Optimalizácia PPC kampaní na maržu, ako dosiahnuť maximálny zisk?

Optimalizácia PPC kampaní na maržu je dôležitou súčasťou každého e-shopu, ktorý chce dosiahnuť zisk z reklamy. Cieľom tejto stratégie je nastaviť cenu za PPC rekamy tak, aby boli nižšie ako marža produktu alebo služby, ale zároveň dostatočne vysoké na to, aby pokryli celkové náklady eshopu a priniesli zisk.

Optimalizácia PPC kampaní na maržu, ako dosiahnuť maximálny zisk?

Optimalizácia PPC kampaní na maržu, ako dosiahnuť maximálny zisk?

Optimalizácia PPC kampaní na maržu je dôležitou súčasťou každého e-shopu, ktorý chce dosiahnuť zisk z reklamy. Cieľom tejto stratégie je nastaviť cenu za PPC rekamy tak, aby boli nižšie ako marža produktu alebo služby, ale zároveň dostatočne vysoké na to, aby pokryli celkové náklady eshopu a priniesli zisk.

Optimalizácia PPC kampaní na maržu, ako dosiahnuť maximálny zisk?

1. Základné pojmy

  • Marža - rozdiel medzi predajnou a nákupnou cenou produktu alebo služby
  • PNO - priemerná cena za získanie konverzie
  • PNM - podiel nákladov na marži
  • Performance Max, Shopping kampane - sú novým typom kampaní v službe Google Ads, ktorý používa umelú inteligenciu (AI) na automatizáciu cenových ponúk, zacielenia a optimalizácie. 

2. Stanovenie marže

Prvým krokom pri optimalizácii PPC kampaní na maržu je správne stanovenie marže. To môže byť náročné, najmä ak máte v ponuke širokú škálu produktov alebo služieb. Existuje niekoľko spôsobov, ako určiť maržu:

  • Skontrolujte účtovníctvo - marža je zvyčajne uvedená v účtovných výkazoch
  • Používajte nástroje na sledovanie marže - tieto nástroje vám pomôžu automaticky sledovať maržu vašich produktov alebo služieb
  • Spravte si prieskum trhu - zistite, aké sú priemerné marže v danom odvetví

3. Nasadenie marže v Google Ads účte

Akonáhle máte správne stanovenú maržu, môžete ju začať používať na optimalizáciu PPC kampaní. Existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť:

  • Používajte tROAS bidding - tento typ biddingu vám umožňuje nastaviť cieľ ROAS, ktorý bude Google Ads používať na určenie cenových ponúk
  • Používajte eCPC bidding - tento typ biddingu vám umožňuje nastaviť maximálnu cenu za kliknutie pre každý kľúčové slovo
  • Používajte tCPA bidding - tento typ biddingu vám umožňuje nastaviť cieľ tCPA, ktorý bude Google Ads používať na určenie cenových ponúk

4. Import marže do Google Ads

Import marže do Google Ads je náročný krok, ktorý vyžaduje dôkladné poznanie systému a jeho funkcií. Existuje niekoľko spôsobov:

  1. Prepínajte kampane postupne na hodnotu marže. Ak prepnete celý účet, môže to veľmi bolieť a bude to stáť pár bezsenných nocí.
  2. Dáta o marži zbierajte aspoň mesiac.
  3. Kampane prepnite na eCPC, prípadne tCPA Nenechávajte ich na tROAS.
  4. Na maržu prepínajte zásadne mimo sezóny 
  5. Klienta pripravte na 1 mesiac na horšie výsledky.
  6. Shopping ideálne prepnúť na blooMarty štruktúru. So štruktúrou jednej kampane sa najpravdepodobnejšie zhorší celkový ROAS.
  7. Marža v Google Analytics - cez Measurement protocol
  8. Namiesto tržieb v Analytics namiesto hodnoty objednávky sa odosiela marža
  9. Import do Google Ads (potrebujete poznať GCLID - pozn. - dá sa importovať cez GTM)
  10. Posielanie do Ads real-time cez backend (technicky náročné riešenie) Ak používate Buxus tak máte vyhraté. 

5. Nekvalitný Shopping feed

Ak máte nekvalitný Shopping feed, môže to znížiť výkon vašich Shopping kampaní. Tu je niekoľko tipov, ako zlepšiť kvalitu vášho Shopping feedu:

  • Získajte správne EAN kódy - EAN kódy sú jedinečné identifikátory produktov, ktoré pomáhajú Google Ads lepšie porozumieť vašim produktom
  • Vyplňte všetky povinné polia - nezabudnite vyplniť všetky povinné polia v Shopping feede, ako je názov produktu, cena, dostupnosť a popis
  • A/B testujte rôzne názvy produktov - experimentujte s rôznymi názvami produktov, aby ste zistili, ktoré z nich prinášajú najlepšie výsledky
  • Import EANov sa dá riešiť cez EAN vyhľadávač 
  • Ak sa odpália Title produktov, dajú sa stiahnuť cez Screaming Frog
  • Vo veľkých krajinách záleží na poradí slov v Title.
  • A/B testing poradia slov dokáže zdvihnúť CTR až o 50%.

