Využite kryptomeny pre váš eshop

Využite kryptomeny pre váš eshop

V spolupráci s platobnou bránou Cryptodiggers sme pripravili nový modul do BUXUSu. Po nasadení na váš eshop budú môcť zákazníci platiť kryptomenami, ako napríklad Bitcoin a Litecoin. S Petrom Bešinom z Cryptodiggers sme za zhovárali o tom, ako kryptomeny fungujú a ako ich môžete využiť pre svoj eshop. Nasledujúci článok je voľný prepis nášho rozhovoru.

Kryptomeny pred pár rokmi boli témou najmä pre technologických nadšencov, teraz už o Bitcoine bežne počuť na verejnosti a v médiách. Ľudia vedia, že je to virtuálna mena, ktorá sa nedá chytiť a že jej hodnota veľmi kolíše. Odbornými slovami Petra Bešinu sú kryptomeny “decentralizované kryptograficky zabezpečené dáta, predstavujúce transakcie reťazené do blokov. Táto technológia reťazenia je nazývaná blockchain.”

Článok je rozdelený do troch častí a dnes vám prinášame prvé dve z nich. Dozviete sa o praktickom využití v eshope a o tom, kde sa dajú Bitcoiny kúpiť a skladovať. Nabudúce si môžete prečítať tretiu časť, v ktorej sa rozprávame o širšom pozadí a vývoji v oblasti kryptomien.

Využitie kryptomien v eshope

Povedzme, že som prevádzkovateľ eshopu. Akú výhodu mi prinesie platobná brána s podporou kryptomien?

  1. Nižšie transakčné náklady - poplatok je na strane klienta, zvačša 0,5%
  2. Vyššia bezpečnosť ako na strane klienta, tak aj eshopu
  3. Platba odkiaľkoľvek na svete do pár sekúnd
  4. Klient nevie vyžiadať Chargeback ani Unauthorized transaction
  5. Získanie novej klientely (pretože nadšenci kryptomien preferujú obchody, kde sa nimi dá platiť)

Neskomplikuje mi to zbytočne život kvôli tomu, ako hodnota kolíše?

Obchodník sa môže rozhodnúť, či chce platby dostávať v kryptomene, alebo v eurách. Keď si zvolí prijímanie v eurách, je to pre neho rovnako jednoduché ako bežná platobná brána, a naviac lacnejšie. Funguje to takto:

  1. Klient si vyberie napríklad dizajnové okuliare za 100 €
  2. Počas objednávky je presmerovaný na platobnú bránu, kde uvidí cenu vo zvolenej kryptomene poďla aktuálneho kurzu
  3. Po zaplatení kryptomenu prevedieme na eurá a okamžite posielame obchodníkovi celých 100 €

Môžem peniaze za platbu dostať v kryptomenách?

Áno, a v tom prípade na podnikanie dokonca ani nepotrebujete bankový účet.

Nebudem mať problémy s daňami?

Daňová otázka je asi tou najčastejšou v tomto biznise. Treba si uvedomiť, že Bitcoin je len platobným kanálom. Faktúru vystavujete v eurách, podľa platných účtovných zákonov SR. Dane sú následne kalkulované v eurách, a tie musíte zaplatiť. To, či ste prijali Bitcoiny, ktoré dávate do aktív firmy, nie je podstatné z pohľadu platby dane. Z ekonomického hľadiska je omnoho výhodnejšie zaplatiť daň v inflačnej mene ako Eur a ponechať v aktívach deflačnú menu ako je Bitcoin. Daňovo takto fungujeme 3 roky a nikdy s tým žiaden problém nebol, pretože platby v transparentných menách sú jednoducho dohľadateľné a preukázateľné.

Praktické rady pre nákup a uloženie Bitcoinov

Poďme teraz k praktickým jednoduchým krokom. Povedzme, že mám 1000 € a chcem za ne nakúpiť kryptomeny. Ako mám postupovať?

Existuje viacej možností, ako nakúpiť. Záleží to na klientovi ako je zdatný, koľko času chce stráviť pri nákupe, overovaní sa na burzách, a ako veľmi si váži svoje súkromie.

  • Najjednoduchšou možnosťou je nainštalovať si mobilnú peňaženku (https://cryptodiggers.eu/#wallets odporúčané Bitcoin peňaženky), alebo prísť s QR kódom na papieri alebo ako obrázok v telefóne, reprezentujúcim adresu svojej peňaženky na príjem Bitcoinov a navštíviť jeden z našich automatov v Bratislave (FreshMarket, Danubia). Ďaľšie konkurenčné ATM sú aj v iných mestách Slovenska (Poprad, Banská Štiavnica, pripravuje sa Galanta a Košice). Na našich automatoch neoverujeme identitu, limity máme stanovené tak, aby sme dodržiavali zákon o manipulácii s hotovosťou (5000 právnická, 15000 fyzická osoba) transakcie sú limitované na 5000 Eur v rámci transakcie. Zákazník avšak môže vykonať viacero transakcií po sebe. Automat v Danubii je schopný aj odkúpiť Bitcoiny a vydať nominálie 50,100 Eur a ich násobky. Stav automatu a hotovosť je vždy online zobrazovaná na našej webstránke. Podporujeme predaj mien: Bitcoin, Litecoin a DASH. Odkúpenie momentálne funguje len pre Bitcoin, nakoľko dodávateľ ATM nepodporuje iný model v súčastnosti. Poplatok je 3% voči burze Kraken.

automat na kryptomeny

  • Špecializované zmenárne - existujú centralizované online zmenárne (Kraken, Bitstamp) alebo decentralizované (Bitsquare, LocalBitcoins výmena na priamo bez prostredníka)
  • S naozaj veľkým partnerom pripravujeme nákup a predaj kryptomien dostupný pre takmer celé Slovensko. Viacej už prezradiť nemôžem :-)

Čo ďalej? Kde môžem nakúpené bitcoiny bezpečne uložiť?

Skladovanie kryptomien pri väčších obnosoch určite neodporúčame v telefónoch ani na počítačoch, kde ste online na Internete každý deň. Pre dennú spotrebu je určite bezpečné skladovať kryptomenu v zaheslovanej peňaženke na telefóne.
Na väčšie obnosy odporúčame skladovať kryptomeny v tzv. hardvérových peňaženkách ako je Trezor, Nano Ledger, KeepKey, čo ale vyžaduje určité IT vedomosti. Pre našich klientov sme začali poskytovať platené konzultácie, nastavenie týchto zariadení a dodávku boxu postaveného buď na Raspberry alebo Intel NUC technológii, pomocou ktorých sa budú môcť bezpečne pripojiť k svojím HW peňaženkám.

Druhú časť blogu o vývoji kryptomien si môžete prečítať na našom webe už čoskoro. 

Chcete zistiť viac o tom, ako môžete vo svojom Buxuse využívať platenie kryptomenami? Kontaktujte našu sales & UX manažérku Katarínu Tallovú, ktorá vám zodpovie vaše otázky. 

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.