22 rokov ui42

22 rokov ui42

ui42 je o necelých 10 rokov mladšia firma než web, ktorý mal minulý týždeň 30 rokov. A o rok staršia než Google.

Viaceré veci o nás už boli na mnohých miestach vypovedané, či už napr. v staršom článku o našich začiatkoch alebo v príspevku o CMS BUXUS. Ale práve čas oslavy "narodenín" je to skvelé obdobie, kedy sa oplatí k niektorým míľnikom opakovane vrátiť a pripomenúť si ich. 

Martin Krupa: uičko sme založili v roku 1997 ako traja asistenti na Ústave informatiky v kancelárii č.42 na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Za dverami, ktoré boli označené ako ui42, sme prežili prvé roky s internetom a neskôr s webom na Slovensku. Tieto vtedy nové technológie nás fascinovali a videli sme v nich spústu nových príležitostí, ktoré sa však nedali realizovať na akademickej pôde.

A tak sme sa pustili do podnikania. V tom čase u nás neboli žiadne startupy, neexistovali  žiadni investori a softvérových firiem bolo málo. Nevedeli sme, čo je biznis plán a ani ho od nás nikto nechcel. Vlastne neexistovala ani konkurencia. A tým pádom takmer neexistoval ani trh podnikania na internete alebo webe, snáď okrem poskytovateľov internetu, ktorí boli vtedy veľmi drahí. Verili sme však, že zopár softvérových internetových projektíkov sa nájde a nejako sa rozbehneme.

Pohľad do histórie: www.ui42.sk, r. 1998

Realita bola nakoniec iná: projektov bolo menej a vďaka tomu sme rozbehli svoje vlastné, medzi nimi aj pracovný portál Profesia.sk. V ui42 sme viackrát museli reagovať na neočakávané situácie. Naša reakcia nebola vždy správna. Nič z toho však nepovažujeme za neúspech, ale za cennú skúsenosť.

Robo Mráz: Aj po 22 rokoch pracujeme na tom, aby ui42 zostalo lídrom vo webových technológiach a online podnikaní na Slovensku. Máme šťastie, že sme sa pri rozbehu ui42 rozhodli venovať internetovým a webovým technológiam, lebo tie sa neustále menia a vyvíjajú a my sa tomu musíme prispôsobiť.

Vďaka všetkým skúsenostiam a najmä ľuďom v ui42 sme stále priekopníkmi na internete a na webe (alebo online, ako sa tomu teraz hovorí). Prinášame ďalšie inovácie, tak ako sme na slovenský internet a web priniesli:

  • online snehové správy v roku 1996,
  • online pracovný portál Profesia.sk v roku 1997,
  • e-shopy s knihami a elektronikou už v roku 1998,
  • redakčný systém BUXUS v roku 1999,
  • informačnú architektúru v roku 2002,
  • testovanie použiteľnosti v roku 2006,
  • výkonnostný online marketing v roku 2009,
  • World Usability Day v roku 2011,
  • najväčšiu e-commerce konferenciu a súťaž MastersGate v roku 2015.

Sme tu, aby sme ďalej pomáhali akcelerovať online biznis na Slovensku!

Martin Krupa a Robo Mráz

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.