ROZBEH E-SHOPU - XML súbor

ROZBEH E-SHOPU - XML súbor

Úvodná registrácia e-shopu na porovnávačoch je jednoduchá. Kľúčový je XML súbor s jednoduchým formátom, v ktorom sú informácie o vašich produktoch a ich cenách. Tento XML súbor alebo slangovo nazývaný XML feed je uložený na vašom e-shope na konkrétnej URL adrese. Pri registrácii e-shopu potrebujete zistiť URL adresu XML súboru a zadať ju pri pridávaní vášho obchodu.


Obrázok č. 67: Správne zaradený produkt

<SHOP>

  <SHOPITEM>

    <PRODUCT>Perplexus | Perplexus Twist</PRODUCT>

    <DESCRIPTION>Otestujte si svoju trpezlivosť a priestorovú predstavivosť. Prejdite guličkou všetkých 30 prekážok, ktoré sú očíslované. 1. zachovajte kľud 2. nestrácajte nervy 3. buďte trpezlivý 4. nenechajte sa odradiť neúspechom a skúšajte ďalej prejsť bludiskom. Prejdite celé bludisko až do cieľa. Súťažte na čas. Súťažte so svojimi kamarátmi. Vymyslite si svoju súťaž, fantázii sa medze nekladú.

    </DESCRIPTION>

    <EAN>4250231704710</EAN>

   <URL>https://www.ihrysko.sk/hlavolamy/perplexus-twist.html?page_id=7476&amp;utm_source=heureka&amp;utm_medium=cpc&amp;utm_campaign=heureka</URL>

    <CATEGORYTEXT>Hlavolamy</CATEGORYTEXT>

    <PRODUCTNAME>Perplexus | Perplexus Twist</PRODUCTNAME>

    <IMGURL>https://www.ihrysko.sk/buxus/images/image_7476_19_v1.jpeg</IMGURL>

    <PRICE_VAT>24.99</PRICE_VAT>

    <ITEM_ID>7476</ITEM_ID>

    <MANUFACTURER>Perplexus</MANUFACTURER>

  </SHOPITEM>

  <SHOPITEM>

  <PRODUCT>Albi | Osadníci z Katanu - Doplnková sada pre 5 a 6 hráčov</PRODUCT>

Obrázok č. 68: Príklad XML súboru so stolovými hrami pre porovnávač

XML súbor je zvyčajne automaticky vytváraný súbor, ktorý však niekto musí na-programovať. Ak XML súbor ešte nemáte vytvorený, pripraví ho programátor alebo dodávateľ e-commerce CMS pre váš e-shop. Špecifikáciu XML pre programátora nájdete ľahko na stránkach porovnávača. Každý porovnávač má vlastnú špecifikáciu svojho XML súboru. XML súbory pre bežné porovnávače bývajú súčasťou štandardných alebo krabicových e-commerce CMS. Po registrácii porovnávače automaticky nahrajú informácie o produktoch z XML súboru a pravidelne budú aktualizovať ceny, údaje o dostupnosti tovaru a ďalšie informácie.

Audit kvality XML súboru

Kvalitne spracovaný XML súbor je základ úspechu na každom porovnávači.

Najčastejšie chyby pri spustení PPC reklamy na porovnávačoch:

  1. Kategorizácia produktov je iná v e-shope a na porovnávači. To znamená, že kategórie produktov e-shopu sa nespárujú s kategóriami porovnávača. V takomto prípade sa môže stať, že produkty vášho e-shopu nie sú v tej istej kategórii, kde ich má vaša konkurencia, ale sú v inej kategórii s trochu iným názvom, v ktorej je len váš produkt a nikto ju nenavštevuje.
  2. Názvy produktov e-shopu nedodržiavajú všetky pravidlá porovnávača, a tak sa produkty nezobrazujú v hlavnom porovnávaní, ktoré má najvyššiu návštevnosť.

XML súbor si môžete skontrolovať manuálne, ale existujú aj nástroje na automatický audit. Populárnym nástrojom na audit a ďalšiu prácu s XML súbormi je Mergado pre porovnávače na Slovensku a v Česku. Mergado podporuje rôzne formáty XML súborov a zadarmo získate ucelený prehľad najkritickejších chýb vo svojom XML súbore.

Pre jednotlivé porovnávače môžu byť niektoré parametre kritické a ich zmena sa neprejaví automaticky po zmene XML súboru, ale musí ich skontrolovať pracovník porovnávača. Problémy môžu vzniknúť najmä v sezóne, kedy aj počas troch dní môže byť produkt v stave čakajúcom na schválenie, pričom e-shop prichádza o predaj v hlavnej sezóne. Pre Heureku sú to napríklad URL adresa, názov produktu a URL adresa obrázku. Tieto parametre počas sezóny radšej nemeňte.

