ako Rasmus o PHP rozpráva. Nerobí z neho žiadnu vedu, na pár slajdoch z histórie ukazuje, prečo si ho napísal. Pár krát za prednášku opakuje, že užívateľa nezaujíma, či je váš kód funkcionálny alebo objektový, či je sexy alebo či používate echo alebo print. Dôležité je, aby aplikácia fungovala a bola rýchla. PHP nikdy nebolo nejaké „náboženstvo“, negrupujú sa okolo neho žiadne veľké skupiny alebo firmy. Každý ho „len“ používa, lebo robí to čo treba a to je podstatné.

Rasmus prízvukoval, že treba čím skôr prejsť na PHP 5.3, opravovať chyby v kóde a profilovať. Spomínal pri tom aj projekt HipHop od Facebooku, ktorý obsahuje veľmi slušný profiler, ale že vraj je ho dosť problematické skompilovať. Tipy ako minimalizovanie počtu includovaných súborov, používanie cache, sledovanie MTU pre cookies (hlavne pre mobilné weby), presunutie statického obsahu na non-cookie CDN servery sú určite prínosné. Na záver padlo niekoľko slov o PHP 5.4.

Sladjy si môžete pozrieť na webe PHP.

Komunikace a prodávání výstupu UX designu, Jan Šrútek

Poznáte to. Po dlhých rokovaniach dohodnete s klientom zmluvu na nový web a pustíte sa do práce. Napíšete informačnú architektúru (predpokladám že teda aspoň nejakú píšete, aj jedna strana vo worde je IA) a posuniete to grafikovi. Ten nakreslí fajnový web a vy to prezentujete klientovi. Emailom. S textom „Posielam prvú verziu grafiky a návrh IA“ a prílohou, kde je word a PNGčka s grafikou. Klient otvorí najprv obrázky, na notebooku s malým rozlíšením sa ich snaží preskrolovať hore dolu a pochopiť, o čo vám ide. Potom na email odpovie: „Je to dobré, ale predstavoval som si to trochu inak“

Táto prednáška bola presne o tom, ako predísť takémuto zbytočnému nedorozumeniu. Je treba klientovi vysvetliť, prečo ste práve takto navrhli každý prvok webu a mať pripravené scenáre na možné reakcie klienta. V takýchto súvislostiach, na veľkej obrazovke projektora, určite presvedčivejšie podáte vaše kreatívne nápady. Zákazník by sa mal na stretnutí zapáliť pre novú vec rovnako ako vy. Treba si tiež uvedomiť, že osoba, s ktorou komunikujete, možno potrebuje prezentovať váš nápad svojmu vedeniu alebo šéfovi. Nezabúdajte na to a pomôžte mu v príprave.

Bola to veľmi slušná prednáška, obsahovo aj prezentačne. Prednášajúci pôsobí v Londýne vo významných UX agentúrach, takže podľa toho to aj vyzeralo.

Snadný vývoj pro iOs, Android a další systémy, Bořek Bernard

Túto prednášku som nestihol od začiatku a tak som prvých pár minút nebol celkom v obraze. Postupne som ale pochopil, že autor chce robiť mobilné weby vo Flexe. Je zjavne odborníkom na túto Adobe technológiu (v referenciách ma spoluprácu s Tatrabankou) a chcel nám ukázať, akú podporu má Flex pre vývoj mobilných aplikácií. Keď som si sadol, akurát zdôrazňoval, že Flex nie je Flash a vysvetlil aj prečo.

Moje chabé spomienky na vedomosti o Flexe a jeho aplikáciách mi pripomenuli, že je to (hlavne vizuálne) zaujímavá platforma na vývoj RIA aplikácií, ktorá však vyžaduje plugin AIR od Adobe. Ten v podstate spustí webku ako desktop aplikáciu, no mám s tým ale negatívne skúsenosti. Pred časom som skúšal Tweetdeck na desktope a po 5tom pokuse spustiť to som to vzdal...

Prezentácia bola spojená s praktickou ukážkou vytvorenia jednoduchého zoznamu prednášajúcich, čítaného z XML súboru. IDE Flexu je spracované v Eclipse, práca s nápovedou vyzerala naozaj jednoducho. Syntax podivná, taka javovská, ale výsledok za pár minút veľmi presvedčivý. Flex rieši rozmery obrazovky, má fajnový mód na testovanie, hotové komponenty, fakt to vyzeralo zaujímavo. Trochu som na pozadí vetril problém s rýchlosťou celej aplikácie (aj na mobile to totiž potrebuje mobilný AIR), ale v záverečnej diskusii nás autor uistil, že na výkone sa pracuje v každej novej verzii veľmi intenzívne.