6. Optimalizácia Shopping kampaní

Tu je niekoľko tipov, ako optimalizovať vaše Shopping kampane:

  • Skontrolujte, či sú všetky vaše produkty schválené - ak sú niektoré z vašich produktov neschválené, Google Ads ich nebude zobrazovať
  • Zamerajte sa na relevantné kľúčové slová - používajte relevantné kľúčové slová, aby sa vaše produkty zobrazovali pri relevantných vyhľadávaniach
  • Sledujte svoje výsledky - pravidelne sledujte výsledky svojich PPC kampaní, aby ste mohli identifikovať oblasti, kde môžete zlepšiť
  • Submitted products
  • Disapproved products
  • Untargetted products
  • Out of stock products
  • No impressions
  • No clicks

7. Granulácia Google Shopping Performance Max kampaní. 

Pomáha vám zlepšiť výkon performance kampaní, znížiť náklady a zvýšiť zisky.Existuje niekoľko spôsobov, ako granulovať Google Shopping Performance Max kampane:

Použitie cieľových skupín

Cieľové skupiny vám umožňujú rozdeliť vaše produkty do skupín na základe rôznych faktorov, ako sú kategórie produktov, značky, ceny alebo umiestnenie. Toto vám môže pomôcť zlepšiť relevanciu vašich reklám a zacieliť ich na správnu cieľovú skupinu.

Použitie záujmových skupín

Záujmové skupiny vám umožňujú zacieliť vaše reklamy na ľudí, ktorí prejavujú záujem o určité témy alebo produkty. Môžete použiť záujmové skupiny, ktoré vytvoril Google Ads, alebo si vytvoriť vlastné.

Použitie publika

Publikum vám umožňujú zacieliť vaše reklamy na ľudí, ktorí už navštívili váš web alebo sa prihlásili k vášmu odberu. Môžete použiť publikum, ktoré vytvoril Google Ads, alebo si vytvoriť vlastné.

Použitie ponukových pravidiel

Ponukové pravidlá vám umožňujú nastaviť rôzne cenové ponuky pre rôzne produkty, cieľové skupiny alebo záujmové skupiny. To vám môže pomôcť zlepšiť výkon vašich kampaní a dosiahnuť vaše ciele.

8. Kontrétne príklady, ako granulovať Shopping kampane:

  • Ak máte širokú škálu produktov, môžete ich rozdeliť do kategórií. To vám pomôže zacieliť vaše reklamy na správnu cieľovú skupinu a zlepšiť relevanciu vašich reklám.
  • Ak máte produkty, ktoré sú drahšie alebo majú vyššiu maržu, môžete pre ne nastaviť vyššie cenové ponuky. To vám pomôže získať viac konverzií z týchto produktov.
  • Ak máte produkty, ktoré sú sezónne, môžete ich zacieliť na ľudí, ktorí žijú v oblastiach, kde je sezóna pre tieto produkty aktuálna. To vám pomôže zvýšiť počet konverzií z týchto produktov.

Granulácia Google Shopping Performance Max kampaní je dôležitým krokom k tomu, aby ste z nich získali čo najviac. Experimentovaním s rôznymi spôsobmi granulácie môžete nájsť to, čo najlepšie funguje pre vaše podnikanie.

Tu je niekoľko ďalších tipov, ktoré vám môžu pomôcť granulovať Google Shopping Performance Max kampane:

  • Začnite s malým počtom cieľových skupín alebo záujmových skupín a postupne ich rozširujte, keď budete mať viac údajov. To vám pomôže vyhnúť sa zbytočným nákladom.
  • Sledujte výsledky svojich kampaní a upravujte ich podľa potreby. Takto budete môcť vidieť, čo funguje a čo nie.
  • Používajte nástroje na analýzu údajov, ako je Google Analytics, aby ste získali hlbšie pochopenie svojich zákazníkov a ich správania. To vám pomôže lepšie zacieliť svoje reklamy.

9. Performance Max - Shopping kampane

sú novým typom kampaní v službe Google Ads, ktorý používa umelú inteligenciu (AI) na automatizáciu cenových ponúk, zacielenia a optimalizácie. Tieto kampane sú navrhnuté tak, aby generovali konverzie a zvyšovali návratnosť investícií (ROI) tak, že sa prispôsobia vašim cieľom a zámerom.

  • Automatizované cenové ponuky: Google AI automaticky nastaví cenové ponuky pre vaše reklamy na základe vašich cieľov a zámerov. To znamená, že sa nemusíte starať o manuálne úpravu svojich cenových ponúk.
  • Inteligentné zacielenie: Google AI automaticky zacieli vaše reklamy na správnych ľudí v správnom čase. To znamená, že sa nemusíte manuálne vytvárať a spravovať reklamné skupiny a kampane.
  • Optimalizácia na báze AI: Google AI bude nepretržite optimalizovať vaše kampane na zlepšenie výkonu. To znamená, že sa nemusíte neustále monitorovať a upravovať svoje kampane.

Optimalizácia PPC kampaní na maržu môže byť náročná, ale môže byť veľmi prospešná pre váš e-shop. Ak budete postupovať podľa týchto tipov, môžete dosiahnuť vyššie zisky z vašich PPC kampaní.

Mohlo by sa Vám páčiť

    Sú vám niektoré výrazy nejasné? Pozrite uičkovskú abecedu

    Kontaktujte nás

    Naša agentúra sa riadi pravidlami a princípmi Férového tendra.

    Prečítajte si tiež

    Konzultácia zadarmo

    S čím by ste potrebovali pomôcť?

    Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

    Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

    Vyberte si ďalšiu oblasť

    Zanechajte nám na vás kontakt

    Formulár bol úspešne odoslaný.