Ako digitálne zachytiť svoje myšlienky

Ako digitálne zachytiť svoje myšlienky

Náš kolega, Šani, natrafil na jednoduché riešenie - mind map.

Mind map, alebo myšlienková mapa, je spôsob grafického usporiadania nápadov a kľúčových slov. Je to v podstate pavúkový diagram, pomocou ktorého si vieš vizuálne usporiadať informácie a svoje myšlienky. Najčastejšie sa využíva na plánovanie, riešenie problémov alebo učenie.

Myšlienková mapa sa tvorí okolo jedného, hlavného konceptu, ktorý sa nachádza v strede, na ktorý si postupne vetvami pridávaš súvisiace myšlienky v podobe slov, obrázkov, alebo len skratiek. Hlavné myšlienky sú pridané priamo k hlavnému konceptu a ďalšie nápady sú odvetvené od nich.

Na vytvorenie takejto mapy stačí iba papier a pero, to ale nie vždy máme po ruke. Čo ale s určitosťou máme, je náš smartfón, tablet, alebo notebook.

Na internete je plno voľne dostupných tools a aplikácií na vytvorenie si vlastných mind maps, napr:

 

7 jednoduchých krokov, ako si vytvoriť vlastnú myšlienkovú mapu*

1. Začni v strede prázdnej plochy. V strede preto, lebo tým dávaš svojej mysli signál a slobodu rozšíriť svoje nápady do každého smeru a prirodzene sa vyjadriť.  

2. Použi obrázok alebo fotku ako svoju ústrednú myšlienku. Obrázok môže vyjadriť tisíc slov a pomáha využívať fantáziu. Je oveľa zaujímavejší, pomôže ti sústrediť sa a dodá mozgu ten správny „buzz“. Je lepšie raz vidieť ako sto krát počuť (čítať=) )

3. Využívaj farby. Farby sú rovnako príťažlivé pre tvoju myseľ, ako sú obrázky. Farby dodajú život tvojej myšlienkovej mape a obrovskú energiu do tvorivého myslenia.

4. Pripoj svoje hlavné myšlienky vetvami na obrázok v strede. Myšlienky, ktoré sa odvívajú od hlavných zas pripoj vetvami druhej a tretej úrovne, atď. Myseľ pracuje v súvislostiach. Rada si spája dve (alebo tri, alebo štyri) informácie dokopy. Ak prepojíte nápady alebo myšlienky v diagrame vetvami, mali by ste svoje myšlienky pochopiť a zapamätať si jednoduchšie.

5. Svoje vetvy kresli radšej oblúkmi ako priamočiaro. Pretože pozerať sa iba na rovné čiary je pre myseľ nuda.

6. Použi jedno kľúčové slovo na riadok. Jedno výstižné, kľúčové slovo dodá myšlienkovej mape silu a flexibilitu.

7. Používaj obrázky v celom texte. Každý obrázok, rovnako ako centrálny, v sebe nesie tisíc slov. Takže ak máš čo i len 10 obrázkov vo svojej myšlienkovej mape, už sa to môže rovnať 10.000 slovám!;)

*Podľa Tony Buzan

Mind Map created by PatrickNoonan with GoConqr

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.