Joomla alebo Drupal? Vyhráva Wordpress

Joomla alebo Drupal? Vyhráva Wordpress

Minule som našiel zaujímavú štatistiku – aké redakčné systémy používajú najnavštevovanejšie stránky sveta. Ak sa dá týmto číslam aspoň trochu veriť, výsledok je naozaj zaujímavý.

 

Dve tretiny z milióna najnavštevovanejších stránok používa Wordpress. Desať percentný podiel má Joomla a 3,5 percent pripadá Drupalu. Vyplýva to z dát, ktoré zanalyzoval builtwith.com (k metodike sa dostanem trochu neskôr). Najväčšie prekvapenie je pre mňa umiestnenie DotNetNuke a náskok Drupalu pred Joomlou v skupine Top 100 tisíc a Top 10 tisíc.

 

Najpoužívanejšie CMS v skupine Top 1 milión najnavštevovanejších webov
Poradie Názov CMS Podiel
1. Wordpress 62,87 %
2. DotNetNuke 14,77 %
3. Joomla! 10,25 %
4. Expression Engine 3,44 %
5. Drupal 3,40 %
Celý rebríček nájdete na builtwith.com/cms

Vysoký podiel Wordpressu v najširšej skupine je ako-tak pochopiteľný, keďže v tejto skupine je veľa úspešných blogov a Wordpress je výborný blogovací systém. Silné zastúpenie DotNeNuke na najnavštevovanejších stránkach sveta pravdepodobne súvisí s rozšírenosťou Windowsov v školstve a verejnej správe, najmä v USA. Práve DotNetNuke je redakčný systém, ktorý beží na serveri IIS od Microsoftu.

V skupine "Top milión" je trojnásobne viac webov na Joomle než na Drupale. Opačne je to v skupinách "Top 100 tisíc" a "Top 10 tisíc", kde má Drupal oproti Joomle 2-násobný, respektíve 5-násobný podiel. Vo všetkých troch skupinách víťazí Wordpress. Za zmienku stojí vBulletin určený na "vytváranie komunít". Na Slovensku sa na diskusné fóra častejšie používa jeho konkurent phpBB. vBulletin používajú také veľké komunity, ako androidforums.com, bodybuilding.com alebo marijuana.com :)

 

Najpoužívanejšie CMS v skupine Top 100 tisíc najnavštevovanejších webov
Poradie Názov CMS Podiel
1. Wordpress 52,68 %
2. Drupal 16,45 %
3. vBulletin 9,25 %
4. Joomla! 8,20 %
5. Blogger 3,40 %
Celý rebríček nájdete na builtwith.com/cms

V skupine To 10 tisíc webov majú silné zastúpenie aj komerčné redakčné systémy - Expression Engine, Ektron, Kentico a Vignette OpenText. Samozrejme, každá štatistika sa dá spochybniť. Detekcia redakčného systému nie je presná, ani nehovoriac o meraní návštevnosti stránok a otázne môžu byť aj motívy zverejňovania takejto štatistiky. To, aký redakčný systém používa stránka, sa dá často zistiť zo zdrojového kódu stránky - buď podľa meta tagu "Generator", podľa cookie, podľa adresárovej štruktúry, kde sú uložené obrázky, štýly, javascripty a sú samozrejme aj ďalšie spôsoby.

Najpoužívanejšie CMS v skupine Top 10 tisíc najnavštevovanejších webov
Poradie Názov CMS Podiel
1. Wordpress 47,88 %
2. Drupal 23,32 %
3. vBulletin 8,39 %
4. Joomla! 5,08 %
5. Expression Engine 3,83 %
Celý rebríček nájdete na builtwith.com/cms

Táto štatistika vychádza z rebríčka Najnavštevovanejších stránok sveta, ktorý zostavuje Quantcast. Je to spoločnosť, ktorá prevádzkuje merací systém návštevnosti stránok. Jej metodika merania kombinuje cookies s panelovým prieskumom. Podľa popisu metodiky na ich stránke sa zdá, že je to niečo podobné ako gemiusAudience, ktorý sa používa na Slovensku a 13 ďalších krajinách strednej, východnej a južnej Európy. A samotná firma builtwith.com sa zaoberá zisťovaním, aké technológie sú použité na jednotlivých weboch (aký framework, aký server, aký reklamný, merací a platobný systém atď.) a zarába na predaji "custom reportov" z týchto dát.

Čiže rebríček najpoužívanejších redakčných systémov by mohol byť vierohodný, aj keď asi iba poradím, pretože jednotlivé percentuálne podiely neznamenajú podiel na celej vzorke (napr. 10 tisíc) ale iba na tej časti vzorky, v ktorej sa podarilo zdetekovať nejaký redakčný systém.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.