Bola to dobrá prednáška. Jedna z tých, ktorá Vám rozšíri obzor a prisunie bližšie niečo, o čom ste netušili, že môže tak zaujímavo fungovať.

Na velikosti záleží, Martin Pospíšil a Zdeněk Košťál

Znovu jeden z tých názvov prednášky zo skupiny „Grafika webu ako sexi predavačka“. Dvaja pomerne mladí (áno, nazvem ich tak) chlapci z firmy Madeo nám hovorili o tom, ako robiť weby na celú obrazovku. Nie také tie „nudle“, ktoré na 24“ monitoroch vyzerajú ako keby nebolo obsahu. Priznám sa že po piatkovom Mobile First to bol pohľad z úplne opačnej strany. Po praktických ukážkach niekoľkých realizácií som ale pochopil zmysel takýchto webov. Ak nemáte od zákazníka dostatok textového obsahu a vzhľadom na povahu webu to ani nie je potrebné, dá sa s webom na celú obrazovku dosiahnuť pocit „plnosti“. No veď pozrite napr http://www.radimkurka.com/ . Vyžaduje si to však dobrého grafika, kvalitné podklady a čo najlepšie spravené HTML/CSS.

Prezentačne to nebolo nič svetoborné, ale účel to plnilo. Vedel som si zadefinovať web, na ktorý by sa niečo také dalo použiť a teda to bolo celkom prínosné.

Elasticsearch: za hranice běžného fulltextového vyhledávání, Karel Minařík a Lukáš Vlček

Na túto prednášku som išiel preto, lebo vyhľadávanie je dôležité. Všade. Vyhľadávam v mobile, na desktope, v mojom programovacom IDE, na webe, v gúúgli, dávam ho na 99% webov, ktoré v ui42 robíme. A autor prednášky začal presne v tomto duchu. Uviedol niekoľko naozaj zaujímavých (rozumej zlých...) výsledkov vyhľadávania na bežných portáloch českého Internetu. Mňa najviac pobavila hláška jednej stránky že „Našlo sa príliš veľa výsledkov, upravte podmienky vyhľadávania!“. Pokračoval ľahkou teóriou okolo vyhľadávania a prešiel na Elasticsearch engine. Zapamätal som si, že je to RESTové rozhranie, ktoré ukladá dáta pomocou JSON. No, žiadna novinka pravdu povediac, JSON a REST sú hviezdy súčasnosti. Správnymi dotazmi sa potom nad uloženými dátami dá efektívne vyhľadávať.

To bola prvá, skôr teoretická časť prednášky, ktorá bola naozaj dobrá. Stačilo vedieť čo je to JSON a bežne vnímavý človek pochopil výhody Elasticsearch. Na praktickú časť som už ale neostal, presunul som sa opäť do Mobile Room.

Developing Lovable Mobile Services: A tale of Two Socks, Dave Ruzius.

Znovu jedna z tých zaujímavejších prednášok na tému mobilného vývoja. Jej autor tentoraz nerozprával o tom, ako už nápad realizovať, ale ako k nemu dospieť. Na úvod ponúkol pár čísel ohľadom množstva aplikácií v Android markete a v Appstore. Čísla ako 91 hier a 459 aplikácií za august v Appstore sú zaujímavé, no zaujímavejšie je skôr to, prečo je len malé percento z nich úspešných. Dave sa venoval trom aspektom, ktoré sú dôležité pri hľadaní správneho nápadu pre web aplikáciu:

  • užitočnosť

  • použiteľnosť

  • túžba po aplikácii(no preložte lepšie desireable...)

Netreba robiť aplikáciu, čo dokáže X vecí, treba sa sústrediť na jeden problém a jeho riešenie dotiahnuť do dokonalosti. Pomáhať má testovanie a prototypovanie UI aplikácie ale aj možno „podivné“ veci ako testovanie aplikácie v reálnych podmienkach. Pomalá aplikácia na zisťovanie trasy spojov MHD s malými ovládacími prvkami a loadingom každú chvíľu nebude na rušnej zastávke autobusov úspešná. A keď do svojej aplikácie pridáte aj pár drobností, ktoré ju urobia žiadúcou(zas to anglické desireable), máte výsledok, ktorý budú všetci sťahovať a milovať.

