CodeCon 2019

CodeCon 2019

V utorok 2. apríla 2019 sa uskutočnil 5. ročník IT konferencie CodeCon. Developeri z ui42 patrili nie len medzi viac ako 550 účastníkov, ale náš Šimon Zámečník prispel aj vlastnou prednáškou o CMS BUXUS, konkrétne o ceste od “čistého” PHP vo verzii 3 až po dnešok, kedy základom tohto redakčného systému je populárny framework Laravel (aktuálne vo verzii 5.8).

Čo nás na konferencii zaujalo (a mohlo by aj vás), alebo osobný pohľad jednotlivých uičkárov, ktorí sa zúčastnili konferencie:

Node.js security

Peter Angelov:
Vymýšľať koleso nemá zmysel. Práve preto existuje open source komunita, ktorá zdieľa svoj kód napríklad vo forme JavaScript balíčkov. Najväčšou knižnicou takýchto balíčkov je NPM a ich využívanie zjednodušuje prácu miliónom developerov. Horšie je to s bezpečnosťou , pretože priemerná webová aplikácia pozostáva z viac ako 1000 modulov (cez nepriame závislosti) a drvivá väčšina kódu tak pochádza od iných developerov. Tým pádom aj väčšina (úmyselných aj nechcených) zraniteľností vašej aplikácie. Ako s tým bojovať hovoril Peter Slivka vo svojej prezentácii. Nájdete na videu od času 39:35

OctoberCMS - Customizovateľný Laravel admin a CMS

Alexander Horváth:
OctoberCMS je jeden z najpopulárnejších open source CMS. Dajú sa ním vytvárať nielen jednoduché prezentačné stránky, ale aj komplexné aplikácie či API. Nejde len o obyčajné CMS, ale pre základ, na ktorom stavia a svoju rozšíriteľnosť je prezentovaný skôr ako Content Management Framework .

Je rozšíriteľný o tzv. Pluginy, ktoré sú jednoduché a dajú sa rýchlo vytvárať. Backendové funkcie sú väčšinou iba formuláre a zoznamy, ktoré tieto pluginy poskytujú. Vytvárajú sa pomocou konfigurovateľných yaml súborov pre formuláre a controllerov zoznamy. V OctoberCMS sú pluginy rozmiestnené do adresárov, ktoré sú pomenované v prvej úrovni podľa autora a následne v ďalšej úrovni podľa funkcionality.

Je potrebné si deliť rôzne funkcionality aplikácie do čo najmenších logických častí, aby mohli byť zdrojové kódy v prípade potreby čo najviac reusable (prepoužiteľné).

Keďže samotný OctoberCMS je postavený na najpopulárnejšom PHP frameworku Laraveli, tým preberá a rozširuje jeho výhody a vlastnosti, akými sú napríklad cache, facades, hooks, event.

Oracle database performance tuning

Alexander Horváth:
Prednáška sa od začiatku niesla v duchu profesionality a bohatých skúseností v oblasti optimalizácie databáz.

Predmetom prednášky bolo priblíženie systému partitioning v Oracle databázach, ako nám môžu pomôcť k zvýšeniu rýchlosti a aj ako nám môže nevhodný návrh uškodiť Podstatou celej optimalizácie je rozvrhnutie tabuľky na jednodlivé podčasti na základe kľúča, podľa ktorého sa dopyt do databázy riadi a rozhoduje, do ktorej časti partitioningu má dotaz presunúť Oracle pozná rôzne typy partitiongu. Medzi základné typy patria kombinácie range, hash a list.

O tom ako využívať ich výhody a reálne skúsenosti s partíciami sa dozviete vo videu z prednášky.

Gabriel Takács:
Prednáška, ktorá sa umiestnila na vrchných priečkach môjho rebríčku prednášok tohtoročného Codeconu. Autor pútavým spôsobom predstavil moderný a čoraz populárnejší domain-driven development a microservices, a to nielen v teoretickej rovine, ale aj na praktických príkladoch. Hlavnou myšlienkou pri tomto druhu vývoja je vnímanie objektov a balíkov v kontexte modelovaných domén. Prednáška ukázala nielen výhody, ale aj úskalia použitia microservices pre rôzne systémy a autor diskutoval spôsoby ich nasadenia.

Ako predpovedať meškanie letov?

Jaroslav Ištok:
Táto prednáška ma osobne zaujala najviac. Bola o tom, ako sa pomocou metód strojového učenia dá automatizovať proces výpočtu výšky poistenia meškania letov. Čím má let vyššiu pravdepodobnosť meškania, tým je výška poistenia vyššia.

Na predikciu meškania letov používajú model, ktorý pozostáva z viacerých častí:

  • Používajú kvantilovú regresiu, čo je pravdepodobnostný lineárny model. Túto regresiu trénujú na historických dátach trvania letov.
  • Druhú časť modelu tvorí kombinácia scenáru vývoju počasia, ktorý získali na základe historických dát (teplota, rýchlosť vetra, dážď) a aktuálnej predpoveďi počasia.

Výsledkom ich modelu je doba trvania letu, ktorú nakoniec odpočítajú od predpokladanej doby trvania letu od aerolinky. Na základe týchto informácii vedia určiť výšku poistenia meškania letu.

Zaujalo vás niečo z tohto a radi by ste sa o tom dozvedeli viac? Alebo sa prípadne chcete spýtať niečo z oblasti vývoja webov, e-shopov, čo nebolo spomenuté? Neváhajte nás kontaktovať. Veľmi radi vám poradíme. Pekné sviatky prajeme.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.