Slovenské počítače

Slovenské počítače

Na Slovensku sme už raz Silicon Valley mali. Navrhovali a vyrábali sme tu pôvodné slovenské počítače. Málokto o nich vie. Mnohí tvorcovia sú ešte stále medzi nami. Ich príbehy sú inšpiratívne. Môžeme byť na nich hrdí.

ui42 a história informatiky

Mňa osobne zaujímala história počítačov a programovania už dávno. Po vysokej škole som prečítal životopis Charlesa Babbage, aj životopis Alana Turinga. Vtedy som mal šťastie zažiť naživo Donalda Knutha v Brne.

Po založení ui42 v roku 1997 sa u nás objavil funkčný Macintosh Classic, na ktorom sme hrali hry. Postupne sa naša firemná zbierka rozšírila, až sme ju v roku 2002 prezentovali na výstave Cofax, ktorá tiež patrí už len do histórie. Zbierka skončila pre nedostatok miesta v pivnici a postupne zmizla :-(

Príbehy z histórie IT som však počúval doma naďalej, mám to šťastie, že moji svokrovci patria medzi priekopníkov počítačov na Slovensku.

Stála výstava dejín výpočtovej techniky na Slovensku

Veľké prekvapenie som zažil, keď sme v roku 2013 s kolegami z ui42 navštívili výstavu počítačov v SAV. Plánovali sme tam stráviť tak dve hodiny, no odchádzali sme po štyroch hodinách s tým, že sa tam ešte vrátime. Výklad Ing. Štefana Kohúta bol strhujúci. Mladých kolegov šokovalo, že sa u nás navrhovali a vyrábali originálne slovenské počítače. Vtedy som si uvedomil, že mladá generácia nevie o histórii informatiky na Slovensku a nepozná jej zakladateľov. Pritom sú to často veľmi inšpiratívni a skúsení odborníci, mnohí z nich stále čulí, súc už v pokročilom veku.

Po návšteve som prelúskal asi najzaujímavejšiu knihu o histórii počítačov Turing’s Cathedral od Georga Dysona. Je to príbeh o začiatkoch počítačov, keď v roku 1945 malá skupina inžinierov a matematikov v Princetone vedená Johnom von Neumannom, mimochodom rodákom z Budapešti (pôvodným menom Neumann János), zostrojila počítač na základe teórie Alana Turinga. Architektúra, ktorú vtedy navrhli, sa používa doteraz aj v našich smartfónoch či tabletoch. Autor začína knihu opisom toho, ako v starej stodole našiel množstvo dokumentácie nedotknutej pol storočia a stihol urobiť rozhovory s poslednými žijúcimi tvorcami.

Žiadnu podobnú publikáciu u nás nemáme, ani sa na nej nepracuje. Zatiaľ sa darí aspoň trochu zberať dokumentáciu, fotografie a ďalšie artefakty. Záchrancom je Ing. Kohút z SAV a zopár ďalších nadšencov. Minulý rok visela dokonca aj existencia Výstavy počítačov v SAV aj s jej dokumentačnou prácou na vlásku. Našťastie SAV stálu Výstavu počítačov nakoniec podporila, žiaden grant na dokumentačnú a publikačnú činnosť sa zatiaľ nepodarilo nikde zohnať. Pritom času je málo, zber dokumentácie bude každým rokom náročnejší, mnohí priekopníci sú už pokročilí sedemdesiatnici a starší.

Seriál Slovenské počítače

Zopár inšpirujúcich príbehov sa nám podarilo dať dokopy s Ing. Štefanom Kohútom z SAV a redaktorom Matejom Dumanom z Hospodárskych novín v seriáli Slovenské počítače. Sú to články ale najmä videorozhovory a vrcholom bola prednáška Ing. Romana Kišša naživo. Nech sa páči:

Na Slovensku je veľa ďalších ľudí, ktorí majú veľa skúseností, najmä technických ale aj projektových a organizačných. Počul som o využití non-SQL databázy pri prvom pokuse o elektronizáciu zdravotníctva zo začiatku sedemdesiatych rokov. Zrejme jedným z našich najväčších start-upov bolo Výskumné výpočtové stredisko OSN v Bratislave na Patrónke, kde okrem iného zaviedli rodné čísla a IČO v Československu.

Chcete pomôcť?

Ak máte osobné skúsenosti, predmety, dokumenty, fotografie týkajúce sa histórie informatiky na Slovensku, prípadne máte chuť a čas alebo financie, ktorými môžete pomôcť, napíšte do diskusie pod článkom alebo napíšte mne alebo napíšte Ing. Kohútovi.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.