Softecon 2017 - Dejiny výpočtovej techniky sa odohrávali aj na Slovensku

Softecon 2017 - Dejiny výpočtovej techniky sa odohrávali aj na Slovensku

Slovenská informatika má 60 rokov. V jej histórii je veľa inšpirácie pre súčasné IT. Mnohé legendy slovenského IT stále žijú a ich príbehy sú plné zaujímavých skúseností. Oživuje ich najmä Stála výstava dejín výpočtovej techniky na Slovensku.

Zvyčajne prednášam o UX, na konferenciu Softecon 2017 ma však pozvali rozprávať o histórii IT na Slovensku. Nie som odborník v tejto oblasti, no od roku 2013 pomáham zachraňovať príbehy z histórie slovenského IT.

Čo je také zaujímavé v histórii slovenskej informatiky?

Na Slovensku pracovali v IT oblasti pred revolúciou v roku 1989 tisíce ľudí. Veľa z ich príbehov je zaujímavých aj inšpiratívnych. V príspevku sa napríklad dozviete:

Ktorý je prvý slovenský počítač. Mimochodom bol skonštruovaný pred 60 rokmi. Jeho autor, rovesník Alana Turinga, stále žije.

Ktorý je prvý slovenský riadiaci počítač. Mimochodom bol kompletne navrhnutý a sériovo vyrábany na Slovensku.

Kto je slovenský Steve Wozniak. Mimochodom, žije teraz v Kalifornii.

Ktorý bol prvý veľký slovenský IT startup so zahraničnou investíciou. Mimochodom bolo to 1,5 mil. dolárov v roku 1968.

CDC kúpilo začiatkom 70. rokov kompilátor Pascalu zo Slovenska

Po prednáške som sa napríklad dozvedel od pracovníkov spomínaného prvého slovenského startupu, že okrem iného tam dvaja páni naprogramovali jednu z prvých implementácii kompilátora vtedy nového programovacie jazyka Pascal. Je možné, že to bola prvá implementácia po autorovi Niklausovi Wirthovi. Firma CDC ju kúpila od zmieného startupu za 70 tisíc dolárov. Samozrejme sa o nich potom zaujímala ŠtB, no disk so slovenským kompilátorom Pascalu už bol za hranicami. Wikipedia však o tom neeviduje žiadnu zmienku v hesle programovací jazyk Pascal, história slovenského IT na internete takmer neexistuje. Skúsim príbeh s Pascalom overiť.

ui42

V ui42 sa intenzívne venujem záchrane histórie slovenskej informatiky od roku 2013, keď pán Ing.Kohút nadchol náš kolektív pri návšteve Stálej výstavy dejín výpočtovej techniky na Slovensku v SAV. Sponzorovali sme okrem iného seriál videoreportáži a článkov s významnými príbehmi histórie slovenskej informatiky ako aj redigovanie článkov na webe Výstavy. Stále pomáham s organizáciou, fundraisingom a lobovaním za záchranu a ďalší rozvoj Výstavy.

 Práve v týchto dňoch má ui42 20 rokov, takže sme už tiež trochu súčasťou histórie.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.