Zo stretnutia developerov: BUXUS CMS - Prvé slovenské CMS a stále živé

Zo stretnutia developerov: BUXUS CMS - Prvé slovenské CMS a stále živé

V posledný januárový deň roku 2019 sa v Bratislave konalo stretnutie developerov a nadšencov PHP frameworku Laravel na tému CMS postavených na tomto frameworku. Keďže v ui42 už od roku 2000 úspešne kontinuálne vyvíjame CMS BUXUS a jeho jadro tvorí práve Laravel, neváhali sme a prijali sme pozvanie zúčastniť sa aj v roli spíkra. Prinášame pár postrehov z meetupu.

"Úvod do OctoberCMS - Čo všetko dokáže" by psycho

Večer otvoril Roman Sekerka (prezývaný psycho), zo softvérovej firmy Wezeo, ktorá toto stretnutie organizovala. Roman porozprával niečo o OctoberCMS, ktoré vo Wezeu používajú hlavne ako “backend” na manažovanie obsahu mobilných aplikácií. Roman vyzdvihol jednoduchosť, s akou sa toto CMS dá spustiť a rozšíriť či už cez doplnky vyvíjané developerskou komunitou po celom svete alebo vlastnými doplnkami, ktoré si vo Wezeu vytvorili.

V následnej diskusii sme sa pýtali na konkrétne príklady prispôsobenia OctoberCMS pre konkrétne projekty a tiež na to, či chalani z Wezea plánujú svoje doplnky aj ako open source balíčky.

"BUXUS CMS - Prvé slovenské CMS a stále živé" by Gabriel Takács

Ako druhý sa slova ujal náš kolega a vedúci vývojárskeho tímu, Gabriel Takács. Názvom prezentácie "BUXUS CMS - Prvé slovenské CMS a stále živé" sme chceli zdôrazniť, že hoci má BUXUS už 19 rokov, rozhodne neostal stáť na mieste a dnes je vo veľkej miere tvorený práve moderným a najpopulárnejším PHP frameworkom Laravel. Na úvod sme spomenuli hlavné výhody BUXUSu z pohľadu majiteľa webu:

Výhody BUXUS CMS pre majiteľov webov a e-shopov

Následne sa prešlo na technológie, ktoré v ui42 používame pri developmente BUXUSu a klientských webov.

Gabo potom zvyšok prezentácie poňal formou videa, v ktorom ukázal jednoduchý, ale výstižný príklad ako developer môže v BUXUSe “naprogramovať” blog. Túto formu zvolil, keďže prítomní boli z väčšej časti programátori a ako sa hovorí: je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Príklad s blogom demonštruje, že na to, aby ste mohli v CMS BUXUS vytvoriť nový dátový typ, nemusíte meniť databázu ani nič podobné. Ale stačí, ak si prostredníctvom flexibilného systému stránok vytvoríte nový typ stránky, ktorý bude obsahovať práve také položky, aké (napr. na blog) potrebujete. V zdrojovom kóde si následne vytvoríte hlavne HTML šablónu, teda prezentačnú vrstvu svojej stránky.

Diskusia po Gabrielovej prezentácii bola naozaj dlhá a otázky na BUXUS sa vzťahovali na celkovú históriu nášho CMS, na architektonické rozhodnutia, ktoré nás doviedli k tomu aby BUXUS fungoval tak, ako funguje, ale aj na jeho budúcnosť.

"Laravel Nova - rýchly a jednoduchý admin" by Marek "Mako" Racík

Záver večera patril nástroju, ktorý je pomerne nový, ale svojich fanúšikov mal ešte skôr, ako stihol byť oficiálne predstavený. Laravel Nova je administračné rozhranie pre projekty postavené na Laraveli a jeho autormi sú samotní tvorcovia Laravelu.

Marek predstavil Laravel Nova všeobecnými ukážkami ale aj praktickými príkladmi zo svojich vlastných projektov. Zároveň nám ukázal silu komunity, ktorá už navyvíjala množstvo rozšírení, voľne dostupných pre každého developera.

Kto ešte Novu nepozná alebo sa chce o nej dozvedieť viac, osobne odporúčam prednášku Taylora Otwella (autora Laravelu) z Laraconu 2018. Je obsahovo detailnejšia, nakoľko Taylor mal viac času ako Marek :-)

Čo ďalej?

Sme radi, že sme mohli opäť trochu predstaviť naše riešenie ľuďom z developerskej komunity. Z neskoršieho feedbacku vieme, že BUXUS prítomných zaujal. Už pri príprave prednášky sme sa s organizátorom dotkli viacerých tém, ktoré by mohli byť pre developerskú komunitu zaujímavé, napríklad naše skúsenosti s prechodom z jedného frameworku na druhý, či manažovanie viac ako 130 vlastných balíčkov, ktoré rozširujú BUXUS a udržať v nich poriadok je neľahká úloha. Dúfame, že sa s našimi skúsenosťami budeme môcť už čoskoro podeliť. Prípadne nám napíšte, ak by ste chceli vedieť viac.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.