20 rokov ui42, časť prvá: Ako to celé začalo - pohľad do minulého tisícročia

20 rokov ui42, časť prvá: Ako to celé začalo - pohľad do minulého tisícročia

Príbeh ui42 sa začal písať ešte v predchádzajúcom miléniu. Bolo to v období, kedy 1.FC Košice domáci futbalový titul oslavovali a následne v Lige majstrov hrali proti Juventusu Turín (dnes 30 miliónov followerov na Facebooku) a Manchestru United (až 74 miliónov Facebook fans). Písal sa rok 1997.

Vtedy skupinka nadšencov z Ústavu informatiky MFF UK číslo dverí 42 (áno, to je inšpirácia pre dodnes platný názov firmy!) odštartovala jedinečný webový projekt, ktorý nielen že dodnes pretrváva, ale stále rastie a rozvíja sa na mnohých online frontoch. Na jeho čele naďalej stoja dvaja z troch pôvodných zakladateľov - Robo Mráz a Martin Krupa.

Oživme si spoločne s nimi kľúčové udalosti z histórie uička (uičko = ui42, uičkár = pracovník ui42) v tejto stručnej a verím, že zaujímavej rekapitulácii.

Pôvodné ui42 logo, ktorého autorom je Martin Šútovec

1997 - www.yeti.sk - yeti na snehu

Robo: “Náš úplne prvý projekt s aktuálnymi informáciami o stave snehu v slovenských lyžiarskych strediskách. Ako prví sme skriptom generovali online mapu s informáciami z e-mailu z lavínového strediska z Jasnej. Súradnice lyžiarskych stredísk sme vypočítali z tlačeného atlasu Slovenska, žiadne dostupné online mapy vtedy neexistovali.”

1997 - www.profesia.sk - veľmi významný uičkovský produkt, ktorý ovplyvnil smerovanie firmy

Martin: “Stvorili sme web - významnú značku, ktorá dodnes úspešne funguje na slovenskom trhu, a ktorú predpokladám netreba nijako zvlášť predstavovať. Naštartovali sme ju už v roku 1997, v začiatkoch internetu na Slovensku, ako jeden z naozaj dobrých nápadov. Zamerali sme sa na reálne potreby ľudí a firiem a vďaka dobre navrhnutej a realizovanej webovej aplikácii sa z Profesie časom stal líder na slovenskom internetovom trhu práce. Predaj spoločnosti Profesia strategickému investorovi vnímame ako potvrdenie správnej orientácie ui42 na synergiu kvalitných ľudí a profesionálneho internetového softvéru.”

V tom istom roku vyšiel z dielne ui42 prvý e-commerce projekt www.bookshop.sk

Robo: “Bookshop bol zameraný na online predaj zahraničnej odbornej literatúry v spolupráci s Jurajom Hegerom a jeho Vydavateľstvom Slovart. Objednávok bolo zopár mesačne.”

Martin: “V 97-om roku vznikol Yeti na hubách - ako letný doplnok k zimným snehovým správam v spolupráci s mykologičkou Ivonou Kautmanovou zo SNM. Jeho priamym pokračovaním je súčasný veľmi úspešný Nahuby.sk, ktorý pripravuje Roland Baranovič.”

1999 - BUXUS - prvé CMS na Slovensku

Rok 1999 zaznamenal významný medzník - na barcelonskom Nou Campe sa odohralo jedno z najpamätnejších finále futbalovej Ligy Majstrov medzi dvoma gigantami svetového futbalu - Bayernom Mníchov a Manchestrom United. Do dejín futbalu sa partia okolo Davida Beckhama zapísala hlavne nevídaným obratom vďaka dvom gólom v nadstavenom čase. Proste netreba sa nikdy vzdávať a treba makať až do konca.

Aj v uičku nastal jeden veľký obrat a jeden z ďalších top medzníkov v 20ročnej histórii - BUXUS - prvé CMS na Slovensku.

Robo a Martin: “Vyvinuli sme prvú verziu nášho redakčného systému BUXUS na základe požiadavky klienta z Prahy, ktorý chcel webové stránky editovať sám. Vtedy neexistoval žiaden redakčný systém typu open source. Dostupné boli len drahé publikačné systémy pre veľké organizácie, navyše mnohé neboli čisto internetové a vyžadovali si inštaláciu ďalšieho softvéru u klienta. Preto sme sa rozhodli vyvinuť vlastný s príjemným používateľských rozhraním, ktorý bude fungovať výlučne cez web a bude postavený na open source technlógiach (vybrali sme platformu LAMP - Linux, Apache, MySQL a PHP). Termín redakčný systém neexistoval, boli sme medzi prvými na Slovensku a v Čechách, ktorí tento termín popularizovali. Zdôrazňovali sme, že BUXUS je výlučne internetový, čo vtedy nebolo úplne samozrejmé, existovali aj redakčné systémy, ktoré boli nainštalované na PC a na internet len exportovali výsledné HTML stránky.

V tom istom roku 1999 uzrel svetlo sveta prvý provízny obchod www.veci.sk

Na záver tejto časti pripájam ešte 2 vybrané drobné pikošky:

  • Pomenovania Content Management System (CMS) a Web Content Management (WCM) sa objavili až neskôr po roku 1999.
  • Vedeli ste napr. že uičko je len o 8 rokov mladšie než web, ale za to o 1 rok staršie ako Google? A o Facebooku ani nehovoriac... :-)

Koniec prvej časti. Sledujte naše blogy a tešte sa na pokračovanie článku o ui42. V tom nasledujúcom sa pozrieme na ďalšie roky a uičkárske počiny.

Prečítajte si tiež

Ďakujeme za odber!
Čoskoro dostanete náš newsletter.
Ups! Tento email už je registrovaný
Email už máme v databáze, skontrolujte si schránku alebo použite iný mail
Ups! Tento email je nesprávny
Email nemá správny formát
Ups! Neznáma chyba
Prosím, skúste to neskôr

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.