To slovo „milovať aplikáciu“ na konci prednášky zaznievalo častejšie a mne sa to zdalo nejaké divné. Ok, aplikáciu môžem „rád používať“, lebo mi zľahčí robotu, pobaví ma, vyrieši nejaký problém, pomôže v práci. Ale žeby som ju miloval? Aj keď to bolo možno myslené nadnesne, viac krát opakovane to znelo divne. Preto mi nedalo na konci sa autora spýtať, či to s tou láskou k aplikáciám myslí až tak úplne vážne. Trošku sme polemizovali, ale nevyjadril sa že by to myslel nejako obrazne...Ja mám síce smartphone len pár týždňov, ale všetky aplikácie používam preto, lebo riešia čo najlepšie danú úlohu. Som asi ale zlá vzorka, lebo tie social aktivity typu Foursquare(jeach, tam sú hviezdičky), Gowalla a (to nehovorte nikomu...) čiastočne aj Facebook ma nejako obchádzajú.

Máte nejakú aplikáciu v mobile, ktorú naozaj „milujete“ ?

Testovanie Prakticky, Honza Král a Ajaxizace, Jakub Vrána

Tieto dve prednášky spojím do jedného popisu. Boli to technicky orientované postupy, ako robiť poriadne dve veci: testovanie a AJAX. Musím sa priznať, že pri svojom programovaní testy vôbec nepoužívam. Keď som počúval prednášku, viac krát som si položil otázku, že prečo. Autor zatracoval aj rýchlo dostupné výhovorky typu: nechce sa mi, nie sú peniaze, nedá sa a obhajoval to všetko výhodami pre programátora a aj pre zákazníka. Eliminácia chýb v kóde a teda v aplikácii, ktorú testovanie rieši, je naozaj výhodou pre obidve strany. Vyžaduje si však komplexný prístup k celému programovaniu. Viac krát som sa prichytil pri tom, ako nepočúvam a uvažujem, či by som správne napísaným testom dokázal eliminovať chybu, ktorá sa reálne objavila. Myslím si ale, že špeciálne pri webových aplikáciách testovanie nie je zázračný liek na bezchybnú aplikáciu.

 

Prednáška Jakuba Vránu, známeho českého PHP programátora, bola zameraná naozaj čisto prakticky. Autor na svojom PHP nástroji na správu databáz Adminer ukazoval, ako mu pomohlo nasadenie Ajaxu, ako sa aplikácia zrýchlila a práca zefektívnila. Bol to dobrý use case na nasadenie Ajaxu, zhrnuté základné problémy pri implementácii. Možno som už ale bol trochu unavený alebo sedel príliš vysoko, no sem tam som strácal pozornosť. Pan Vrána je naozaj odborník, ale jeho preja v bol (v porovnaní s ostatnými prednáškami) trochu monotónny. Ináč, je to myslím prvý čech, ktorý pracuje vo Facebooku.

 

Toľko o WebExpe 2011. Catering počas oboch dní bol naozaj na úrovni, káva, voda, koláčiky, ovocie, všetkého vždy dostatok. Obedy slabšie, ale účel plnili, nebola to predsa nejaká gastro-show. Ak budem môcť, na budúci rok určite nebudem na tejto akcii chýbať. Nevidím totiž dôvod nezúčastniť sa. Je to v blízkom okolí jediná akcia podobného typu, ktorá Vás určite niečo naučí, vytrhne z pracovného stereotypu a pozitívne nakopne do ďalšej práce.

 

A nezabudnite napísať tip na mobilnú aplikáciu, ktorú naozaj milujete...

 

Zhrnutie druhého dňa WebExpo 2011

Accessibility is not dead!, Radek Pavlíček, Roman Kabelka

S pánom Pavlíčkom som sa už prvý deň bavil o prístupnosti webu pri jeho stánku. Zaujímalo ma, aký dôležitý je (náš obľúbený) čistý kód a validné HTML pre prístupnosť. Potvrdil mi, že pár rokov dozadu mali čítačky webu pre nevidiacich s nevalidným kódom problémy, no teraz je to možno posledná vec, čo treba pri prístupnosti riešiť.

Jeho prednáška bola o používaní mobilov nevidiacimi a začala sa sondou do histórie. Vyzdvihol pár modelov mobilov, ktoré boli blind-friendly, mali vystupujúce tlačidlá a dobrý software pre počítač. Postupný vývoj integroval do niektorých typov aj čítačky SMS a hlasové ovládanie, čo opäť o krok pomohlo pri ich používaní nevidiacimi. Teoretickú časť prednášky zakončil prítomnosťou, teda zhrnutím možností ovládania iPhonov a Androidov.

