UX zmeny v kalendárnom roku

UX zmeny v kalendárnom roku

Koncom minulého roka 2016 sme v UX laboratóriu ui42 absolvovali sériu používateľských testovaní so zamestnanými rodičmi školopovinných detí. Výsledky testovaní jednoznačne potvrdili, že zamestnaní rodičia so školopovinnými deťmi sú v predvianočnom období vyčerpaní a jednou z príčin ich stresu sú UX nedostatky, ktoré sa postupne dostali do kalendárneho roka.

V spolupráci so Slovenskou UX asociáciou a po dlhých jednaniach s viacerými organizáciami a osobnosťami sa nám podarilo v prvom kvartáli roku 2017 presadiť niekoľko zásadných UX vylepšení kalendárneho roka. Všetky zlepšenia platia od dnes 1.apríla.

Trimestre namiesto polrokov v slovenských školách

Po dlhých jednaniach s Ministerstvom školstva sa nakoniec podarilo podpísať memorandum s ministrom školstva Petrom Plavčanom, ktorým sa rušia polroky a zavedú sa trimestre.

Prvý trimester sa skončí začiatkom decembra, aby školáci nemuseli písať polročné písomky a testy, ani odovzdávať polročné práce a olympiády v týždňoch pred Vianocami alebo tesne po prázdninách, počas ktorých všetko zabudli. Tým sa rodičom život veľmi uľahčí.

Astronomická zima začne v novembri

Po dlhých konzultáciach s NASA, Astronomickým ústavom SAV, so SHMÚ, s Tatry Mountain Resort a s Elonom Muskom sa astronomický začiatok zimy posunie na skorší termín. Elon Musk sa svojim podpisom zaviazal, že jeho nový startup jednorazovo zakceleruje pohyb našej planéty, aby sa astronomická zima začala už o mesiac skôr 21. novembra 2017, kedy bude slnovrat.

Tento posun uvítajú na severnej pologuli lyžiarske strediská, predajcovia zimnej lyžiarskej výbavy a hlavne rodičia lyžovania chtivých detí. Doteraz vždy počas Adventu pred Vianocami rodičia museli merať svoje deti a následne nakupovať novú a predávať starú lyžiarsku výstroj, čo bola ďalšia aktivita, ktorá ich na konci roka počas Adventu zaťažovala.

Fiškálny rok sa skončí vo februári

Po dlhotrvajúcich jednaniach s Ministerstvom financií a s Daňovým úradom sa fiškálny rok posúva o dva mesiace, na koniec februára. Posun platí pre všetky firmy a všetky organizácie štátnej a verejnej správy, ktorým doteraz finančný rok končil 31.decembra.

Rozpočty organizácií sa budú môcť míňať ešte v januári a vo februári, taktiež získajú čas plánovanie ďalšieho roka. Daňová povinnosť sa taktiež posunie o dva mesiace, na koniec mája. Tento termín nekoliduje s koncom školského roka, vďaka čomu sa rodičia môžu v júni sústrediť na opravu známok svojich detí. Pôžičku na preklenutie daňového výpadku poskytne Slovensku Medzinárodný menový fond, s ktorým to zabezpečila celosvetová organizácia UX profesionálov UXPA.

Letný čas zostane

Po dohode s Európskou komisiou sa na Slovensku nebude posúvať v októbri čas a zostane letný čas. Potvrdil to svojim podpisom prezident Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý vyzval ostatné štáty EÚ, aby nasledovali inšpiratívny počin Slovenska.

Okrem iného toto rozhodnutie ocenila aj britská kráľovná, keďže v zimnom období bude Slovensko po Brexite ideálnym mostom do zvyšku EÚ, pretože bude mať rovnaký čas ako krajiny Veľkej Británie.

Advent na prelome júla a augusta

Po dlhých a náročných jednaniach s Vatikánom sa nám nakoniec podarilo vybaviť audienciu u Svätého Otca, na ktorej sme rýchlo dohodli posun Adventu na prelom júla a augusta.

Pápež František ocenil návrh SUXA, aby všetci veriaci mohli Advent prežívať v pokoji, mimo koncoročného zhonu. Vianoce zostávajú v pôvodnom decembrovom termíne.

Mobilní operátori a rádiá vzdorujú ďalej

Ďalšie jednania boli náročné a neúspešné. Nepodarilo sa nám dohodnúť posun vianočných akcií a reklám slovenských mobilných operátorov, ktoré zvyčajne začínajú v októbri, na letné obdobie. Takisto sa nám nepodarilo dohodnúť zmenu playlistov rádií v predvianočnom období, ktorým sme navrhli “rozpustiť” vianočné hity na obdobie celého roka.

Pokojné UX Vianoce 2017 prajeme!

V predvianočnom období zostane už len zopár termínov a tak prípravu na Vianoce môžeme tráviť pokojnými nákupmi darčekov a návštevami firemných večierkov. Vonku v prírode už bude mesiac príjemná mrazivá zima, sneh a dlhšie dni než v novembri. Veríme, že výsledkom našeho testovania použiteľnosti so zamestnanými rodičmi školopovinných detí v predvianočnom období bude vysoký nárast spokojnosti.

Pokojné UX Vianoce 2017 prajeme!

UX kolektív ui42

P.S. Všetky fotografie sú prebrané z internetu.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.