Prednáška Romana Kišša: Ako vznikli počítače PMI 80, PMD 85, DIDAKTIK ALFA

Prednáška Romana Kišša: Ako vznikli počítače PMI 80, PMD 85, DIDAKTIK ALFA

Minulosť a budúcnosť IT
(Before and After)

Roman Kišš
Microsoft Most Valuable Professional (MVP) for 2003 - 2013
konštruktér prvého slovenského osobného počítača PMD 85

28. 5. 2015 o 14.30 hod. v Turingovej veľkej učebni -1.58 na FIIT STU v Bratislave, Ilkovičova 2 (v Mlynskej doline)

1. Ako vznikli počítače PMI 80, PMD 85, DIDAKTIK ALFA, PC88

2. Najúžasnejšie (najperspektívnejšie) technológie súčasnosti (Windows Azure Extreme) Metadata Driven Architectures, Cloud Technologies, Event Architecture Styles, Patterns and Practices, Declarative Programming, etc., using the edge of the Microsoft Technologies.

Organizátori a sponzori:

Ing. Roman Kišš

Ing. Roman Kišš začínal vo svete IT ako návrhár integrovaných obvodov v n.p. Tesla Piešťany, kde z vlastnej iniciatívy navrhol v Československu prvý jednodoskový počítač PMI 80 a neskôr aj prvý osobný počítač PMD 85. Pokračoval počítačmi Didaktik Alfa a PC 88. To mu, akoby malým zázrakom, ale najmä vlastnou pracovitosťou pomohlo splniť si  „americký sen“, ktorý odštartoval v Kanade. Z hardvéristu sa stal softvérista a dnes žije a pracuje v Kalifornii. Ostatné roky sa zaoberá budovaním aplikačných "framework-ov" a Metadata Driven architektúr postavených na technológiach spoločnosti Microsoft pre významné americké a svetové finančné spoločnosti. Je držiteľom desiatich ocenení Microsoft Most Valuable Professional (MVP) za roky 2003 - 2013. V súčasnosti je rešpektovanou, vplyvnou IT osobnosťou v spoločnosti Microsoft.

Seriál Slovenské počítače

Zopár inšpirujúcich príbehov sa nám podarilo dať dokopy s Ing. Štefanom Kohútom z SAV a redaktorom Matejom Dumanom z Hospodárskych novín v seriáli Slovenské počítače. Sú to články ale najmä videorozhovory a vrcholom bola prednáška Ing. Romana Kišša naživo. Nech sa páči:

Na Slovensku je veľa ďalších ľudí, ktorí majú veľa skúseností, najmä technických ale aj projektových a organizačných. Počul som o využití non-SQL databázy pri prvom pokuse o elektronizáciu zdravotníctva zo začiatku sedemdesiatych rokov. Zrejme jedným z našich najväčších start-upov bolo Výskumné výpočtové stredisko OSN v Bratislave na Patrónke, kde okrem iného zaviedli rodné čísla a IČO v Československu.

Chcete pomôcť?

Ak máte osobné skúsenosti, predmety, dokumenty, fotografie týkajúce sa histórie informatiky na Slovensku, prípadne máte chuť a čas alebo financie, ktorými môžete pomôcť, napíšte do diskusie pod článkom alebo napíšte mne alebo napíšte Ing. Kohútovi.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.