Novinka v ui42: Profesionálny Eyetracker Tobii

Novinka v ui42: Profesionálny Eyetracker Tobii

Od apríla máme v ui42 na UX oddelení veľkú novinku. Máme k dispozícii profesionálny eyetracker - Tobii Tobii Pro X2-60, jediný svojho druhu na Slovensku. 

Ako to funguje

Hardware eyetrackera sníma pohyb očí participanta (vo vysokej frekvencii) a výsledok sa zobrazí na obrazovke ako farebné krúžky, ktoré označujú miesta kam sa participant pozeral. Špeciálny software, ktorý je súčasťou zariadenia umožňuje zo zíkskaných dát exportovať rôzne typov výstupov, podľa toho, akú analýzu potrebujeme. Môžeme z neho napríklad dostať porovnanie správania viacerých participantov na jednej stránke, analýzu každého participanta zvlášť, heatmapy, videá so záznamom pohľadu participanta a rôzne iné vychytávky. Samozrejme pohľad participanta môžeme sledovať aj "naživo" priamo pri UX testovaní na zdielanej obrazovke.


Na čo je dobrý Eyetracker?

Testovanie s eyetrackerom nám pomáha ešte lepšie a hlbšie pochopiť správanie používateľov ako pri bežnom UX testovaní. Dostaneme z neho presné a detailné informácie o tom, na ktoré miesta a ako dlho sa participant pozerá, ktoré prvky pútajú jeho pozornosť, ktoré prehliada a akým spôsobom sa na stránke vizuálne orientuje.

Je to veľmi dobrá pomôcka, napríklad keď nevieme zistiť, prečo sa používatelia v nejakom procese zaseknú, keď chceme názorne ukázať, že na farebný animovaný banner sa už nikto nepozerá, alebo vypichnúť  problémové miesto, ktoré sa niekomu inému zdá byť v poriadku.  

Naše prvé eyetrackingové testovanie už máme za sebou a s ním kopu nových materiálov, z ktorých vieme zistiť oveľa viac ako doteraz. kto si ho chce vyskúšať má u nás jedinečnú šancu.

Zopár ukážok

Toto je jeden z výstupov - tzv. "heatmapa", ktorá vytvorí na stránke mapu sledovaných oblastí. Pomocou farebnej škáy rozdelí oblasti od najsledovanejších - červených, až po najmenej sledované zelené.



V druhom výstupe môžeme vidieť presnú trajektóriu pohľadu participanta od momentu, keď sa na stránku dostal, až kým ju opustil. Krúžky sú tzv. fixácie. Čím dlhšie sa vo fixácií jeho pohľad zastavil, tým je krúžok väčší. Čísla v krúžkoch znázorňnujú poradie fixácií.

Pre prípadne detailnejšie informácie nás kontaktujte a radi Vám ich zodpovieme.
Vaše UX oddelenie a tím ui42

foto: www.tobiipro.com

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.