Nevyhnutný upgrade? Aby prehliadač a CMS spolu ladili, musí na pozadí z času na čas zasiahnuť programátor

Nevyhnutný upgrade? Aby prehliadač a CMS spolu ladili, musí na pozadí z času na čas zasiahnuť programátor

Zažili sme to už asi všetci. Nech sa snažíme akokoľvek, nahrať nový obrázok na webstránku alebo pridať prílohu jednoducho nie je možné. Dokonca i napriek tomu, že sme ešte včera podobné úkony na webe vyriešili bez problémov. Kde nastala chyba a ako ju odstrániť? 

Odpoveď sa často ukrýva v zmenách a nových verziách, s ktorými neustále internetové prehliadače prichádzajú. Aby CMS – pozadie, na ktorom webstránka funguje, mohlo na zmeny reagovať, musia jeho tvorcovia občas zasiahnuť do jeho nastavení. Zaujíma vás viac? V ui42 sme si pripravili krátke zhrnutie, v ktorom sa dozviete, prečo to nejde a ako to znova rozbehať.

Prečo to nejde? Zmeny v prehliadačoch, zvýšený dôraz na bezpečnosť a iné dôvody, ktoré môžu spôsobiť chyby vo funkcionalite

Čo sú prehliadače a ich verzie?

Na bežné surfovanie na internete a prehliadanie webstránok používame internetové prehliadače. Pre administrátorov webu sú i vstupnou bránou pre správu a úpravu samotnej webstránky alebo e-shopu, o obsah ktorého sa starajú.

Medzi najznámejšie patrí Chrome z dielne Google-u, Firefox Mozilla, Internet Explorer či prehliadače preferované operačnými systémami – Opera pre IOS a Edge pre Windows. To, ktorý prehliadač sa rozhodnete používať, závisí väčšinou od osobných preferencií. Všetky tieto majú ale spoločnú jednu vec. A tou sú aktualizácie a nové verzie. Zaznamenali ste aj vy informáciu, že sa váš prehliadač aktualizoval na vyššiu verziu? V tom prípade používate najnovšie štandardy, ktoré zodpovedajú normám dohodnutým v rámci funkcionality a vývoja www stránok. 

Avšak…

Problém môže nastať práve v momente, keď sa chystáte vykonávať zmeny v administratíve vášho webu. Ten je postavený na určitom redakčnom systéme, známom ako CMS – content management system. My, v ui42 vytvárame webstránky a e-shopy v redakčnom systéme BUXUS, ktorý nedávno oslávil dvadsiate výročie. Aby systém fungoval bezproblémovo, musí pružne reagovať na zmeny spôsobené práve vývojom prehliadačov. 

Iné faktory, ktoré môžu spôsobiť zmeny vo funkcionalite

Okrem nových verzií prehliadača, ktorý používate, vplýva na bezproblémovú administráciu e-shopu alebo webstránky hneď niekoľko významných faktorov. Mnohé súvisia so zmenou legislatívy alebo zastaralými technológiami, ktoré nahrádzajú nové. Príkladom, s ktorým sme sa stretli len nedávno, bol už vopred ohlasovaný koniec technológie Flash. Hoci vám to možno na prvý pohľad nič nevraví, ľahko to však môžeme vysvetliť na príklade z úvodu – pridávania novej fotografie na web.

Predstavte si rutinnú záležitosť. Práve ste naskladnili nový produkt a potrebujete k nemu nahrať fotografie alebo návod na použitie do časti prílohy, ktorú si vie zákazník z webu stiahnuť. Po kliknutí na pokyn “Pridaj obrázok/Dokument” vám však neustále systém zobrazuje chybové hlásenie. Kde nastal problém? V pôvodnej verzii sa vám otvorilo nové okno, v ktorom ste si zvolili vybraný obrázok a pomocou technológie Flash odovzdal prehliadač túto informáciu do prvého okna, kde sa vám príloha načítala a nové okno s výberom sa zavrelo. Vo chvíli, kedy však prehliadač po aktualizácii nepodporuje technológiu Flash, znemožní prístup k predchádzajúcim oknám a výsledkom je práve chybové hlásenie. Aby všetko opäť fungovalo, ako má, musia programátori pridať do systému špeciálny kód. Pomocou neho má mať novootvorené okno stále prístup k tomu pôvodnému a informáciu o zvolenom obrázku/prílohe zo servera odovzdať bez problémov.

Okrem toho, musia programátori prispôsobiť CMS na mnoho iných zmien, ktoré v online svete prichádzajú. Len nedávno sa napríklad všade skloňoval pojem GDPR, ktorý zadefinoval zmeny v prístupe k dátam. Šarapatu v bezchybnom fungovaní a administrácii webu spôsobuje istý čas aj šifrovanie komunikácie pomocou https – komunikačného protokolu, bez ktorého sa dnes web v mnohých prehliadačoch ani neotvorí.

Netreba však zúfať. Ak sa do toho zapoja šikovné ruky programátorov, všetko opäť beží ako po masle.

Ako to znova rozbehať? Riešením je upgrade CMS, vďaka ktorému bude web s prehliadačom opäť plne spolupracovať

Mnohé zmeny, ktoré sme vyššie spomenuli, sú avizované, prejavia sa však až po aktualizácii prehliadača. Príkladom je koniec technológie Flash. K tomu, aby dve okná pri nahrávaní príloh opäť spolupracovali tak, ako ste zvyknutí, je potrebný zásah do redakčného systému. Konkrétne pridanie atribútu rel="opener" k HTML linke, ktorá nové okno namiesto Flash-u otvára. Aby sa táto zmena v CMS zaimplementovala, stačí jednoduchý upgrade systému a vy môžete fungovať ako doteraz. 

CMS BUXUS a internetové prehliadače. Používate tie podporované?

Keďže náš redakčný systém – BUXUS, vyvíjame už od roku 1999, prešli sme si naozaj zaujímavým vývojom prehliadačov od Internet Explorer, Netscape Navigator cez Firefox Mozillu, Operu až po Safari, Edge a Chrome. A je celkom možné, že sa nejaké ešte objavia. Ak k tomu pripočítame aj ich verzie, zmeny, ktoré bolo potrebné implementovať v rámci BUXUS-u alebo webových aplikácií, sme už vari prestali i rátať. 

To najdôležitejšie však stále ostáva, že je redakčný systém BUXUS nadmieru flexibilný a s tímom šikovných programátorov vždy rýchlo adaptovaný k tomu, aby mohli naši klienti rozvíjať svoje online projekty. Ak by ste radi i vy postavili svoj nový projekt na podobnom redakčnom systéme, radi vám o ňom prezradíme viac.

KONTAKTUJTE NÁS

Krátky prehľad bežne používaných a podporovaných prehliadačov/ich verzií:

  • Google Chrome - v 87 a vyššie
  • Mozilla Firefox - v 84 a vyššie
  • Safari - v 14
  • Microsoft Edge - v 87 a vyššie

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.