Veľmi zaujímavá bola praktická časť. Roman Kabelka naživo ukazoval, ako pracuje s iPadom. Áno, čítate dobre, s dotykovo ovládaným, vizuálne orientovaným zariadením. Pod projektorom ukázal, že sa to dá, aj keď pre vidiacich to niekedy vyzeralo možno trochu zmätočne. Ale to len preto, že nás „vyrušujú“ ikonky, farby, efekty a ďalšie iParádičky.

PHP in 2011, Rasmus Lerdorf

S prednáškou Luka Wroblewského pre mňa určite najlepší kúsok WebExpa 2011. Vidieť rozprávať o PHP jeho zakladateľa je zvláštne. Je totiž ťažké zapochybovať čo i len jednej vete, ktorú povie v súvislosti s PHP. Už po prvých minútach sa mi páčilo to, ako Rasmus o PHP rozpráva. Nerobí z neho žiadnu vedu, na pár slajdoch z histórie ukazuje, prečo si ho napísal. Pár krát za prednášku opakuje, že užívateľa nezaujíma, či je váš kód funkcionálny alebo objektový, či je sexy alebo či používate echo alebo print. Dôležité je, aby aplikácia fungovala a bola rýchla. PHP nikdy nebolo nejaké „náboženstvo“, negrupujú sa okolo neho žiadne veľké skupiny alebo firmy. Každý ho „len“ používa, lebo robí to čo treba a to je podstatné.

Rasmus prízvukoval, že treba čím skôr prejsť na PHP 5.3, opravovať chyby v kóde a profilovať. Spomínal pri tom aj projekt HipHop od Facebooku, ktorý obsahuje veľmi slušný profiler, ale že vraj je ho dosť problematické skompilovať. Tipy ako minimalizovanie počtu includovaných súborov, používanie cache, sledovanie MTU pre cookies (hlavne pre mobilné weby), presunutie statického obsahu na non-cookie CDN servery sú určite prínosné. Na záver padlo niekoľko slov o PHP 5.4.

Sladjy si môžete pozrieť na webe PHP.

Komunikace a prodávání výstupu UX designu, Jan Šrútek

Poznáte to. Po dlhých rokovaniach dohodnete s klientom zmluvu na nový web a pustíte sa do práce. Napíšete informačnú architektúru (predpokladám že teda aspoň nejakú píšete, aj jedna strana vo worde je IA) a posuniete to grafikovi. Ten nakreslí fajnový web a vy to prezentujete klientovi. Emailom. S textom „Posielam prvú verziu grafiky a návrh IA“ a prílohou, kde je word a PNGčka s grafikou. Klient otvorí najprv obrázky, na notebooku s malým rozlíšením sa ich snaží preskrolovať hore dolu a pochopiť, o čo vám ide. Potom na email odpovie: „Je to dobré, ale predstavoval som si to trochu inak“

Táto prednáška bola presne o tom, ako predísť takémuto zbytočnému nedorozumeniu. Je treba klientovi vysvetliť, prečo ste práve takto navrhli každý prvok webu a mať pripravené scenáre na možné reakcie klienta. V takýchto súvislostiach, na veľkej obrazovke projektora, určite presvedčivejšie podáte vaše kreatívne nápady. Zákazník by sa mal na stretnutí zapáliť pre novú vec rovnako ako vy. Treba si tiež uvedomiť, že osoba, s ktorou komunikujete, možno potrebuje prezentovať váš nápad svojmu vedeniu alebo šéfovi. Nezabúdajte na to a pomôžte mu v príprave.

Bola to veľmi slušná prednáška, obsahovo aj prezentačne. Prednášajúci pôsobí v Londýne vo významných UX agentúrach, takže podľa toho to aj vyzeralo.

Snadný vývoj pro iOs, Android a další systémy, Bořek Bernard

Túto prednášku som nestihol od začiatku a tak som prvých pár minút nebol celkom v obraze. Postupne som ale pochopil, že autor chce robiť mobilné weby vo Flexe. Je zjavne odborníkom na túto Adobe technológiu (v referenciách ma spoluprácu s Tatrabankou) a chcel nám ukázať, akú podporu má Flex pre vývoj mobilných aplikácií. Keď som si sadol, akurát zdôrazňoval, že Flex nie je Flash a vysvetlil aj prečo.

