Kedy je správny čas na vlastný redakčný systém?

Kedy je správny čas na vlastný redakčný systém?

Čoraz viac firiem sa zamýšľa nad možnosťami vývoja vlastného redakčného systému. Neboja sa investovať tučné sumy do vlastného softvéru a očakávajú výsledky. Oplatí sa to však každému? Čo ak sú to zbytočne vyhodené peniaze?

Posvieťme si na výhody a nevýhody CMS z vlastnej dielne oproti voľne dostupným (opensourcovým) alebo komerčným CMS.

Výhody

Váš CMS je ušitý na mieru – vy viete najlepšie, čo a ako potrebujete mať. Svoj tím máte vždy po ruke a keď treba niečo prerobiť, tak sa to prerobí veľmi rýchlo. Redakčný systém môžete meniť za pochodu a máte ho plne pod kontrolou. Dokumentáciu vlastníte vy a všetko je vo vašich rukách.

Prispôsobená funkčnosť – vo vlastnom CMS si viete zapracovať firemné procesy a postupy tak špecificky, ako to bežný komerčný alebo opensourcový redakčný systém neumožňuje. Váš kód môžete neustále modifikovať a vylepšovať, prispôsobovať ho momentálnym trendom, požiadavkám a praxi.

Neriešite licencie – žiadne pravidelné poplatky za používanie cudzieho CMS neplatíte. Právo na používanie máte len vy a je len na vás, ako s vašim CMS naložíte.

Môžete na ňom zarobiť  – ak je váš redakčný systém špeciálny, výnimočný alebo zapĺňa dieru na trhu a vy máte pocit, že váš softvér môže byť osožný aj pre ďalšie firmy, nič vám nebráni začať ho v budúcnosti predávať.

Nevýhody

Veľké výdavky – vývoj vlastného softvéru je nákladný na čas aj na peniaze. Je dosť možné, že sa pomerne rýchlo dostaví okamih, keď vás prejde počiatočné nadšenie, no do vývoja ste už investovali toľko peňazí, že pokračovať v ňom bude jediný logický krok.

Veľké riziko – predovšetkým v prípade, že podnikáte sami, idete o rizika, že investujete množstvo financií do projektu, ktorý nevypáli dobre.

Nedostatok kvalifikovaných ľudí – vo sfére informačných technológií sa točia nemalé peniaze a môže sa stať, že vašich kvalitných vývojárov vám odláka konkurencia za dvojnásobok platu. Ak majú vaši zamestnanci rodiny a hypotéky a vy čakáte, že budú voči vašej firme lojálni, možno od nich očakávate priveľa.

Ak sa vám aj podarí zohnať kvalitných ľudí, problém bude optimálne ich vyťažiť, keďže majú pracovať len na jednom projekte. Agentúra s veľkým tímom a viacerými projektami vie programátorov flexibilne alokovať poďla aktuálnej potreby. Malý tím, ktorý vyvíja jeden projekt, buď nestíha riešiť všetky požiadavky (najčastejší prípad) alebo nie je dostatočne vyťažený a platíte ho zbytočne.

Bezpečnostný update – čím bude vaša stránka väčšia a čím viac vám bude zarábať, tým bude atraktívnejšia pre útoky hackerov. Pri vlastnom CMS musíte neustále riešiť zlepšovanie bezpečnosti systému, čo pohltí ďalší čas a financie.


Komu sa teda oplatí investovať do vývoja vlastného CMS?

Náš kolega Milan Kurečko odporúča:

„Do vývoja vlastného softvéru sa pustite, ak svojím CMS riešite veľmi špecifický problém, napríklad potrebujete špeciálny redakčný systém pre realitnú alebo cestovnú kanceláriu. Predstavte si, že ste napríklad 5 rokov predávali zájazdy, vyskúšali ste 3 rôzne CMS, žiaden vám nevyhovoval a teraz už z vlastnej praxe viete, čo presne potrebujete. Vtedy sa oplatí zainvestovať."

Okrem toho odporúčame vlastný redakčný systém v prípade, že:

  • máte na konte dosť financií
  • nie ste v časovej tiesni, máte dosť času na vývoj
  • netlačia vás podnikateľské očakávania rýchleho zisku
  • vývoj vlastného CMS alebo webu, ktorý ním vyvíjate, nie je hlavným zdrojom vašej obživy
  • dokážete vytvoriť a manažovať svoj tím – napr. máte skúsený kolektív 20 vývojárov, ktorí dokážu rýchlo tvoriť a implementovať zmeny, šéfa vývoja, ktorý vie, čo robí, zabehnuté procesy a viete prípadných odchádzajúcich ľudí šikovne nahradiť
  • váš technický architekt a hlavný vývojár systému je zároveň zakladateľom alebo jedným z majiteľov firmy (nehrozí, že firmu opustí)
  • máte ambíciu váš redakčný systém ďalej rozvíjať a neskôr možno i predať.

V prípade, že ste sa v tomto popise nenašli, máte na výber tieto alternatívy - použiť komerčné CMS, (v ktorom vyvyniete web vlastnými silami alebo s externou firmou), zvoliť jednoduchý systém na prenájom alebo použiť open-source CMS (ktoré rozchodíte vlastnými silami, prípadne s pomocou externých programátorov). Povieme si o nich viac v ďalších článkoch.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.