20 rokov ui42, časť druhá: História CMS BUXUS

20 rokov ui42, časť druhá: História CMS BUXUS

1999: Redakčný systém BUXUS

V roku 1999 sme vytvorili prvú verziu nášho redakčného systému BUXUS na základe požiadavky klienta z Prahy, ktorý si chcel webové stránky editovať sám. Vtedy neexistoval žiaden redakčný systém typu open source. Dostupné boli len drahé publikačné systémy pre veľké organizácie, navyše mnohé neboli čisto internetové a vyžadovali si inštaláciu ďalšieho softvéru u klienta.

Preto sme sa rozhodli vyvinúť vlastný, s príjemným používateľských rozhraním, ktorý by fungoval výlučne cez web a bol postavený na open source technológiách (vybrali sme platformu LAMP - Linux, Apache, MySQL a PHP).

BUXUS na verejnosti po prvýkrát predstavil Martin Krupa na konferencii Slovensko a internet v roku 2001. V tom čase už na internete prevažovali informačné weby a online magazíny a tak sme BUXUS prezentovali ako redakčný systém. Termín “redakčný systém” neexistoval, boli sme medzi prvými na Slovensku a v Čechách, ktorí tento termín popularizovali. Zdôrazňovali sme, že BUXUS je výlučne internetový, čo vtedy nebolo úplne samozrejmé, existovali aj redakčné systémy, ktoré boli nainštalované na PC a na internet len exportovali výsledné HTML stránky. Kľúčové pre úvodný úspech BUXUSu bol import textu z MS Word s možnosťou očistiť text od nevhodného formátovania. A len tak pre zaujímavosť, aj frázu "Generuje redakčný CMS systém X spoločnosti Y" sme vymysleli pred 15 rokmi v ui42 a ostatni ju dodnes úspešne využívajú... :-)

2004: CMS BUXUS 5.0

V roku 2004 sa vo futbalovom svete udiali mnohé významné udalosti. Niektoré menej prekvapivé, iné viac. No kto by si čo i len pomyslel, že titul majstrov Európy získajú Gréci?! Tí prekvapili nielen domáce Portugalsko vo finále šampionátu, ale aj celý futbalový svet. Teda aspoň Európu... Čo mi ale viac pripomenulo náš BUXUS svojim prienikom a rastom, to bol prvý veľký prelomový úspech jedného z najlepších trénerov na svete Jose Mourinha (The Special One), ktorý s FC Portom vyhral Ligu majstrov a naštartoval tak svoju hviezdnu kariéru v pozícii hlavného trénera. Nie že by dovtedy neexistoval, netrénoval, ale týmto počinom sa výrazne zviditeľnil a žiari dodnes.  

Tak isto ako s Mourinhom to vidím aj u nás v uičku - zásadnú zmenu v BUXUSe priniesla verzia 5.2 s vylepšeniami v používateľskom rozhraní, vrátane grafického dizajnu. Predsa len, v BUXUSe bežali weby s desaťtisícmi webových stránok. Už zopár rokov bol súčasťou BUXUSu aj WYSIWYG HTML editor. BUXUS bol nominovaný na ocenenie Počítadlo 2004 v kategórii Softvér. Mal vtedy vyše 50 inštalácií, z toho 10 v Čechách. BUXUS si mohli záujemci vyskúšať na IT výstavách COFAX v Bratislave a INVEX v Brne.

V tom čase BUXUS už patril do etablovanej kategórie softvéru s názvom Content Management System (CMS) alebo Web Content Management (WCM). Objavili sa prvé CMS typu open source, niektoré z nich už patria minulosti (PHPnuke, Joomla).

Už v roku 2010 sme začali písať blogy o BUXUSe.

2011: CMS BUXUS 6.4

Asi nikto nepochyboval, že FC Barcelona (dnes 103.451.000+ FB fanúšikov po celom svete) je zaslúženým víťazom Ligy majstrov. Celý ročník odohrali famózne, v semifinále zdolali svojho veľkého rivala Real Madrid, aby mohli vo finále pokoriť ďalší veľkoklub Manchester United. 

Ani o našom CMS BUXUS už v roku 2011 snáď nikto nepochyboval, že je to plnohodnotný a etablovaný Content Management Systém, pôsobiaci na trhu už viac ako 10 rokov. Na našom redakčnom systéme BUXUS 6.4 beží vyše 150 webov a e-shopov a pracuje s ním pravidelne vyše 1.000 používateľov.

