Testovanie - kvalita výstupov vývojára - spokojný zákazník

Testovanie - kvalita výstupov vývojára - spokojný zákazník

V ui42 si zakladáme na poskytovaní kvalitných služieb a funkčnosti webových riešení, čím sa automaticky zvyšujú nároky na ich kvalitu. A keďže nám nie sú ani tie najmenšie drobnosti ľahostajné, prirodzene sme zaradili do procesu tvorby webov testerov. Čítajte ďalej a zistíte prečo sú cennou zložkou nášho tímu.

Čo vidíte keď sa pozriete na obrázok?

Na prvú je odpoveď asi dosť jasná - plniace pero.

A viete, čo vidí na rovnakom obrázku taký tester? Aspoň dvadsať tzv. test casov. Rozmýšľa:

  • či pero píše
  • či sa dá ľahko vymeniť bombička
  • či vyfŕkne atrament, ak perom zatrasie
  • či praskne, ak spadne na zem atď. atď.

Podobne je to aj s vašim webom. Kým zákazník vidí e-shop, kde chce potenciálne nakúpiť, tester rozmýšľa nad spleťou detailov a funkcionalít, ktoré musia šliapať ako hodinky, aby zákazník zo stránky neodišiel skôr ako úspešne dokončí nákup.              

3+3 dôvody, prečo sú testeri dôležití:

  • Znižujú pravdepodobnosť výskytu chýb tzv. bugov a to nie len závažných, ktoré môžu stáť váš eshop nemalé peniaze (napr. neschopnosť dokončiť nákupný proces), no i kozmetické chybičky, ktoré pokrivia váš imidž špičkového eshopu.
  • Doplňujú programátorov tam, kde časovo nestíhajú a testujú viac do hĺbky. Prirodzene, naši vývojári po sebe testujú kód, aby overili jeho funkčnosť, no jedná sa o testovanie na nižšej úrovni, kedy môžu napríklad zabudnúť, že nová funkcionalita ovplyvňuje bezchybný chod na ďalších miestach webu.
  • Posvietia si na viaceré webové prehliadače, operačné systémy (iOS, Android, Windows phone) a zariadenia, čím zabezpečia vždy správny náhľad web stránky.

  • Sú kontrolným bodom, ktorý overuje vyvinutú funkcionalitu voči požiadavkám stanoveným klientom.
  • Hľadajú funkčné, logické, obsahové aj systémové chyby.
  • Vedia si poradiť aj so špecifickými situáciami, ako napríklad s masívnym nárastom návštevníkov na webe počas „black friday“.

Pohľad za dvere ui42

Testeri sa v ui42 venujú najmä tzv. black-box testovaniu, čo znamená, že sa pozerajú na produkt ako celok, bez znalostí samotného kódu. Tento prístup umožňuje vopred odhaliť nedostatky a odchýlky od požiadaviek zákazníka a ušetriť mu tak cenný čas. Pre jednoduché zadávanie úloh a následné rýchle odstránenie bugov, sedia naši testeri bok po boku s tímom vývojárov. Celkové puzzle efektívnej spolupráce dotvára pravidelná komunikácia s projektovým manažérom alebo klientom.

Úlohy, ktoré zadávajú vývojári testerom sú špecifické a líšia sa z prípadu na prípad. Vyžadujú si rozdielny prístup a schopnosť nazerať na zadanie z pohľadu klienta. Šikovný tester vie kedy a aké testy treba použiť a vždy dbá nato, aby otestoval celý nákupný proces.

Tester prechádza zadané úlohy, pričom sa snaží každú úlohu čo najviac do detailov pochopiť, pozrieť sa na ňu v prvom rade očami klienta a až vtedy je pripravený začať s akceptačným testovaním. Každý projekt je samozrejme špecifický. Je napríklad rozdiel v testovaní nákupného procesu pri objednávaní zájazdu na Firotoure a nákupného procesu v e-shope s pneumatikami. Tester si zároveň tvorí tzv. bázu znalostí - pri akom type úlohy je potrebné sústrediť sa na konkrétne detaily. Tester netestuje len veci badateľné na prvý pohľad, ale zachádza hlbšie. Čiastočne sa pozerá aj pod pokrievku a rieši, či vývojár nezabudol na riešenie napríklad základných SEO optimalizácií alebo či zachoval funkčné URL adresy pôvodnej stránky.

Výstup testovania spisujeme do testovacieho protokolu. Takto všetci zúčastnení na projekte (projektový manažér, vývojári a prípadne aj klient) vidia podrobnosti testovacieho prípadu. Zdieľané podrobnosti testovacích prípadov nám umožňujú pracovať efektívnejšie a každý z nás vidí, v akom stave sa jednotlivé pripomienky nachádzajú - napríklad po fixovaní chýb tester vidí, že ich môže spätne skontrolovať.

Ukážky testovania na rôznych mobilných zariadeniach:

Ukážky testovania na rôznych prehliadačoch:

Chyby, ktoré testovanie odhaľuje nie sú iba závažné a kritické, teda tie s ktorými by web nemohol existovať či správne fungovať. Vo väčšine prípadov ide skôr o drobné pripomienky. Vďaka tomu, že ani tieto drobnosti nám nie sú ľahostajné, posúvame kvalitu našej práce na oveľa vyššiu úroveň.

Ďakujeme, že ste si článok prečítali. Prajeme krásne slnečné leto a v prípade otázok nás neváhajte kontaktovať.

Gabo & tím ui42

 

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.