XML súbor by mal obsahovať všetky produkty e-shopu, ktoré chceme inzerovať. Ak chcete mať na porovnávači vždy aktuálne informácie, XML súbor by sa mal generovať minimálne 4 – 5-krát denne. Heureka sťahuje XML súbory zhruba každé 2 hodiny. Ak to porovnávač umožňuje, doplňte XML súbor o Dostupnostný XML súbor, ktorý obsahuje informácie o dostupnosti produktov. Heureka ho sťahuje každé 1 – 2 hodiny. Keď je XML súbor z vášho e-shopu tip-top, ste pripravený na ďalšie zlepšovanie viditeľnosti vašich produktov a e-shopu na porovnávačoch.

Certifikát Overené zákazníkmi

Po získaní certifikátu Overené zákazníkmi sa môžete dostať medzi odporúčané e-shopy. Certifikát Overené zákazníkmi je nevyhnutný pre možnosť využívať bidding (nastavovať vyššiu CPC, ako je v základnom cenníku) a tým zvýšiť svoju šancu umiestniť sa medzi prvými štyrmi odporúčanými e-shopmi. Certifikát Overené zákazníkmi je podmienkou pre takmer všetky doplnkové možnosti a služby na porovnávači.

Začnite využívať službu Heureky Overené zákazníkmi. Heureka vám na základe hodnotenia spokojnosti vašich svojich zákazníkov pridelí certifikát. Hlavne však získavate cennú spätnú väzbu od reálnych zákazníkov. Zistíte, v čom ste dobrý, ale najmä, čo potrebujete zlepšiť. Pozor, Heureke posielate všetky objednávky zo všetkých zdrojov nákupu, nielen z Heureky samotnej.

Obrázok č. 69: Modrý a zlatý certifikát Overené zákazníkmi od Heureky pre e-shopy

Modrý certifikát získavajú e-shopy, ktoré majú desiatky hodnotení za 90 dní a  priemer hodnotení je nad 90 %. Ak spokojnosť klesne pod 88 %, certifikát je automaticky odobraný.

Zlatý certifikát získavajú e-shopy, ktoré majú stovky hodnotení za 90 dní a priemer hodnotení je nad 97 %. Ak spokojnosť klesne pod 95 %, certifikát je automaticky odobraný.

Získanie certifikátu Overené zákazníkmi môžete podporiť aj svojím aktívnym prístupom. Zavolajte zákazníkom 10 dní po nákupe a opýtajte sa ich na skúsenosť s nákupom. Komunikujte informáciu o možnosti hodnotiť vo všetkých e-mailoch. Pošlite ďakovný e-mail po nákupe. Zobrazte informáciu o možnosti vyplniť dotazník aj vo vašom  e-shope. Pribaľte k tovaru letáčik/kartičku/vizitku s informáciou o dotazníku. Vždy odpovedzte na hodnotenia zákazníkov. Ak máte veľa negatívnych hodnotení bez reakcie e-shopu, zákazníci to vnímajú ako nezáujem, čo sa môže prejaviť poklesom predaja cez porovnávače. Hodnotenia z porovnávačov sa dajú zobraziť aj priamo vo vašom e-shope. Využite to, je to cenný obsah, ktorý môže podporiť predaj, samozrejme za predpokladu, že sú to hodnotenia pozitívne.

Ako dosiahnuť lepšiu efektivitu

Pokiaľ chcete, aby vaša prezentácia na Heureka.sk bola čo najefektívnejšia, zaistite, aby XML súbor obsahoval všetky dôležité položky, ktoré sa nachádzajú v XML špecifikácii.

Obrázok č. 70: Po takomto vysvedčení od zákazníkov na porovnávači túži každý e-shop

Meranie konverzií

Ak porovnávač poskytuje nástroj na meranie konverzií s informáciami o efektivite zobrazovania vašich produktov, určite ho využite. Základný prehľad máte aj v Google Analytics alebo inej webovej analytike. Napríklad cez meranie konverzií na Heureke získate lepší prehľad o podiele nákladov na obrate (PNO) v jednotlivých kategóriách až na úroveň konkrétnych produktov.

Obrázok č. 71: Porovnanie porovnávača s ostatnými kanálmi online marketingu  pre úspešný e-shop s niekoľkoročnou históriou

Spárovanie produktov

Všetci používatelia idú na porovnávače kvôli porovnaniu produktov (ich cien, ich dostupnosti, ale aj e-shopov, ktoré ich ponúkajú). Návštevníci sa na porovnávačoch dostanú k produktom dvomi spôsobmi: cez kategórie alebo fulltextovým vyhľadávaním. Preto musia byť vaše produkty zaradené v správnych kategóriách.

