Eshop na mieru: Koľko stojí a pre koho je vhodný?

Eshop na mieru je jednou z možností, ako postaviť e-commerce riešenie pre váš projekt a predávať na internete. Hoci má nepopierateľné výhody, nie vždy je eshop na mieru tou najlepšou voľbou. 

Zhrnuli sme preto základné informácie o tom aké benefity prináša, ako obstojí v porovnaní s inými možnosťami alebo aká je jeho cena a pre koho je eshop na mieru vhodný.

Eshop na mieru: Koľko stojí a pre koho je vhodný?

Eshop na mieru: Koľko stojí a pre koho je vhodný?

Eshop na mieru je jednou z možností, ako postaviť e-commerce riešenie pre váš projekt a predávať na internete. Hoci má nepopierateľné výhody, nie vždy je eshop na mieru tou najlepšou voľbou. 

Zhrnuli sme preto základné informácie o tom aké benefity prináša, ako obstojí v porovnaní s inými možnosťami alebo aká je jeho cena a pre koho je eshop na mieru vhodný.

Eshop na mieru: Koľko stojí a pre koho je vhodný?

Aké máte možnosti pri tvorbe eshopu? 

Na začiatok si vymenujme možnosti, ktoré máte k dispozícii, ak vás čaká tvorba internetovej stránky. Najrýchlejšie je zakúpiť si niektorú z hotových šablón spolu s hostingom a kompletným riešením od množstva poskytovateľov (Websupport, Shoptet, Shopify a podobne). Toto riešenie sa nazýva aj krabicový eshop (krabica), keďže ide o prednastavené šablóny s určitými funkciami, ktoré si môže prenajať množstvo ďalších firiem.

Ďalšou možnosťou je tvorba eshopu v rámci niektorého z open source systémov, napríklad Wordpress (pre eshop je riešenie pomenované Woocommerce), Drupal a pod. Ide o CMS systém, ktorý je používateľsky prispôsobený tak, aby doň vedel vstupovať ktokoľvek a upravovať ho podľa svojich požiadaviek. Hosting a doména nie sú súčasťou tohto riešenia a je potrebné zabezpečiť si ich externe. 

Do tretice je tu eshop na mieru. Čo ponúka toto riešenie? 

Výhody eshopu na mieru. Spoznajte CMS plné možností 

Eshop na mieru je postavený na CMS (Content Management System) – redakčnom systéme, ktorý umožňuje flexibilné nastavenia a správu obsahu s najväčšou mierou prispôsobenia. Inak povedané dokáže premietnuť vaše predstavy a požiadavky na tvorbu eshopu bez obmedzení. 

UIČKOVSKÝ TIP: Vedeli ste, že prvé slovenské CMS-ko je práve z našej dielne? CMS BUXUS je náš unikátny produkt, ktorý neustále zlepšujeme a upgradujeme už 24 rokov (!). Vďaka tomu dokážeme vytvoriť naozaj unikátne eshopy na mieru, ktoré prepájame na požadované externé systémy.

Výhody eshopu na mieru

  • neopakovateľný dizajn – žiadne tuctové riešenia alebo šablóny, ktoré môže mať ktokoľvek iný, eshop na mieru ponúka možnosť nadizajnovať si web presne podľa vizuálu, aký chcete
  • flexibilita – eshop na mieru rastie spolu s vašim online biznisom, napríklad rôznymi prepojeniami na iné systémy (CRM, platobné brány a pod.), množstvom položiek alebo jazykovými mutáciami
  • požiadavky na mieru – ak máte unikátne riešenie, prípadne procesy alebo workflow, ktoré fungujú a radi by ste ich implementovali do správy eshopu, v tomto prípade je to možné
  • administratívne rozhranie – spravovanie internetového obchodu, jednotlivých položiek a prispôsobenie prostredia s nástrojmi, ktoré ako administrátor reálne potrebujete 
  • automatizácia – keďže eshop na mieru nie je závisý od tretích strán, jednoduchšie sa implementujú novinky a nástroje umelej inteligencie, ako napríklad automatizované odporúčania, ktoré zefektívňujú online predaj

Za negatíva eshopu na mieru hovorí vyššia cena a taktiež dlhší čas na jeho tvorbu. Keďže ide o jedinečné riešenie, je to proces, ktorý trvá dlhšie než naplnenie šablóny.

