Prečo v piatok v ui42 nikto nie je?

Prečo v piatok v ui42 nikto nie je?

... lebo v piatok sa lepšie pracuje  z domu.

Byť pánom svojho času - kto by to nechcel. V pondelok ráno bez stresu začínať deň kávou ešte v župane, pokojne raňajkovať pri správach o dopravných zápchach a potom už len zapnúť notebook, ubezpečiť všetkých, že sme “online and hard working” a pracovať z domu.

Na diaľku sa dá sa mítingovať, telekonferencovať, skypovať, chatovať, takže teleworking nie je vyhradený len pre programátorov. Navyše sa dá Skype vypnúť a naozaj nerušene (porovnajte si to s vyrušovaním spoločenských kolegov v bežnom “ofise”) dokončiť report, čo chce mať od vás klient dnes na stole. A večer možno skontrolovať maily, či sa niečo dôležité neudialo, kým ste boli v kine. Má to niekde chybu?

 Pozrime sa najprv na výhody pre zamestnanca

    • Teleworker šetrí svoj čas.
    • Šetrí aj peniaze na dopravu do vzdialeného pracoviska (plus ekologické benefity).
    • Teleworking má pozitívny vplyv na motiváciu ľudí - je vnímaný ako čoraz žiadanejší benefit, dokonca sa stáva vymoženosťou vyššie cenených zamestnancov.
    • Umožňuje mať zaujímavú prácu, aj keď ste chceli kvôli deťom bývať na pokojnom mieste ďaleko od centra diania.

    Výhody pre zamestnávateľov sú tiež zjavné

    • Nižšie náklady na pracovné miesto - stačí mať menší počet “stoličiek” pre občasné sedenie teleworkerov.
    • Vysoká lojalita ľudí, ktorí dostanú možnosť takto fungovať (teleworking má stále ďaleko do “bežného” spôsobu práce).
    • Vyššia celková spokojnosť zamestnancov, ktorým takýto spôsob práce “sadol.”
    • Možnosť získať zaujímavých odborníkov z iných lokalít, dokonca niekedy za nižšiu cenu ako “v centre.”
    • Budovanie obrazu “trendového zamestnávateľa, ktorý podporuje “work-life balance.”

    Kým sa rozhodnete, že chcete pracovať (zamestnávať) doma, čítajte ďalej

    1. Chce to disciplínu (nielen v ignorovaní chladničky a domáceho baru) a trochu organizácie (určite potrebujete aspoň pracovný kút so stolom, ideálne samostatnú miestnosť, na kuchynskom stole sa to fakt NEDÁ).

    2. Teleworking vám nebude vyhovovať, ak ste človek, ktorý potrebuje častú spätnú väzbu (inak povedané, zabudnite na teleworking, keď potrebujete päťkrát za deň pochváliť alebo bez prísneho pohľadu šéfa nedokážete vypnúť Facebook). Práca iba z domu naozaj nie je pre každého - vyhovuje menej extrovertným ľuďom, ktorí si cenia svoje súkromie  a nepotrebujú častý kontakt s kolegami.

    3. Zmierte sa s tým, že tento spôsob práce môže fungovať dobre iba vtedy, ak ste odmeňovaný za vykonanú prácu, nie “odsedené hodiny.”

    4. Dôvera je dôležitá - v občasnom kontakte s kolegami máte oveľa menej šancí žehliť chyby v komunikácii, nedajbože nefér ťahy.

    5. Infraštruktúra - technika to umožňuje a osvietené firmy ju cielene budujú, aby mohli pracovať na diaľku aj pre profesie, kde si to pred pár rokmi nikto nevedel predstaviť (takže VoIP, rýchly internet).

    6. Je to aj o firemnej kultúre- predsa len sú firmy, kde su štikačky zažité a bude to chcieť viac času, kým vám uveria, že doma naozaj pracujete.

    V ui42 sa teleworkingu darí, koniec koncov 14 rokov dozadu majitelia spoločnosť rozbehli “z domu.” Okrem infraštruktúry a dobrého výberu ľudí je nevyhnutný aj premyslený spôsob menežovania pracovných úloh a samozrejme odmeňovania.
     

    ui42 má pobočky v Bratislave a Nitre, ale naši ľudia bývajú (a pracujú) od Humenného až po Viedeň. Najväčší úspech má kombinácia práce z domu a dochádzania do ui42, čo vyhovuje kolegom s bývaním v stredne vzdialených miestach od Bratislavy.

    Sprievodným efektom nášho fungovania teda je, že v piatok a pondelok v kanceláriach ui42 veľa ľudí nestretnete :-)

    Aké sú vaše skúsenosti s prácou doma?

    Prečítajte si tiež

    Konzultácia zadarmo

    S čím by ste potrebovali pomôcť?

    Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

    Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

    Vyberte si ďalšiu oblasť

    Zanechajte nám na vás kontakt

    Formulár bol úspešne odoslaný.