Jednoznačne sme nabehli na vlnu e-commerce, keďže zhruba od roku 2008 nastal u nás boom e-shopov (SOLR, faceted search).

Vďaka zvyšujúcim sa nárokom na e-shopy našich klientov a tvrdému konkurečnému prostrediu sme sa úspešne popasovali s nárastom produktov na milióny, ako aj s rozširovaním obchodov do viacerých krajín. So zvýšeným počtom produktov a domén, na ktorých naši klienti prevádzkovali BUXUS, sme taktiež zefektívnili hromadnú správu produktov cez multiedit, zjednodušili importy cien alebo vlastností a taktiež zefektívnili jazykové preklady. Pre zvládnutie kategorizácie obrovského počtu produktov sme vyvinuli dynamické kategórie, ktoré umožňujú editorom BUXUSu vytvárať kategórie, ktoré automaticky obsahujú produkty so zadanými kritériami.

Veľa vecí sa medzičasom udialo aj na frontende, teda mimo administrácie BUXUSu. Začali sme ako prví na Slovensku štandardne nasadzovať fazetové vyhľadávanie, fulltext vyhľadávanie sme postavili na SOLRe, v ktorom sme vyladili skloňovanie pre slovenčinu a iné bežné jazyky - a toto vyhľadávanie dostal spätne aj BUXUS.

S rastom klientov prišla aj potreba prepájať ich e-shopy či už s platobnými alebo skladovými a ekonomickými riešeniami.

2017: BUXUS 7.0 e-commerce CMS

Významný ročník v lige najlepších z najlepších - Real Madrid vyhral dvanástykrát túto prestížnu súťaž a stal sa tak prvým klubom vôbec, ktorý úspešne obhájil titul. A v športe, ako iste aj v businesse platí, že mnohokrát je ťažšie titul obhájiť.

V tomto roku dosiahol BUXUS 18 rokov, svoju dospelosť. Oblasť CMS a programovania stále napreduje. Znamená to, aby sme sa udržali na špici, musíme BUXUS stále zdokonaľovať a technologicky udržiavať mladý. To isté platí aj o systéme našej práce. Za ostatných pár rokov sa nám to myslím celkom darí.

Jednak sme upravili technologické vnútro celého systému, postupne sme úspešne prešli zo Zend frameworku 1 na najnovší laravel, ktorý je najmodernejším PHP frameworkom a je obľúbený medzi vývojármi. Administrátorské rozhranie prešlo viditeľným faceliftom, v ktorom chceme naďalej pokračovať a prinášať editorom BUXUSu nové UX vylepšenia.

Pre zjednodušenie vývoja a údržby projektov sme kompletne prešli z monolitických releasov na systém, ktorý je zložený z composer balíčkov. To nám umožňuje flexibilnejšie zdieľať kód medzi projektmi, rýchlo a jednoducho nasadzovať opravy a nové vylepšenia. V súčasnosti sa celý ekosystém BUXUSu skladá z vyše 150 balíčkov a v priemere v dvoch z nich naši developeri urobia opravy alebo vylepšenia každý deň v roku.  

Všetky naše projekty sme začali nasadzovať cez automatický deployment, ktorý nám minimalizuje ľudské chyby pri nasadzovaní zmien a dáva nám podrobný prehľad, ktoré zmeny sa kedy a kam nasadili.

Najbližší rok nás čaká GDPR.

2049: BUXUS AI

Slovan Bratislava sa po Reale Madrid a FC Chelsea stane len tretím klubom v histórii Ligy majstrov, ktorý úspešne obháji titul európskeho klubového šampióna...

BUXUS bude mať čoskoro 20 rokov a je šanca, že bude existovať aj o 20 rokov. Ako bude vtedy BUXUS vyzerať a fungovať ešte netušíme. Zrejme všetci očakávame, že bude postavený na umelej inteligencii (AI). Možno sa s nami bude BUXUS rozprávať a prispôsobí svoje nároky podľa toho, ako budeme unavení.

Už teraz však experimentujeme a snažíme sa do BUXUSu zapojiť dostupné know-how z oblasti ML (angl. machine learning), čo je prvý krôčik k AI. Takže je možné, že nový BUXUS bude napríklad “sám” kategorizovať, ale aj odporúčať produkty.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.