Aký bol Codecon 2017?

Aký bol Codecon 2017?

Jednou z veľkých predností práce vývojára v ui42 je podpora neustáleho vzdelávania zo strany firmy. Pravidelne sa zúčastňujeme rôznych konferencií a eventov, na ktorých načerpávame nové vedomosti. Naposledy sme sa zúčastnili na slovenskej konferencii Codecon, ktorá sa konala v Bratislave v hoteli Družba 5. apríla 2017. Na Codecone sme sa zúčastnili prvýkrát a boli sme naozaj príjemne prekvapení.

JavaScriptové optimalizácie

Hneď prvá prednáška, na ktorej sme sa zúčastnili, bola od samotného usporiadateľa a posunula latku našich očakávaní vyššie. Témou boli Javascriptové optimalizácie a poskytla nám niekoľko veľmi praktických trikov na mikrooptimalizácie Javascript kódu. Všetky optimalizácie sú naimplementované vo frameworku total.js, ktorý vyvíja Peter Širka. Napriek tomu, že sme v ui42 ešte framework total.js nepoužili (najviac používame Angular.js a VueJS), spomenuté optimalizácie sme odvtedy niekoľkokrát aplikovali na zrýchlenie Javascript kódu, ktoré v konečnom dôsledku viedlo k zrýchlenie webov našich klientov.

AngularJS 4

Ako sme spomenuli už vyššie, v ui42 používame frontendový framework AngularJS. Z tohto dôvodu nás zaujala prednáška o AngularJS 4. Keďže sme používali najmä AngularJS vo verzii 1, dozvedeli sme sa zaujímavé informácie o novších verziách a o kompatibilite medzi verziami 2, 4 a budúcich verzií. Použitím frontendových frameworkov zlepšujeme user-experience našich webov. Keďže sa venujeme aj testovaniu softvéru (používateľské testovanie, UX testovanie, unit testovanie, píšeme Selenium testy), ocenili sme informácie o možnostiach testovania v AngularJS. Aplikovaním testovania softvéru postupne zvyšujeme kvalitu nami odovzdaného softvéru a minimalizujeme riziko chýb. 

OpenSource

Na blok o OpenSource sme sa vopred tešili najmä kvôli zvučnému menu prednášajúceho - Dávid Grundl. Dávid je autorom známeho frameworku Nette. Náš CMS Buxus síce nie je založený na Nette, ale na frameworkoch Laravel a Zend frameworku (podľa verzie Buxusu), avšak prezentácia sa skôr týkala open source softvéru ako takého, nie frameworku Nette. Autor nám povedal viac o úskaliach vývoja open source softvéru, ktoré používatelia väčšinou nevidia.

Miliónové obraty na najhoršom e-commerce

Keďže sa v ui42 zameriavame hlavne na e-commerce, táto téma bola pre nás “povinnou jazdou”. Keď Ľuboš Beran hovoril o mnohých zlyhaniach pri vývoji e-shopu, miestami sme mali pocit, že sa jedná o vtip. Pravidelné výpadky a nesprávne, resp. nulové ceny produktov boli iba zlomkom zo spomenutých problémov ich webu. Ak by používali Buxus, takéto zlyhania by sa im určite nestali ;) Napokon, my sme to pri vývoji e-shopu pre Dedoles, ktorý tiež dosahuje slušné obraty, zvládli s Buxusom podstatne lepšie :)

Slovensko.digital

Prednáška Slovensko.digital nás prilákala osobnosťou spíkra. Jano Suchal hovoril najmä o verejných dátach (OpenData) a verejných API (OpenAPI). My tieto otvorené dáta využívame v niektorých našich e-shopoch napríklad na dopĺňanie názvu firmy podľa IČO.  Prezentácia nám priniesla ďalšiu inšpiráciu na využitie verejných dát v množstve našich e-shopov.

Internet of Things

Našou internou spoločnou “hobby” v ui42 je Internet of Things. Nielen vo voľnom čase si programujeme Arduino, Raspberry a podobné IT “hračky”, ktorými si zjednodušujeme náš programátorský život (napr. na time tracking plánujeme využívať RFID čipy). Prednášajúci nám povedal viac o technológiách LoRa, Z-wave a Zigbee, ktoré určite v budúcnosti využijeme v niektorej z našich ďalších “hračiek” :)

Organizácia

Napriek tomu, že sa jednalo iba o tretí ročník, bola organizácia podľa nášho názoru zvládnutá veľmi dobre. Hneď na začiatku nás prekvapilo zabezpečené parkovanie zadarmo. Je však škoda, že sme informáciu o free parkovaní nemali vopred, resp. sme ju nikde nezaregistrovali - boli by sme bývali ušetrili pol hodinu skúmania Google máp :) Prekvapení sme boli aj z množstva občerstvenia, ktorého bol dostatok počas celého dňa. Nechýbala výborná káva ani množstvo koláčov.

Zhrnutie

Podčiarknuté a zhrnuté, tretí ročník konferencie Codecon nás veľmi príjemne prekvapil. Z organizačného hľadiska sa jednalo o veľmi dobre zvládnutý event plný kvalitného a zaujímavého obsahu. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník :)

Ak sa chceš aj ty vzdelávať s nami nielen na našich pravidelných interných Buxus a DEV seminároch, ale aj navštevovať vývojárske konferencie a eventy, práve teraz je skvelý čas pridať sa k nám a zaradiť sa medzi najlepších v e-commerce!

Prečítajte si tiež

Ďakujeme za odber!
Čoskoro dostanete náš newsletter.
Ups! Tento email už je registrovaný
Email už máme v databáze, skontrolujte si schránku alebo použite iný mail
Ups! Tento email je nesprávny
Email nemá správny formát
Ups! Neznáma chyba
Prosím, skúste to neskôr

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.