E-shop od nápadu po úspech: UX metódy, nástroje a služby

E-shop od nápadu po úspech: UX metódy, nástroje a služby

Na zlepšenie používateľskej skúsenosti existuje veľa postupov a nástrojov. Ich základným princípom je metóda HCD (Human-Centered Design – navrhovanie orientované pre ľudí), ktorou zabezpečíme, aby boli splnené potreby používateľov tak, že výsledný produkt je pochopiteľný a použiteľný, že sa ním splnia požadované úlohy a skúsenosť s používaním produktu je pozitívná a príjemná.

Každý HCD postup je variantom základného cyklu: iterovať (pravidelne opakovať) štyri etapy pozorovania, generovania nápadov, výroby prototypov a testovania.


Obrázok: HCD postup

Vždy je však nevyhnutné vyriešiť ten správny problém. To znamená nájsť správny problém, čo niekedy nie je ľahké. Na to slúžia odporúčané UX postupy vo fázach Pozorovanie a Testovanie. Nájsť jeho riešenie je často jednoduchšie. Na to slúžia odporúčané UX postupy vo všetkých fázach, no najmä Generovanie nápadov a Testovanie.

Odporúčané UX metódy, nástroje a služby

V nasledujúcej tabuľke je zoznam bežne dostupných UX metód, nástrojov a služieb rozdelených do jednotlivých etáp HCD postupu.


Obrázok: UX metódy, nástroje a služby

Každý si postupne nájde to, čo potrebuje a čo mu najviac vyhovuje. V žiadnom prípade však nevynechajte žiadnu zo štyroch fáz. Ak váhate pri výbere z viacerých alternatívnych možností, vyberte si radšej tú, pri ktorej sa stretnete s používateľom. Predovšetkým pri hľadaní správnych problémov a overovaní riešení je kontakt so živým používateľom na nezaplatenie. Ak sa spoľahnete len na nástroje a čísla, môže sa stať, že svoj čas a peniaze budete venovať na zbytočné aktivity, ktoré nič nezlepšia.

(Pozn.: V knihe nájdete - Niektoré UX postupy a nástroje sme prebrali v úvodnej časti o návrhu e-shopu, v kapitolách o informačnej architektúre sme prebrali persóny, návrh štruktúry obsahu, návrh navigácie, ako aj skicovanie a prototypovanie. V nasledujúcich častiach si prejdeme vybrané UX postupy a nástroje vhodné pre rastovú fázu e-shopu.)

Prečtajte si doteraz publikované príspevky z knihy E-shop od nápadu po úspech

Prečítajte si tiež

Ďakujeme za odber!
Čoskoro dostanete náš newsletter.
Ups! Tento email už je registrovaný
Email už máme v databáze, skontrolujte si schránku alebo použite iný mail
Ups! Tento email je nesprávny
Email nemá správny formát
Ups! Neznáma chyba
Prosím, skúste to neskôr

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.