Konferencia World Usability Day 2017: Čo odlišuje úspešné e-shopy od neúspešných?

Konferencia World Usability Day 2017: Čo odlišuje úspešné e-shopy od neúspešných?

Tento ročník riešil ako ústrednú tému e-commerce, teda nákup cez internet. Prednášať prišli experti z populárnych e-shopov Martinus.sk, Kiwi.com a Bonami.cz. V prednáškach odhalili svoje know-how a inšpirovali mnohých študentov ako i odborníkov zo slovenskej praxe.

Zhrnutie prednášok

Tomáš Ulej (Martinus) - Čo sme sa naučili počas redizajnu najväčšieho knižného eshopu na Slovensku

Kníhkupectvo Martinus prišlo len pred pár týždňami s kompletným redizajnom. Tomáš tvrdí, že sa pri ňom riadili heslom "Potrebuješ niečo pridať? Tak uber!". Weby by sa podľa neho mali zjednodušovať, nie len naplňovať novými funkciami. Raz za pár rokov je nutné, aby sa web od základov redizajnoval, povyhadzovali sa menej používané funkcie a tie zvyšné sa upratali na správne miesto. "Nebojte sa začať od nuly, nebojte sa myslieť out-of-the-box", radí Tomáš.

Zároveň je veľmi dôležité držať si nadhľad a neustále spochybňovať to, čo si myslíme, že vieme o zákazníkoch. "Museli sme znova posúdiť veci, ktoré sa určitým spôsobom robili roky." Podľa Tomáša pomohlo získať Martinusu nový pohľad aj zapojenie externého UX štúdia Lighting Beetle.

David Tuč (Kiwi.com) - Objednávkou to len začína!

David je šéfom dizajnu pre populárneho predajcu leteniek Kiwi.com, ktorý bol tento rok vyhlásený za najrýchlejšie rastúcu firmu v strednej Európe podľa Deloitte. David tvrdí, že za úspechom firmy stoja 2 veci. Za prvé je to vynikajúci web, ktorý umožňuje zákazníkom objavovať. "Chodí k nám množstvo ľudí, ktorí ešte ani nevedia, kam chcú vycestovať." Kiwi umožňuje objavovať krajiny, dátumy či letecké spojenia, vďaka ktorým sa dá cestovať veľmi lacno. To všetko v prehľadnom používateľskom rozhraní, v ktorom sa zákazník zorientuje v priebehu pár sekúnd. Skvelý používateľský zážitok údajne dosahujú vďaka neustálemu výskumu a testovaniu použiteľnosti.

Druhým faktorom úspechu je podľa Davida tzv. seamless customer experience, teda bezstarostná zákaznícka skúsenosť, ktorá ide aj za hranice onlinu. Ak si zákazník za normálnych okolnosti kúpi dve na seba nadväzujúce lety a jeden z nich sa oneskorí či zruší, je v tom viac menej sám. Musí dlhé hodiny čakať na letisku a vybavovať si náhradný let. Často sa ani nedočká  náhrady cestovného, najmä pokiaľ dané letecké spoločnosti so sebou nespolupracujú. Kiwi.com však svoje lety garantuje a v prípade problémov sa o zákazníkov postará. Vybaví na vlastné náklady náhradné spojenia a dokonca zabezpečí aj hotel, ak by zákazník mal čakať príliš dlho.

Tereza Kučerová (Bonami.cz) - Používateĺské výskumy, alebo ako to v Bonami (ne)robíme

Tereza vedie marketing e-shopu s bytovými doplnkami a nábytkom Bonami.cz, ktorý pôsobí v regióne CEE. Prednášku začala štatistikou odborného magazínu HBR.org, podľa ktorej až 54% značiek nenaplní priania svojich zákazníkov, aj keď by veľmi chceli.

Je to podľa nej spôsobené najmä tým, že firmy nepoznajú dostatočne svojich zákazníkov. Buď sa výskumu venujú málo, alebo ho nerobia správne. Hlavných 5 výskumných chýb je podľa nej:

  • Nedostatok skúseností - výskumníci často tvoria zlé hypotézy alebo volia nesprávnu výskumnú metódu.
  • Nedostatočná znalosť problematiky - ak výskumník dobre nerozumie odvetviu či produktu, nemôžete sa pýtať dostatočne hlboké otázky, a ani správne interpretovať odpovede.
  • Skreslenie výsledkov - Hypotetické otázky typu “Čo by ste robili, ak…” vedú jedine k hypotetickým odpovediam. Napriek tomu sa ich mnoho výskumníkov opakovane pýta.
  • Neuvedomenie si spontánnosti ľudského rozhodovania - Ľudia sa často rozhodujú nepredvídateľne na základe aktuálnych emócií.
  • Pocit neomylnosti - ani výskum neposkytuje univerzálnu pravdu. Dvaja výskumníci s tou istou vzorkou môžu dospieť k úplne iným záverom.

Mária Bieliková (FIIT STU) - UXtweak: inovatívna výskumná platforma pre UX dizajnérov

Mária Bieliková je dekanka FIIT STU a vedúca projektu UXtweak. Spoločne so svojim tímom vôbec prvý krát tento projekt verejne odprezentovali. UXtweak je pokročilý nástroj pre UX dizajnérov, ktorý pomáha sledovať správanie používateľov na webe a v aplikáciach. Pomáha odborníkom realizovať tzv. card sorting, tree testing (a to dokonca aj priamo v dizajne webu) ale i istú formu eye-trackingu. Tieto testy umožňujú analyzovať chyby v použiteľnosti a zlepšovať používateľský zážitok. Nástroj by mal prísť do prevádzky začiatkom roka a jedná sa o skutočne pokročilý a unikátny systém, ktorý má potenciál zaujať odborníkov doma i v zahraničí.

Miška Kočiová (SUXA) – Veľké sčítanie UX dizajnérov

Miška odprezentovala v rámci projektu SUXY veľké sčítanie slovenských UX dizajnérov. Do podrobnejšieho výskumu sa zapojilo 99 slovenských a 360 českých odborníkov z celkového odhadovaného počtu 650 (údaj zo sociálnej siete Linkedin). Dôvodom pre tak nízky počet odborníkov na UX v našich končinách je s najväčšou pravdepodobnosťou nedostatočné vzdelanie. Na Slovensku ešte stále chýba vysoká škola špecializovaná na UX dizajn a použiteľnosť. SUXA, ktorej člen je aj FIIT STU, sa to však v rámci svojich aktivít snaží zmeniť a prepája odborníkov z praxe s odborníkmi na školách. Okrem toho sa pod jej hlavičkou pravidelne organizujú rôzne workshopy a konferencie, ako napríklad World Usability Day alebo Experience Conference.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.