UX Dizajn: Reálna nádej pre zlepšenie online služieb SR

UX Dizajn: Reálna nádej pre zlepšenie online služieb SR

V rámci SUXA (Slovenská user experience asociácia, ktorej spoluzakladajúcim členom je ui42) a spolu s UPVII (Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu) sme sa pustili do vylepšovania online služieb nášho štátu. Pre nás, pre nás všetkých. Aby sme mohli vybaviť úradné veci online tak, aby sme pri tom nestratili niekoľko rokov života.

A tak sme vytvorili Jednotný dizajn manuál elektronických služieb SR, ktorý má za cieľ zjednotiť používateľské rozhrania a spôsob komunikácie s používateľom pri poskytovaní elektronických služieb na Slovensku. Projekt sme vyhotovili s minimálnymi nákladmi a v krátkom čase. Všetko len vďaka vlastným skúsenostiam v oblasti UX na Slovensku a vďaka voľným zdrojom britského GOV.UK.

Predstavenie odbornej verejnosti

Projekt sme bližšie predstavili odbornej verejnosti 18.10.2018 na akademickej pôde FIIT STU v Mlynskej doline. Zúčastnilo sa veľa zástupcov firiem, ktoré tieto služby realizujú po technickej stránke a aj mnoho zadávateľov online služieb zo strany vládnych inštitúcií. Nechýbali ani novinári.


Jednotný dizajn manuál elektronických služieb SR nájdete na https://idsk-elements.herokuapp.com/

Ako sa to celé začalo (Martin Krupa, ui42):

Pred dvomi rokmi po lete v roku 2016 sme v Slovenskej User eXperience Asociácii rozmýšľali o téme na ďalší World Usability Day, ktorý na Slovensku organizujeme už od roku 2011. S Mišom Blažejom nám napadla téma eGovernment. A tak sme hľadali, našli a pozvali Ciaru Green z Veľkej Británie a Rista Hinna z Estónska, ktorí v tejto budove FIIT STU porozprávali vyše 250 UX nadšencom o tom, že sa eGovernment dá robiť inak.
 
Na popoludňajšej debate, v tejto miestnosti, v úzkom kruhu odborníkov, padol aj nápad prevziať britský GOV.UK dizajn manuál a lokalizovať ho na Slovensku. V roku 2016 totiž na Slovensku existoval zámer vypísať verejné obstarávanie na nový dizajn manuál pre elektronické služby. Nám sa to zdalo byť zbytočné aj riskantné. Mišovi Blažejovi sa následne doslova podarilo vybehať a presvedčiť zodpovedných ľudí z Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, aby sa vydali cestou lokalizácie GOV.UK dizajn manuálu.

 

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.