Hot news vo front-ende: privítajte Bootstrap v novej verzii, unikátne PWA, font Awesome s novými ikonkami a web design, kde vládne minimalizmus

Hot news vo front-ende: privítajte Bootstrap v novej verzii, unikátne PWA, font Awesome s novými ikonkami a web design, kde vládne minimalizmus

Vývoj nezastavíš. O tom, že to zákonite nemusí znamenať vždy viac, svedčí aj trend v minimalistickom webdizajne. Aké web stránky budú v roku 2021 pomyselným svätým grálom? Čo sú hlavné výhody PWA – Progressive Web Apps? Viete o tom, že stoja za zváženie, ak sa klient rozhoduje medzi riešením vývoj webu versus nová aplikácia? Nuž, a napokon, ako čerešničku na torte si nenechajte ujsť prehľad najpoužívanejších framework-ov a ich nových verzií.

Vytiahli sme pre vás niekoľko noviniek, v tieni ktorých sa bude niesť svet front-endu v nasledujúcom období. Príjemné čítanie.

Menej je ešte stále viac, platí to aj pre web design. Osvojte si neohroziteľný minimalizmus

Nezainteresovanému divákovi sa dosiaľ mohlo zdať, že si ho môžu dovoliť len lídri. Budovať brand a dostať sa do povedomia, to chce predsa ohúriť a podať čo najviac informácií. Dnes však, našťastie, pokrokoví vývojári dokážu čarovať s minimom prvkov. Áno, aj v prípade zatiaľ no name projektov. A výsledok? Prehľadná a nanajvýš funkčná web stránka, ktorá spĺňa svoj cieľ. 

V duchu používateľskej prívetivosti sa prvky použité v rámci web dizajnu obmedzujú skutočne len na tie, ktoré prirodzene a bez zbytočných prekážok privedú návštevníka stránky k cieľu. Dosiahnutým konverziám tak nebránia zbytočné bloky textu či grafiky, ktoré len vypĺňajú miesto. Navrhnúť vzdušnú, minimalistickú a zároveň dokonale funkčnú webstránku však stále ostáva menším umením. 

Prázdne miesto v layoute neznamená zákonite problém. Využite jeho potenciál a nechajte web dýchať

Hra detailov, akými je výber fontu, usporiadanie prvkov, eliminovanie skutočne potrebného obsahu, farebná škála, prechody či strašiak – biele miesta na webe, sú výzvou, ktorú sa oplatí zdolať. Ako? Napríklad používaním väčších a výraznejších objektov, odtieňov šedej či pastelových farieb (v prirodzených kombináciách) a zakomponovaním menej tradičných kruhových prvkov na miestach, ktoré potrebujete zvýrazniť (navigácia a pod.)

Podobnou cestou, ako web design, sa uberá aj samotná grafika pri tvorbe loga a korporátnej identity. Jednoduché línie, jednofarebnosť či minimálna škála farieb a odtieňov stoja dnes za logom predurčeným na úspech.

Web vs. aplikácia? Vyhráva mačkopes PWA – Progressive Web Application

O progresívnych webových aplikáciách ste už zrejme počuli. Alebo ste na ne minimálne narazili, keď ste hľadali inšpiráciu na Pintereste, vytvárali playlist na Spotify či objednávali odvoz pomocou Uberu. Prekvapili vás, i napriek tomu, že ste boli na webe, dômyslené prvky aplikácie?

Nie je to náhoda. 

Je to unikátne riešenie aplikačného softvéru dodávaného cez web, ktorý je vystavaný pomocou bežných webových technológií vrátane HTML, CSS a JavaScript. PWA funguje na akejkoľvek platforme, ktorá používa štandardný prehliadač, vrátane desktopov aj mobilných zariadení.

Push notifikácia a ostatné výhody progresívnych webových aplikácií sú dôvod, prečo PWA naberajú na popularite

Niekedy je ťažké zistiť, či je pre projekt lepším riešením redizajn webu, nové riešenie na mieru alebo aplikácia. Progressive Web Application poskytujú vďaka svojim nesporným benefitom ideálne riešenie.