Moje chabé spomienky na vedomosti o Flexe a jeho aplikáciách mi pripomenuli, že je to (hlavne vizuálne) zaujímavá platforma na vývoj RIA aplikácií, ktorá však vyžaduje plugin AIR od Adobe. Ten v podstate spustí webku ako desktop aplikáciu, no mám s tým ale negatívne skúsenosti. Pred časom som skúšal Tweetdeck na desktope a po 5tom pokuse spustiť to som to vzdal...

Prezentácia bola spojená s praktickou ukážkou vytvorenia jednoduchého zoznamu prednášajúcich, čítaného z XML súboru. IDE Flexu je spracované v Eclipse, práca s nápovedou vyzerala naozaj jednoducho. Syntax podivná, taka javovská, ale výsledok za pár minút veľmi presvedčivý. Flex rieši rozmery obrazovky, má fajnový mód na testovanie, hotové komponenty, fakt to vyzeralo zaujímavo. Trochu som na pozadí vetril problém s rýchlosťou celej aplikácie (aj na mobile to totiž potrebuje mobilný AIR), ale v záverečnej diskusii nás autor uistil, že na výkone sa pracuje v každej novej verzii veľmi intenzívne.

Bola to dobrá prednáška. Jedna z tých, ktorá Vám rozšíri obzor a prisunie bližšie niečo, o čom ste netušili, že môže tak zaujímavo fungovať.

Na velikosti záleží, Martin Pospíšil a Zdeněk Košťál

Znovu jeden z tých názvov prednášky zo skupiny „Grafika webu ako sexi predavačka“. Dvaja pomerne mladí (áno, nazvem ich tak) chlapci z firmy Madeo nám hovorili o tom, ako robiť weby na celú obrazovku. Nie také tie „nudle“, ktoré na 24“ monitoroch vyzerajú ako keby nebolo obsahu. Priznám sa že po piatkovom Mobile First to bol pohľad z úplne opačnej strany. Po praktických ukážkach niekoľkých realizácií som ale pochopil zmysel takýchto webov. Ak nemáte od zákazníka dostatok textového obsahu a vzhľadom na povahu webu to ani nie je potrebné, dá sa s webom na celú obrazovku dosiahnuť pocit „plnosti“. No veď pozrite napr http://www.radimkurka.com/ . Vyžaduje si to však dobrého grafika, kvalitné podklady a čo najlepšie spravené HTML/CSS.

Prezentačne to nebolo nič svetoborné, ale účel to plnilo. Vedel som si zadefinovať web, na ktorý by sa niečo také dalo použiť a teda to bolo celkom prínosné.

Elasticsearch: za hranice běžného fulltextového vyhledávání, Karel Minařík a Lukáš Vlček

Na túto prednášku som išiel preto, lebo vyhľadávanie je dôležité. Všade. Vyhľadávam v mobile, na desktope, v mojom programovacom IDE, na webe, v gúúgli, dávam ho na 99% webov, ktoré v ui42 robíme. A autor prednášky začal presne v tomto duchu. Uviedol niekoľko naozaj zaujímavých (rozumej zlých...) výsledkov vyhľadávania na bežných portáloch českého Internetu. Mňa najviac pobavila hláška jednej stránky že „Našlo sa príliš veľa výsledkov, upravte podmienky vyhľadávania!“. Pokračoval ľahkou teóriou okolo vyhľadávania a prešiel na Elasticsearch engine. Zapamätal som si, že je to RESTové rozhranie, ktoré ukladá dáta pomocou JSON. No, žiadna novinka pravdu povediac, JSON a REST sú hviezdy súčasnosti. Správnymi dotazmi sa potom nad uloženými dátami dá efektívne vyhľadávať.

To bola prvá, skôr teoretická časť prednášky, ktorá bola naozaj dobrá. Stačilo vedieť čo je to JSON a bežne vnímavý človek pochopil výhody Elasticsearch. Na praktickú časť som už ale neostal, presunul som sa opäť do Mobile Room.

Developing Lovable Mobile Services: A tale of Two Socks, Dave Ruzius.

Znovu jedna z tých zaujímavejších prednášok na tému mobilného vývoja. Jej autor tentoraz nerozprával o tom, ako už nápad realizovať, ale ako k nemu dospieť. Na úvod ponúkol pár čísel ohľadom množstva aplikácií v Android markete a v Appstore. Čísla ako 91 hier a 459 aplikácií za august v Appstore sú zaujímavé, no zaujímavejšie je skôr to, prečo je len malé percento z nich úspešných. Dave sa venoval trom aspektom, ktoré sú dôležité pri hľadaní správneho nápadu pre web aplikáciu:

  • užitočnosť

  • použiteľnosť

  • túžba po aplikácii(no preložte lepšie desireable...)

