Ako definovať tón hlasu značky

Ako definovať tón hlasu značky

Tón hlasu značky je spôsob, akým spoločnosti komunikujú so svojím publikom, vrátane výberu slov, štýlu písania a emocionálneho tónu. Značky si musia vytvárať svoju identitu a jej súčasťou je aj spôsob komunikácie.

Značky sú viac ako len názov spoločnosti. Sú reprezentáciou hodnôt, presvedčení a trhovej filozofie. Tón hlasu značky definuje charakteristické znaky jej komunikačného prístupu s verejnosťou.

Definovanie tónu hlasu značky zaisťuje štandardizáciu komunikácie.

Publikum tak identifikuje konzistenciu, ktorá zaručuje postupné privykanie.

Značky musia mať svoju osobnosť a k tomu patrí aj tón hlasu. Keď marketing definuje tento štýl komunikácie, cieľové publikum má tendenciu byť bližšie a bližšie.

Na vytvorenie dokonalého tónu hlasu je teda potrebné analyzovať publikum a trh značky, ako aj to, ako bude prebiehať každodenná komunikácia.

Tento príspevok sa zaoberá touto témou a podrobne popisuje obsah niektorých tém, a to takto:

  • Aký je tón hlasu značky?
  • Prečo rozvíjať tón hlasu vašej značky?
  • Ako vytvoriť strategický tón hlasu pre vašu značku?

Aký je tón hlasu značky?

Tón hlasu značky je štýl používaný na komunikáciu s publikom, berúc do úvahy výber slov, osobnosť značky a emocionálny tón. Myšlienkou tohto konceptu je definovať štandardný prístup, ktorý bude mať značka v celej svojej komunikácii. Takto môže mať jedinečný štýl, ktorým sa odlišuje od ostatných hráčov.

Každá značka má osobnosť spojenú s jej segmentom trhu, cieľovým publikom a jej hodnotami. Preto je tón hlasu súčasťou základných detailov definovaných v kreatívnom briefe.

Branding je pre spoločnosti dôležitou prácou a súčasťou ich povinností je vytvárať, posilňovať a zachovávať vnímanie značky verejnosťou.

Tón hlasu pomáha vytvoriť špecifickú víziu o spoločnosti, pretože je súčasťou súboru prvkov, ktoré prenášajú túto identifikáciu. Táto sada obsahuje farby, grafické šablóny v reklamných rozloženiach a ďalšie základné piliere.

Prečo rozvíjať tón hlasu vašej značky?

Rozvíjanie tónu hlasu značky je nevyhnutné pre štandardizáciu komunikácie, ktorá pomáha publiku rozpoznať značku. Kedykoľvek teda komunikuje, dochádza k rýchlej asociácii.

Bez tónu hlasu sa podkopáva blízkosť medzi verejnosťou a spoločnosťami. Ak neexistuje štandard, je pre značku ťažké presadiť svoju osobnosť. V dôsledku toho bude menšia angažovanosť.

Tu je niekoľko kľúčových dôvodov, ktoré ukazujú, aké dôležité je vyvinúť tento štandard pre tón hlasu vašej značky.

Dôslednosť

Verejnosť očakáva konzistentnosť v komunikácii. Ak značka jeden deň komunikuje vážne a druhý deň vtipkuje, používa meme obrázky a predvádza sa vtipne, môže to byť mätúce.

V porovnaní s ľudským správaním by to bolo takmer ako nezvyčajné zmeny nálady, čo by sťažilo verejnosti pochopiť, ako sa táto značka správa.

Je to ako vo vzťahu dvoch ľudí: dôslednosť v správaní pomáha porozumieť si, vytvára blízkosť a intimitu.

Identifikácia smerom k verejnosti

Keď Netflix tweetne, sledovatelia, ktorí sú súčasťou jeho spotrebiteľského publika, môžu identifikovať typický tón hlasu značky.

Verejnosť musí mať toto vnímanie dobre definované, aby sa vytvoril model identifikácie. Toto úsilie je súčasťou rozvoja osobnosti značky.

Keď spoločnosť pracuje v tóne hlasu, je pravdepodobnejšie, že ľudí zapojí do jej trhového účelu. Identifikácia v komunikácii pomáha značke stať sa benchmarkom vo svojom segmente trhu.

Odlíšenie od konkurentov

Značky musia myslieť na  konkurencieschopnosť na trhu. Na dosiahnutie dobrého umiestnenia je nevyhnutné odlíšiť sa od konkurencie. Tón hlasu značky je jedinečný, takže keď je dobre zavedený, pomáha vyniknúť spoločnostiam.

Vďaka tejto diferenciácii sa verejnosť dozvie, ako každá značka koná a komunikuje s ňou.

Ako vytvoriť strategický tón hlasu pre vašu značku?

Chcete zistiť, ako vytvoriť strategický tón hlasu pre vašu značku? Pozrite si nasledujúce tipy!

Poznajte svoje publikum

Ak je vaša značka väčšinou mladá, váš tón hlasu môže byť uvoľnenejší a zábavnejší. Namiesto toho, ak je vaša hlavná činnosť viac zameraná na podnikanie, ako napríklad právnická firma, tón hlasu vašej značky musí byť serióznejší, objektívnejší a informatívnejší.

Všetko závisí od toho, kto je vaše publikum. Na základe toho môžete vyvinúť tón hlasu, ktorý sa zhoduje a bude dobre akceptovaný cieľovým publikom.

Berte do úvahy komunikačný kanál

Každý komunikačný kanál inak akceptuje špecifické tóny hlasu. Kanály sociálnych médií, najmä Twitter a Instagram, sú otvorenejšie ľahším a priateľským tónom.

Kanály ako e-mail, telefón a čety vyžadujú serióznu a objektívnu komunikáciu. Vedieť, ako používať správny tón hlasu na každej platforme, je nevyhnutné na presnú, zdvorilú a pútavú komunikáciu.

Vytvorte hlasovú tabuľku značky

Hlasová tabuľka značky vám pomáha definovať rôzne tóny, ktoré sa majú použiť, a naznačujú, ktorý je pre vašu značku najbežnejší. Tento nástroj môže tiež určiť, kedy je potrebné vykonať zmeny v tóne hlasu.

Dokonca aj značky, ktoré majú ľahší prístup, to musia v určitom bode zmeniť. Pri dôležitých oznámeniach o vzťahoch so zákazníkmi alebo pri umiestňovaní vážnych problémov je táto flexibilita nevyhnutná.

Príklad hlasovej tabuľky značky SEMRush ilustruje tieto rôzne druhy tónov a ako ich čo najlepšie používať. 

Správny tón hlasu značky môže zvýšiť návratnosť investícií do obsahového marketingu a zvýšiť blízkosť verejnosti, najmä v sociálnych médiách. Aby ste to dosiahli, rozviňte svoju stratégiu a správne ju používajte.

Potrebujete pomôcť s definovaním tónu vašej značky?

Kontaktujte nás na sales@ui42.com  

 

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.