UX chyby v komunálnych voľbách

UX chyby v komunálnych voľbách

Úloha je jednoduchá: Zistiť kandidátov, ktorých môžem vo voľbách voliť. Aby som za plentou vo volebnej miestnosti nevyberal len podľa strany, veku, pohlavia, povolania, mena, priezviska alebo nebodaj poradia.

Kandidáti na starostu a primátora

Na prvý pohľad je to jednoduchá úloha. Ako občan Starého Mesta v Bratislave však vo volebnej miestnosti dostanem až štyri hlasovacie lístky - volím primátora, starostu, poslancov do mestského zastupiteľstva a poslancov do miestneho zastupiteľstva. Primátora a starostu vybavím pomerne hravo, vidím ich na každom rohu ulice. Horšie je to s poslancami. Na billboardoch a Facebooku je ich mrte, no ja môžem vyberať zo zoznamu len z môjho volebného obvodu.

Kandidáti na poslancov do miestneho zastupiteľstva

Do poštovej schránky mi z miestneho úradu prišlo Oznámenie, na ktorom okrem času a miesta konania volieb je len informácia o mojom volebnom okrsku. Nič viac, žiadne číslo volebného obvodu, ani zoznam kandidátov, z ktorých môžem vyberať. (Bratislava-Staré Mesto je rozdelená na niekoľko volebných obvodov a aby to nebolo také jednoduché, tak každý obvod je ešte rozdelený do niekoľko volebných okrskov). Podľa mňa sme voľakedy všetky tieto informácie dostávali do poštovej schránky.

Oznámenie o konaní volieb

Hor sa hľadať na web Starého Mesta. Na stránke k voľbám je dlhý zoznam liniek na PDF dokumenty. V nadpise žiadnej linky však nie je číslo môjho volebného okrsku č.16, sú tam uvedené len volebné obvody. Tie však nie sú uvedené na papierovom oznámení, čo mi prišlo z Úradu. Nezostáva mi nič iné, len postupne otvárať jednotlivé dokumenty. Nakoniec som našiel osemstranový PDF dokument, kde sa nachádza ulica na ktorej bývam a podľa neho som zistil, že patrím do volebného obvodu č.5 a budem voliť troch poslancov. Stále neviem ktorých, teda stále neviem, kto kandiduje za obvod č.5.

Otváram nakoniec PDF dokument so zoznamom kandidátov v mojom volebnom obvode. Mimochodom, nie je tu žiadna zmienka o tom, koľkých z nich budem voliť. Veď to som si predsa prečítal v predchádzajúcom dokumente, že?

Kedže nikoho z nich nepoznám osobne, rád by som si napríklad pozrel jeho aktivitu, v prípade, že už bol poslancom. Rád by som videl, kde kandidát žije - zdá sa mi, že viacerí kandidáti žijú mimo nášho volebného obvodu.

Kandidáti na poslancov do mestského zastupiteľstva

Takmer som zabudol na kandidátov na poslancov do mestského zastupiteľstva za Staré Mesto. Našiel som PDF so zoznamom, aj keď v ňom nebol počet, koľkých môžem voliť. Na to už nemám síl, dozviem sa z hlasovacích lístkov vo volebnej miestnosti za plentou :-(

Chcete to zmeniť? Choďte voliť!

Správnym riešením mojej úlohy je jednoduchý webový formulár, do ktorého zadám svoju ulicu a číslo domu a "vypľuje" mi mapu môjho volebného obvodu so zoznamom kandidátov a informáciami o nich. Ale stačí aj hodiť do našich poštových schránok hlasovacie lístky vopred, nemá každý doma internet.

Mám však ešte jedno jednoduchšie riešenie - výrazne znížiť počet poslancov v Bratislave a jej mestských častiach tak, aby sme ich všetkých mohli poznať po mene. Napríklad Seattle má 9 (slovom deväť) poslancov a ešte starostu, pritom má o trochu viacej obyvateľov než Bratislava.

Táto zmena je však v kompetencii parlamentu. Nič sa nedá robiť, aj niektoré UX nezmysly viete opraviť len tak, že pôjdete voliť rozumných ľudí, od ktorých budete vytrvalo vyžadovať zmeny. A je to jedno, o ktoré voľby ide. Nezmyslov (nielen UX), ktorí naši volení zástupcovia produkujú, je veľa a komplikujú nám život každý deň.

Takže šup šup voliť, ak to myslíte s usability vážne!

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.