Zaradeniu do príslušných kategórií sa slangovo hovorí spárovanie produktov. Vaším cieľom je dostať čo najviac produktov do porovnania cien − spárovania. Pre správne spárovanie musia byť v XML súbore produkty a kategórie správne pomenované. Zaradenie produktov do príslušných kategórií primárne prebieha na základe kategórií v tagu CATEGORYTEXT, ktorý musí obsahovať presný druh produktu, a podľa tagu PRODUCTNAME, ktorý musí obsahovať výrobcu, produktový kód a  ďalšie atribúty na presné určenie produktu. Značka EAN pomáha k rýchlejšiemu spárovaniu produktov, je povinný pre niektoré kategórie, ako napríklad knihy, filmy a  hudba.

Správne vyplnenie ovplyvňuje, či budú produkty konkrétneho e-shopu zaradené a ako budú zaradené. V prípade tzv. nezaradených produktov môže byť problém v  tom, že produkty majú nepresný alebo nezaraditeľný názov, t. j. na porovnávači nemá produkt vytvorenú produktovú kartu. Tieto produkty sú stále dostupné vo fulltextovom vyhľadávaní. Pre opravu spárovania treba upraviť tagy PRODUCTNAME a PRODUCT. V prípade ignorovaných kategórií je problém v nepresnom alebo neúplnom názve kategórie. Vtedy treba upraviť tag CATEGORYTEXT.

Mergado

Nástroj Mergado sme už spomenuli v časti o audite kvality XML súboru. Okrem toho je Mergado aj nástroj na úpravu údajov z e-shopu pre porovnávače a dajú sa pomocou neho aj jednoduchšie spárovať produkty a kategórie.

Zoradenie e-shopov

V zozname e-shopov Heureka zobrazuje na prvých štyroch miestach odporúčané internetové obchody, pri ktorých berie do úvahy aj iné kritériá, než je len cena tovaru. Ďalšími kritériami sú: hodnotenie e-shopu s certifikátom Overené zákazníkmi, dostupnosť tovaru, cena tovaru a cena za preklik. Výsledná cena sa vypočíta v aukcii. E-shop si nastaví maximálnu cenu za preklik, ktorú je ochotný pre daný produkt či kategóriu zaplatiť. V aukcii sa spočíta kvalita, dostupnosť a cena produktu v porovnaní s ostatnými e-shopmi a výsledkom je cena prekliku na danú pozíciu. Ak sa e-shop nedostane medzi prvé štyri e-shopy ani cez vyššie nastavenú cenu za preklik, účtuje sa len cenníková cena. Na ďalších pozíciách v zozname sú e-shopy usporiadané už len podľa ceny tovaru.

Cena za preklik

Porovnávače fungujú ako klasická PPC reklama (Google Ads alebo Sklik). E-shop si nastaví maximálnu cenu za preklik, ktorú je ochotný zaplatiť. E-shopy sú potom zoradené podľa ceny za preklik. Internetový obchod platí cenu potrebnú na umiestnenie na danej pozícii, čo je často menej ako maximálna ponúkaná cena. Ceny preklikov sa nastavujú v administrácii, kde je aj história preklikov a platieb. E-shop platí vopred kredit, z ktorého sa potom za každý preklik odpočíta príslušná čiastka. Minimálne ceny prekliku sú okrem kategórie tovaru určené aj cenovým rozpätím tovaru. Aktuálne sa minimálne ceny Heureky za preklik pohybujú od 0,02 eura do 0,22 eura bez DPH. Pri produktoch do 0,66 eura sa cena prekliku neúčtuje. Počas vianočnej sezóny od 1. novembra do 31. januára sa každý rok ceny preklikov plošne zvýšia o 25 %.

Ako odlíšiť vaše produkty a celý e-shop

Konkurencia je zvyčajne veľká, a preto e-shop už od začiatku potrebuje využiť každú možnosť odlíšiť a zvýrazniť sa. Heureka napríklad ponúka možnosť zobraziť darčeky, čo dosiahnete cez značku GIFT.

Obrázok č. 72: Online lekárne s ponukou darčekov

Ďalšou možnosťou je využiť označenie Autorizovaný predajca. Na to je potrebný dokument s pečiatkou a podpisom zástupcu danej značky, ktorá prehlasuje daný e-shop za autorizovaného predajcu.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.