Nový pravidelný kalendár so šesťdňovým týždňom

Viacerí experimentujú so štvordňovým pracovným týždňom. V našom UX labe sme vyskúšali oveľa radikálnejší experiment s kalendárom, ktorý vyrieši aj ďalšie problémy.

Nový pravidelný kalendár so šesťdňovým týždňom

Nový pravidelný kalendár so šesťdňovým týždňom

Viacerí experimentujú so štvordňovým pracovným týždňom. V našom UX labe sme vyskúšali oveľa radikálnejší experiment s kalendárom, ktorý vyrieši aj ďalšie problémy.

Nový pravidelný kalendár so šesťdňovým týždňom

Navrhli sme zjednodušený pravidelný kalendár so šesťdňovým týždňom:

  • Týždeň bude mať 6 dní, vypadne prirodzene streda, zostane: pondelok, utorok, štvrtok, piatok, sobota a nedeľa. Pracovné dni sa rýmujú a sú len štyri. 

  • Každý mesiac bude mať 5 týždňov a presne 30 dní. Oveľa ľahšie sa bude plánovať.

  • Každý mesiac začne v pondelok a skončí v nedeľu.

  • Nikdy už nebude piatok 13.

  • Keďže rok má 365 (resp. priestupný rok 366 dní), päť dní (resp. 6) budú sviatky. 

  • Aby sme nikoho neurazili, budú sa volať: Prvý sviatok, Druhý sviatok, Tretí sviatok, Štvrtý sviatok a Piaty sviatok. Dátumy sviatkov sú jednoduché, zvyčajne je vsunutý deň pred začiatkom kvartálu, takže:

- Prvý sviatok je vsunutý deň pred 1.januárom.

- Druhý sviatok je vsunutý deň pred 1.aprílom.

- Tretí sviatok je vsunutý deň pred pred 1.júlom.

- Štvrtý sviatok je vsunutý deň pred pred 1.októbrom.

- Piaty sviatok je výnimočný a pridáva sa na koniec roka po 31.decembri, takže na prelome rokov sú dva sviatky (v prípade priestupného rok tri).

    • Kto chce oslavovať presné sviatky, napr. Ramadán, Chanuku, Čínsky nový rok, Vianoce alebo Veľkú noc, zoberie si dovolenku. Nový kalendár je teda ekumenický.

    Prototyp nového kalendára sme už otestovali na vzorke 24 používateľov. Panel používateľov bol nábožensky, vekovo a genderovo vyvážený. V paneli boli adekvátne zastúpení živnostníci, majitelia firiem, vedúci pracovníci, zamestnanci súkromných firiem, zamestnanci verejnej a štátnej správy ako aj advokáti, umelci a architekti.

    Zatiaľ máme za sebou prvé dve kolá používateľského testovania. Po prvom kole, ktoré trvalo jeden nový šesťdňový týždeň, sú výsledky veľmi sľubné, neevidujeme žiadne vážne prekážky a nevýhody. Výsledky druhého kola, ktoré trvalo jeden rok s novou štruktúrou šesťdňových týždňov a piatich sviatkov, zatiaľ vyhodnocujeme.

    Nový kalendár rieši spústu problémov, ktoré sme zistili v našich výskumoch kalendárov, o ktorých sme písali minule: v blogu Rok 2018 - rok kalendárov so zlým UX a UX zmeny v kalendárnom roku.

    Mimochodom, počas prípravy informačnej architektúry pre nový kalendár sme v rámci prieskumu konkurencie zistili, že podobný kalendár používali už prastarí Chetiti, ako vidno na tejto čerstvo vykopanej prastarej hlinenej tabuľke:

    Sú vám niektoré výrazy nejasné? Pozrite uičkovskú abecedu

    Prečítajte si tiež

    Konzultácia zadarmo

    S čím by ste potrebovali pomôcť?

    Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

    Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

    Vyberte si ďalšiu oblasť

    Zanechajte nám na vás kontakt

    Formulár bol úspešne odoslaný.