ID-SK: Ako sme robili nový vizuál online služieb Slovenskej republiky

ID-SK: Ako sme robili nový vizuál online služieb Slovenskej republiky

“Treba spraviť novú grafiku”

Znie to ako ľahká úloha pre grafika, no je to veľká zodpovednosť pre niekoho, kto si dáva na svojej práci záležať, a ktorý svoju prácu robí pre dobro ľudí, ktorí ju budú používať. Nebolo to teda len o vytiahnutí nejakých farbičiek a šup sa kresliť. Veru nie.

Spolu s novou grafikou sme navrhovali aj novú typografiu - prečítajte si, ako sme na to išli zodpovedne.

V rámci vytvárania nového Jednotného dizajn manuálu online služieb Slovenskej republiky bolo treba stanoviť grafické stvárnenie hlavičky a pätičky stránky, v ktorej sa bude občanom vybraná služba zobrazovať. Dva elementy, ktoré musia užívateľovi dať hneď vizuálne na vedomie, že je na oficiálnej “štátnej” stránke. Zároveň to mali byť elementy ľahko implementovateľné na stránku s online službami slovensko.sk.

Ako už asi viete, celý Jednotný dizajn manuál online služieb SR vychádza z dizajn manuálu z dielne Veľkej Británie. Preto sme obsah stránok ponechali v dizajne, ktorý používatelia rokmi overili a otestovali. Aspoň sme nemuseli znovu vymýšľať koleso. Zároveň sme chceli pre našich ľudí niečo veľmi jednoduché, aby nemuseli lúštiť úmysly grafika a ešte k tomu aj tie nešťastné formuláre našich štátnych inštitúcií... 

Nová grafika = nová výzva. Pustila som sa teda do toho.

“Hmm” - povedala som si “ale ako, aby to vyzeralo tak štátne?” Vtedajšia grafika portálu slovensko.sk veru nevyzerala vôbec tak, ako som si predstavovala na centrálu štátnych služieb. Zvlášť hnedá farba a “guľaté” písmo.

“Musí predsa už niečo existovať, z čoho sa dá vychádzať. Isto veľa ľudí už malo všelijaké snahy o zjednotenie grafiky, isto bolo vypísaných veľa vládnych projektov, ktoré medzičasom už asi aj zapadli do zabudnutia.” Už ani neviem, či spolubojovník Michal Blažej alebo nápomocní členovia tímu z Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu prišli so spásonosnou myšlienkou - Dizajn manuálu logotypu štátnej správy SR. Veď čo môže byť už viac štátnejšie, ako toto? :-D

Takže, celý dizajn musel byť uspôsobený responzivite stránky na mobilné zariadenia. Použiteľnosť je tu teda prvoradá. Hľadala som teda veľmi základné a zároveň jednoduché elementy. Zistila som, že štátny znak nie je povolené použiť len tak hocikde a tak som od jeho použitia ustúpila, pretože by bolo ťažké v tomto smere čakať na zmenu zákona. Ďalším znakom je slovenská trikolóra a s jej použitím je to viac volnejšie.

Východiskovým bodom bol však stále aktuálny dizajn portálu Slovensko.sk, ktorý hoci nespĺňal požiadavky, predsa len ho ľudia doteraz používali a boli na neho zvyknutí.

Zo starého dizajnu sme teda ponechali názov, dokonca aj v rovnakom písme. Chceli sme ho zachovať aj vzhľadom na mnohé materiály, kde je už použitý. Ak by sme ho zmenili, zbytočne by sme mohli zaťažiť rozpočet príslušných štátnych organizácií.

Hnedá farba sa zmenila na sivú. Možno by štátnu online službu viac evokovala modrá farba, ale treba myslieť aj na šialenú farebnosť súčasných formulárov. Preto som zvolila viac neutrálnu farbu. A hlavne modrá farba je hojne použitá aj v samotnom obsahu minimálne vo forme podčiarknutých textových liniek a nadpisov. Takže jej tam je tak či tak dosť.

No a toto je výsledok, ktorý bol prijatý bez prieťahov a špekulácií:

Pozn.: Jednotný dizajn manuál elektronických služieb Slovenskej republiky bol vytvorený v rámci SUXA (Slovenská user experience asociácia) a v spolupráci s Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. 

Zdrojové kódy nájdete na Git Hube https://github.com/id-sk.

Viac článkov aj téme k ID-SK nájdete pod blog tagom ID-SK.

V prípade záujmu o kvalitné grafické, resp. UX služby nás neváhajte kontaktovať. Radi vám poradíme. 

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.