Porovnanie: Eshop na mieru verzus krabica a open source CMS 

Eshop na mieru alebo krabicové riešenie? 

Pomenovanie krabica zosobňuje presne to, čo môžete od riešenia očakávať. Všetko v jednom balíku. Ak si to porovnáme s eshopom na mieru, ide jednoznačne o rýchlejší proces tvorby webu, pretože sa napĺňa určitá vybraná šablóna, ktorú si môžete podľa (obmedzených) možností upraviť. 

Každý z prevádzkovateľov má svoj cenník a tarifu. Stačí si vybrať tú najvhodnejšiu (napríklad podľa počtu produktov, ktoré plánujete mať v eshope) a vaše riešenie je v momente, ako vyplníte všetky potrebné údaje, pripravené uzrieť svetlo sveta. Potešujúcou informáciou je, že v porovnaní s webom na mieru ide o finančne menej náročnejšiu voľbu, čo je výhodou pre menšie eshopy alebo začínajúce e-commerce projekty.

Hoci je rýchlosť pri tvorbe internetovej stránky tohto typu naozaj veľkou výhodou, oproti eshopu na mieru má krabica svoje obmedzenia. Obrazne povedané – limity šablóny a custom nastavení, ktoré jednoducho zmeniť nemôžete. Práve tie zvyknú byť problémom vo chvíli, keď potrebujete implementovať jedinečné riešenia alebo začne eshop rásť, prípadne expandujete do zahraničia. Inak povedané, keď sa potrebuje sa dostať “out of the box”.

Eshop na mieru alebo tvorba webu cez open source systém? 

Eshop postavený na open source systéme je niečo medzi eshopom na mieru a krabicovým riešením. Aj v tomto prípade platí, že máte k dispozícii množstvo šablón a tém, ktoré majú svoje predvolené nastavenia. Neplatíte tu však žiadnemu prevádzkovateľovi riešenia, ktorý vám všetko pohodlne spustí. Toto CMS je zdarma a prístupné komukoľvek. Eshop postavený na Wordpresse (najčastejšie riešenie) si môžete výrazne viac prispôsobiť, než ten krabicový

Pre laika však môže byť táto úloha španielskou dedinou, najmä v momente, keď prichádza na výber z množstva pluginov. Wordpressové eshopy preto často i napriek dostupnosti napĺňa a spravuje profesionál, ktorý všetko nastaví tak, ako je potrebné. Okrem témy si teda prirátajte aj náklady na vytvorenie a prípadne naplnenie a správu eshopu. 

Nevýhodou je taktiež to, že sú open-source systémy bez zodpovedného support-u, ktorý by promptne reagoval na vaše otázky alebo požiadavky. Ak sa nevyznáte, odpovede väčšinou poskytuje komunita. Taktiež všetky aktualizácie, výber pluginov a prepojenia na externé systémy si musíte riešiť vo vlastnej réžii (prípadne zveriť profesionálovi). 

Eshop na mieru a cena. Pre koho je vhodný? 

Práve cena eshopu na mieru je rozhodujúcim faktorom, pre ktorý sa mnohé spoločnosti rozhodnú staviť na jednu z ostatných dvoch možností. Pravdou však je, že pokiaľ nejde o naozaj unikátny projekt, ktorý si od začiatku vyžaduje špeciálne nastavenia a prepojenia (klasický malý a stredne veľký eshop), môže byť táto investícia v začiatkoch projektu zbytočná. Rádovo ide o štvor- a v niektorých prípadoch dokonca až o päť-cifernú sumu.

Pre rozsiahle webstránky s množstvom produktov, prepojení na externé systémy a potrebou špeciálnych nastavení a komplexného riešenia, je eshop na mieru tou najlepšou voľbou. Mnohí majitelia eshopov migrujú na toto riešenie práve vo chvíli, kedy zistia, že ich e-commerce projekt má potenciál a potrebujú rásť.

Podarilo sa vám zorientovať v tom, ktoré riešenie si na tvorbu eshopu zvoliť? Ak si stále nie ste istí ozvite sa nám, pri dobrej káve vám v ui42 pomôžeme nájsť to najlepšie riešenie pre váš projekt.

Sú vám niektoré výrazy nejasné? Pozrite uičkovskú abecedu

Kontaktujte nás

Naša agentúra sa riadi pravidlami a princípmi Férového tendra.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.