Ktoré sú to? 

  • na spustenie nie je potrebné sieťové pripojenie, fungujete aj offline
  • PWA poháňa vysoký výkon a bleskurýchle načítanie
  • PWA má priamy prístup k senzorom telefónu (nahrať profilovú fotku či hlasovú stopu tak možno priamo, bez tradičného uloženia a následného uploadu do a z pamäte počítača)
  • používateľa poteší ikona na domovskej stránke telefónu, ktorá je na nerozoznanie od klasických aplikácií
  • marketéri ocenia možnosť ďalšieho reklamného kanálu – push notifikácií v mobile, ktoré upozornia na novinky a akcie v natívnom priestore (upozornenia telefónu)

Nuž, niet sa čo diviť, že tí najsilnejší hráči vsadili práve na PWA. A vyzerá to tak, že ich budú nasledovať i mnohí iní, ktorí nezaspia na vavrínoch. Aj vám práve na smartfóne bliká push notifikácia?

Žezlo drží čistý JavaScript. Toto sú najpoužívanejšie frameworky a ešte horúci Bootstrap s novou verziou

Ak vás zaujíma, z čoho aktuálne horia prsty webovým vývojárom, prinášame prehľad top frameworkov pre jednotlivé programovacie jazyky. 

Front-end developeri vsádzajú najmä na čistý JavaScript, prípadne obľúbené frameworky Vue.js, Angular a React. V CSS vedie známy Sass, prípadne Less a celkom zaujimavo pulzuje život v tepnách tých, ktorí nedajú dopustiť na HTML, konkrétne HTML 5

Populárny Bootstrap prichádza s verziou 5.0.0-beta 2

Jeden z najpoužívanejších framework-ov, vďaka ktorému je radosť vytvárať responzívne stránky, vyslal do sveta novú verziu

5.0.0-beta 2 je skvelým nástrojom v rukách web dizajnových nadšencov, ale i tých, ktorí si neradi vyhŕňajú rukávy nad farebnými škálami. Jednoducho povedané, ak potrebujete vystavať funkčný web, ktorý pobeží bez problémov na akomkoľvek zariadení a navyše ponúka množstvo preddefinovaných prvkov v duchu flat designu, je Bootstrap v akejkoľvek novej verzii presne to, čo hľadáte. 

A navyše, stále free. 

Ikonky, ikonky a ešte viac ikoniek od úžasného fontu Awesome

Kto hľadá, ten nájde. Ale hľadať skutočne kvalitnú databázu ikoniek, ktoré sú free, je podobné ako hľadať ihlu v kope sena. Záchrana prichádza v podobe fontu. Ak ste dosiaľ nenarazili na Font Awesome, určite si ho otestujte v jeho najnovšej verzii

A aké sú ikonky vo verzii 6.0.0- alpha 2, ktoré sa správajú presne ako písmo

V novej verzii hlásajú, že sú ľahké ako pierko (trendy štýl s jemnými líniami) a ich veľkosť a farebnosť upravíte ľahko ako písmo v akomkoľvek inom fonte. Navyše obsahujú jedinečné číslovky a hlásky, ktoré doposiaľ v talóne ikoniek chýbali. 

A, čerešnička na torte… Kým v piatej verzii obsahoval font cca 900 ikoniek, aktuálne máte k dispozícii 2222 ikoniek až v piatich rôznych štýloch

Užívajte.

Na záver hlásenia stojí za zmienku spomenúť, že čoraz viac stránok nabieha z http na https, zabezpečenú verziu komunikačného protokolu, vďaka Let’s Encrypt Free SSL certifikátu. Ten ponúka ako doplnok už takmer každý dobrý hostingový provider. Šifrovaná komunikácia na weboch je dnes must-have, bez nej po vás skutočne ani Google neštekne. 

Veríme, že ste si v našom prehľade noviniek zo sveta front-endu, web designu a kódov našli nejakú, ktorá vás potešila. Ak ste sa ale náhodou stratili v mori výrazov alebo potrebujete naprogramovať šikovné riešenie, radi vám v ui42 pomôžeme.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.