Rok 2018 - rok kalendárov so zlým UX

Rok 2018 - rok kalendárov so zlým UX

Vďaka sociálnym sieťam mám niekedy pocit, že 1.apríl je už každý deň. Nezmyslov, hoaxov a klamstiev je plno, človek nestíha overovať, čo je a nie je pravda. Akoby sa svet zbláznil a prestávajú fungovať aj bežné veci. Tento rok napríklad sledujem úpadok v kvalite kalendárov.

Ako vyzerá zlý kalendár?

Pozrite sa na nástenný kalendár u mojich rodičov:

kalendár

V normálnom kalendári, na aké som zvyknutý od detstva, viete rýchlym pohľadom zistiť odpovede na jednoduché otázky: Ktorý deň v týždni bude 20. marca? alebo Koľkého bude najbližšiu sobotu? prípadne O koľko týždňov začne Veľká noc?

Nech sa páči, vyskúšajte si to s týmto kalendárom. Ak máte chuť, odmerajte si čas, koľko vám to trvalo. Ak máte sledovač pohľadu (angl. eyetracker), zaznamenajte si všetky pohyby očí a všetky texty, ktoré ste museli prečítať pri týchto jednoduchých úlohách.

Garantujem vám, že to bolo dlhšie a zložitejšie než s obyčajným jednoduchým kalendárom. Ak cieľom autora kalendára bolo umožniť mojim starkým mentálne cvičenie ako prevenciu voči demencii, tak sa mu ospravedlňujem. Obávam sa však, že to bolo kvôli layoutu pri grafickom návrhu.

Problém tohto kalendára je, že nie je rozdelený do týždňov ale do 10 až 11-dňových stĺpcov, čo je v súčasnosti absolútne neintuitívne. Pred 500 rokmi, pred reformou kalendárov to mohlo byť OK, dnes už nie.

U nás doma máme každý rok na stene kalendár z Profesie. Tento rok nám dlhšie trvá, kým sme sa k nemu dostali, a tak máme na stene kalendár s traktormi od našich kamarátov farmárov. Nech sa páči, vyskúšajte si tie isté tri úlohy s týmto kalendárom:

kalendár

Už to bolo lepšie, že? Stále to však nie je to, na čo sme zvyknutí. Mesiac je rozdelený správne do týždňov, na prvý pohľad vidíte víkendy. Problém je vo zvislej orientácii týždňov. Po druhej svetovej vojne sa v našej európskej kultúre ustálilo formátovanie týždňov v riadkoch. Takisto ako čítame, t.j. zľava doprava a zhora smerom dole.

Aj Google pokazil svoj kalendár

To, že sa svet kalendárov, resp. ich autori v roku 2018 zbláznili, definitívne potvrdil Google s redizajnom svojho kalendára. Nech sa páči, zistite Ktorý deň v týždni bude 11.marca?

google calendar

Bude to nedeľa alebo pondelok? Áno, je to nedeľa, no zrejme viacerí z nás to nezistili na prvý pohľad ale nám to chvíľu trvalo. Google totiž prišiel s inováciou a do kalendára doplnil prvý stĺpec s poradovým číslom týždňa v roku. Ruku na srdce, koľkí z nás a ako často potrebujú vedieť poradové číslo týždňa v roku?

Google doplnením prvého stĺpca nás mýli v dvoch aktivitách: 1. Musíme zbytočne rozmýšľať, čo znamená prvé číslo v riadku. 2. Musíme zbytočne rozmýšľať, či sú týždne v riadkoch alebo stĺpcoch.

Ako by to malo vyzerať? Nech sa páči, tu je starý dobrý Google kalendár, ktorý som si našťastie stihol uložiť (všimnite si aj mierne zvýraznený celý riadok aktuálneho týždňa, čo je dôležitá vizuálna pomôcka pre určenie smeru pri čítaní v tabuľke):

google calendar

Google, prosím ťa, vráť nám ho! Alebo nám aspoň ukáž výsledky UX testovania s novým Google kalendárom, kde používatelia potvrdili, že nevedia žiť bez poradového čísla týždňa.

Ako má vyzerať poriadny kalendár?

Kalendár je systém na organizovanie času vo forme dní, týždňov a mesiacov. Od poslednej veľkej reformy kalendára, ktorá bola pred takmer 500 rokmi používame gregoriánsky kalendár. Odvtedy sa ustálilo aj vizuálne zobrazenie tlačených a elektronických kalendárov, dokonca sú na to odporúčané normy.

Nepodarilo sa mi na internete nájsť najstarší tlačený ani elektronický európsky kalendár v súčasnej podobe. Na inšpiráciu uvádzam dva staré a jeden nový kalendár, ktoré sú dobre naformátované a tým pádom čitateľné.

old calendar

Nástenný kalendár z konca 19. alebo zo začiatku 20.storočia.

unix calendar september 1752

Elektronický kalendár z operačného systému UNIX pre september 1752. Áno, chýbajú tam takmer dva týždne, vtedy totiž prebehla reforma kalendára na gregoriánsky.

kalendár Profesia 2018

Môj obľúbený kalendár z Profesie.

Prosím vás, nedajme sa poblázniť autormi zle naformátovaných kalendárov. Kalendáre majú rokmi overené používateľské rozhranie (angl. user interface), ktoré je najlepšie dodržať. Priestoru na inovácie je v našom svete dosť mimo kalendárov.

Želám vám úspešný rok 2019 len s použiteľnými kalendármi!

P.S. Minulé 1.aprílové UX blogové príspevky: O UX zmenách v kalendárnom roku a O linke TU.

Prečítajte si tiež

Ďakujeme za odber!
Čoskoro dostanete náš newsletter.
Ups! Tento email už je registrovaný
Email už máme v databáze, skontrolujte si schránku alebo použite iný mail
Ups! Tento email je nesprávny
Email nemá správny formát
Ups! Neznáma chyba
Prosím, skúste to neskôr

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.