V ui42 sme prekonali hranicu 100 úspešných usability testovaní

V ui42 sme prekonali hranicu 100 úspešných usability testovaní

Na jeseň sme v ui42 zaznamenali významný míľnik. V našom UX labe sme uskutočnili už sté testovanie použiteľnosti. Pýtate sa práve, čo to vlastne použiteľnosť je? Prečo ju testujeme a čo je UX lab? Všetko sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. 

Čo je testovanie webu či aplikácie, známe aj ako usability testovanie?

Usability testing je kvalitatívny druh výskumu, pri ktorom sledujeme reálneho používateľa počas práce s testovaným objektom (napr. e-shop, informačný web, mobilná aplikácia), na základe vopred definovaných úloh. Testovanie vedie odborný moderátor a priebeh testu je zaznamenávaný (obraz aj zvuk) pre účely ďalších analýz. Výskum môže prebiehať v kontrolovanom prostredí UX laboratória, na diaľku, či v inom, pre test prirodzenom prostredí (napr. výrobná hala, ulica a pod.).

Testovanie webu je feedback, ktorý mení pohľad na veci

Mnohí majitelia a prevádzkovatelia e-shopov, a taktiež korporátnych stránok, často hľadajú príčiny, prečo obchod nefunguje tak, ako by podľa ich predstáv mal. Viete, napríklad, prečo potenciálny zákazník opustí košík a nedokončí objednávku? Prečo máte takú vysokú mieru opustenia landing page bez toho, aby prebehla požadovaná konverzia? Testovanie webu, e-shopu alebo aplikácie zodpovie všetky tieto a im podobné otázky

Pretože práve používateľsky vyladený web, ktorý dokáže previesť návštevníka k jeho cieľu (nákup tovaru, objednávka služby a pod.) plynulo a bez prekážok, dokáže uspieť v konkurenčnom boji a zanechať v zákazníkovi pozitívny dojem. Prípadne i cennú recenziu, odporučenie a taktiež jeho návrat pri ďalšom nakupovaní.

Ako prebieha usability testovanie?

Vďaka moderovanému rozhovoru je možné klásť respondentom doplňujúce otázky a dozvedieť sa informácie nielen o testovanom používateľskom rozhraní, ale aj o samotnom produkte či službe, ktorú reprezentujú. Výsledky testovania sa následne spracujú do výstupu, ktorý jasne zadefinuje, kde sú problematické body a ktoré časti webu alebo aplikácie si vyžadujú zásah. 

Kedy je potrebné robiť UX testovanie a komu ho odporúčame? 

Keďže sú výsledkom takéhoto testovania objektívne reakcie potenciálnych návštevníkov – používateľov, neexistuje segment alebo e-commerce projekt, ktorý by z neho nevyťažil cenné informácie. Či už sa jedná o e-shop, informačný web, jednostránkový web, aplikáciu, porovnávač, webstránky štátnej a verejnej správy.

V ktorých fázach životného cyklu webu či aplikácie odporúčame testovanie absolvovať, aby malo čo najväčší prínos?

  • Pred prvým spustením, pridávaní nových funkcií či pri redizajne. Získate tak istotu, že zmeny, ktoré vypúšťate do sveta, sú pre používateľov zrozumiteľné. Navyše, ak plánované zmeny otestujete na prototypoch pred programovaním, nebudete musieť nájdené nedostatky nákladne opravovať neskôr.
  • Periodické testovanie pre hodnotenie dlhodobého vývoja a výkonnosti. Hlavne väčšie firmy stanovením kvantitatívnych ukazovateľov sledujú, či sa použiteľnosť v čase vyvíja k lepšiemu a môžu spozorovať slabé miesta, na ktoré sa treba sústrediť pri ďalšom rozvoji.

Testovanie webov v ui42 prekonalo hranicu 100, úspešne testujeme už 14 rokov

My, v ui42, sa tešíme, že stále viac a viac prevádzkovateľov webov a desktopových či mobilných aplikácií si uvedomuje dôležitosť a prínosy testovania. A sme, samozrejme, hrdí na to, že sme mohli byť priekopníci tohto druhu výskumu na Slovensku. 

Za 14 rokov testovania sme pre 59 klientov zanalyzovali weby a aplikácie s 834 respondentmi. Testovali sme nielen po slovensky, ale napríklad aj v angličtine či maďarčine. Napokon, viacerí naši klienti neostali iba pri jednom projekte. Príkladom je spoločnosť T-Mobile, pre ktorú sme usability testing realizovali 14 krát a taktiež Slovenská sporiteľňa, s ktorou máme za sebou zatiaľ 7 projektov. Priestory nášho UX labu využili napríklad i Profesia, VÚB banka, Sygic, Microsoft, HP Slovakia, HB Reavis, Firotour, Generali a mnoho ďalších. 

Dlhšiu dobu sme interne riešili nízku konverznú mieru našej kalkulačky na povinné zmluvné poistenie. Spoločne s uičkom sme sa pustili do testovania použiteľnosti, pričom sa podarilo vychytať množstvo UX chýb a nedostatkov, ktoré pri vypĺňaní kalkulačky užívateľom prekážali, ale sami sme ich predtým nedokázali identifikovať. Zároveň sme dostali konkrétne návrhy na úpravy a vylepšenia, ktoré nám výrazne pomohli zvýšiť konverznú mieru kalkulačky a dostať ju kvalitatívne na novú úroveň.

Radoslav Bujna, Generali

Ako sme začínali a ako vznikol UX lab v domčeku na Haydnovej

V uičku sme riešili webdizajn vždy na profesionálnej úrovni. A hoci sme vytvárali projekty pod taktovkou vyštudovaných dizajnérov, zakladali sa na ich subjektívnom vnímaní a aktuálnych trendoch. To, čo výslednému webu vždy chýbalo, bola práve objektívna a reálna spätná väzba od používateľov. Vďaka tomuto uvedomeniu si a taktiež vzdelávaniu (napríklad účasťou na prednáškach lídrov v UX použiteľnosti a výskume – spoločnosti Nielsen Norman) sme v júni v roku 2008 uskutočnili naše prvé UX testovanie.

Na začiatku sme testovanie webov riešili v prenajatých priestoroch. Keď sme sa však v roku 2010 sťahovali do nových priestorov, jednou z našich požiadaviek na úpravu interiéru bolo práve vytvorenie unikátneho UX laboratória s polopriehľadným zrkadlom.  

Martin Krupa, spoluzakladateľ ui42

A práve v tomto UX labe sme na jeseň 2021 na pozadí pomyselných oslavných fanfár zrealizovali naše v poradí už sté používateľské testovanie. A hoci si situácia v čase pandémie vyžiadala isté prispôsobenie určitých procesov, s plnohodnotnými výsledkami (a novými skúsenosťami, ktoré nás posunuli opäť vpred) sme testovali aj v posledných rokoch. A naďalej plánujeme!

Stále váhate, či svoj projekt podrobiť testovaniu použiteľnosti? Vďaka dlhoročným skúsenostiam s testovaním webov vás v ui42 prevedieme celým procesom prípravy (stanovenie cieľov, scenár testovania, regrutácia respondentov, prípadne aj výroba prototypov), exekúcie a následného reportovania výsledkov s hodnotením závažnosti a odporúčaniami na vylepšenie. Stačí, ak sa nám ozvete.

VIAC O TESTOVANÍ WEBOV

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.