S BUXUSom na historickej online prehliadke Bratislavy

S BUXUSom na historickej online prehliadke Bratislavy

Unikátny portál www.pammap.sk je krásnym dôkazom toho, ako možno prepojiť históriu s modernými technológiami. Cieľom projektu s názvom Pamäť mesta Bratislavy (PamMap) je sprístupniť v elektronickej podobe dejiny hlavného mesta Slovenska odborníkom aj laikom. PamMap je jediný historický portál postavený na CMS BUXUS, ktorý je schopný obsiahnuť, spracovať a zobrazovať tisíce historických fotografií a iných prameňov, z ktorých sa dozvedáme viac o dejinách Bratislavy.

Ocenení za projekt www.pammap.sk: historik a vysokoškolský pedagóg Juraj Šedivý a za ui42 Martin Krupa a Branislav Hindický. Zdroj: BKIS, Miroslava Spodniaková

Pammap, pod taktovkou pána Juraja Šedivého, bol zároveň minulý piatok v rámci Bratislavských mestských dní ocenený krásnou cenou primátora mesta Bratislava, udelenou vybraným projektom, ktoré sa dlhodobo podieľajú na pozitívnom obraze mesta. 

Veľmi si toto ocenenie vážime. Nie je to len odmena za našu prácu na samotnom projekte, ale teší nás aj spoločenský rozmer celého pammap-u, ku ktorému sme svojou trochou mohli prispieť aj my v ui42. 

Dejiny Bratislavy na jednom mieste

Portál PamMap obsahuje množstvo zaujímavých informácií z dejín mesta Bratislava, rôzne historické míľniky, udalosti, osobnosti a fotografie. Návštevníci si môžu zvoliť vyhľadávanie podľa mestských častí, ulíc, historických udalostí, tém, zbierok alebo osobností. BUXUS im zároveň umožňuje filtrovať jednotlivé informácie podľa konkrétnych pamiatok (ako napríklad Dóm sv. Martina, Bratislavský hrad) alebo súhrnných kategórií (ako kostoly, hrady, školy, paláce, cintoríny a iné). V prípade záujmu si môžu vybrať dokonca aj konkrétny typ materiálu a pozrieť si tak nielen historické fotografie, ale aj pohľadnice, listiny a rôzne maľby.

Na stránke nechýba ani možnosť textového vyhľadávania a filtrovania, aby návštevníci našli všetky informácie, ktoré ich zaujímajú.

Okno do histórie

Portál PamMap pripomína rozprávkové okno do histórie. Návštevníci si na tomto mieste môžu vyhľadať napríklad miesta a konkrétne nehnuteľnosti, v ktorých vyrastali ich rodičia alebo starí rodičia, pričom na stránku neustále pribúdajú nové informácie a obrazový materiál. Môžu tiež sledovať, ako sa postupne menila mestská časť, v ktorej dnes žijú alebo vzhľad vybranej ulice. Vďaka šikovnému triedeniu je portál vhodný tak pre odbornú, ako aj laickú verejnosť. Štruktúra triedenia nasleduje spôsoby usporiadania používané v odbornej praxi v oblasti histórie a archívnictva.

Správna navigácia nás vždy dovedie do cieľa

Dôležitou súčasťou webovej stránky sú aj mapy, ktoré poskytujú návštevníkom možnosť vyhľadávať fotografie podľa jednotlivých bodov zobrazených na mape. Zaujímavé riešenie priniesol CMS BUXUS aj tým, že umožňuje prekrývať klasickú Google mapu s rôznymi historickými mapami mesta. Počet týchto máp dostupných verejnosti sa zároveň neustále zvyšuje a návštevníci sa tak vždy môžu tešiť na niečo nové.

Online encyklopédia histórie mesta

PamMap je virtuálne miesto, na ktorom si prídu na svoje nielen milovníci historických fotografií. Na stránke možno nájsť aj množstvo rôznych a zaujímavých encyklopedických informácií vrátane histórie jednotlivých miest, pamiatok, detailného popisu udalostí a známych či menej známych osobností. Jedinečnosť toho portálu spočíva aj v tom, že obsahuje množstvo unikátnych súkromných zbierok rôznych historických materiálov, ktoré bežne nie sú dostupné verejnosti a nemožno ich nájsť ani na žiadnom inom mieste alebo webstránke.

Vďaka skvelej odozve budeme webovú stránku postupne rozširovať aj o ďalšie slovenské mestá, pričom medzi prvými pribudnú Košice a Banská Bystrica. 

Ak vás niešo o pammap-e alebo BUXUSe zaujíma, neváhajte nám napísať. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.