Netreba robiť aplikáciu, čo dokáže X vecí, treba sa sústrediť na jeden problém a jeho riešenie dotiahnuť do dokonalosti. Pomáhať má testovanie a prototypovanie UI aplikácie ale aj možno „podivné“ veci ako testovanie aplikácie v reálnych podmienkach. Pomalá aplikácia na zisťovanie trasy spojov MHD s malými ovládacími prvkami a loadingom každú chvíľu nebude na rušnej zastávke autobusov úspešná. A keď do svojej aplikácie pridáte aj pár drobností, ktoré ju urobia žiadúcou(zas to anglické desireable), máte výsledok, ktorý budú všetci sťahovať a milovať.

To slovo „milovať aplikáciu“ na konci prednášky zaznievalo častejšie a mne sa to zdalo nejaké divné. Ok, aplikáciu môžem „rád používať“, lebo mi zľahčí robotu, pobaví ma, vyrieši nejaký problém, pomôže v práci. Ale žeby som ju miloval? Aj keď to bolo možno myslené nadnesne, viac krát opakovane to znelo divne. Preto mi nedalo na konci sa autora spýtať, či to s tou láskou k aplikáciám myslí až tak úplne vážne. Trošku sme polemizovali, ale nevyjadril sa že by to myslel nejako obrazne...Ja mám síce smartphone len pár týždňov, ale všetky aplikácie používam preto, lebo riešia čo najlepšie danú úlohu. Som asi ale zlá vzorka, lebo tie social aktivity typu Foursquare(jeach, tam sú hviezdičky), Gowalla a (to nehovorte nikomu...) čiastočne aj Facebook ma nejako obchádzajú.

Máte nejakú aplikáciu v mobile, ktorú naozaj „milujete“ ?

Testovanie Prakticky, Honza Král a Ajaxizace, Jakub Vrána

Tieto dve prednášky spojím do jedného popisu. Boli to technicky orientované postupy, ako robiť poriadne dve veci: testovanie a AJAX. Musím sa priznať, že pri svojom programovaní testy vôbec nepoužívam. Keď som počúval prednášku, viac krát som si položil otázku, že prečo. Autor zatracoval aj rýchlo dostupné výhovorky typu: nechce sa mi, nie sú peniaze, nedá sa a obhajoval to všetko výhodami pre programátora a aj pre zákazníka. Eliminácia chýb v kóde a teda v aplikácii, ktorú testovanie rieši, je naozaj výhodou pre obidve strany. Vyžaduje si však komplexný prístup k celému programovaniu. Viac krát som sa prichytil pri tom, ako nepočúvam a uvažujem, či by som správne napísaným testom dokázal eliminovať chybu, ktorá sa reálne objavila. Myslím si ale, že špeciálne pri webových aplikáciách testovanie nie je zázračný liek na bezchybnú aplikáciu.

 

Prednáška Jakuba Vránu, známeho českého PHP programátora, bola zameraná naozaj čisto prakticky. Autor na svojom PHP nástroji na správu databáz Adminer ukazoval, ako mu pomohlo nasadenie Ajaxu, ako sa aplikácia zrýchlila a práca zefektívnila. Bol to dobrý use case na nasadenie Ajaxu, zhrnuté základné problémy pri implementácii. Možno som už ale bol trochu unavený alebo sedel príliš vysoko, no sem tam som strácal pozornosť. Pan Vrána je naozaj odborník, ale jeho preja v bol (v porovnaní s ostatnými prednáškami) trochu monotónny. Ináč, je to myslím prvý čech, ktorý pracuje vo Facebooku.

 

Toľko o WebExpe 2011. Catering počas oboch dní bol naozaj na úrovni, káva, voda, koláčiky, ovocie, všetkého vždy dostatok. Obedy slabšie, ale účel plnili, nebola to predsa nejaká gastro-show. Ak budem môcť, na budúci rok určite nebudem na tejto akcii chýbať. Nevidím totiž dôvod nezúčastniť sa. Je to v blízkom okolí jediná akcia podobného typu, ktorá Vás určite niečo naučí, vytrhne z pracovného stereotypu a pozitívne nakopne do ďalšej práce.

 

A nezabudnite napísať tip na mobilnú aplikáciu, ktorú naozaj milujete...

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.