Dosť bolo Jánošíka alebo o investoroch a start-up-och na Slovensku

Dosť bolo Jánošíka alebo o investoroch a start-up-och na Slovensku

Túto jeseň som často natrafil na nepochopenie zmyslu investora, niekedy až strach z neho. Na konferenciách, doma v rodine, v ui42, aj pri debatách s mnohými kamarátmi a známymi. Rovnako som bol zarazený tým, ako málo startupov s investíciami od investorov je teraz na Slovensku.

Podľa mňa je to téma, ktorá si zaslúži väčšiu a hlavne pozitívnu popularitu. Ak môj príspevok naštartuje ďalšie, budem rád. Poznám ľudí s oveľa väčšími skúsenosťami s investormi a podnikaním, ktorí vedia poradiť viac.

Začnem vyjasnením pojmov.

Podnikateľ

Podľa Krátkeho slovníka slovenského jazyka (KSSJ) je podnikateľ ten, kto podniká, čiže vykonáva ekonomickú činnosť. Nijako to nevystihuje význam a aj v tomto prípade naši jazykovedci zaspali dobu.

Podľa slovenskej Wikipédie podnikateľ je všeobecne osoba venujúca sa sústavne samostatne ekonomickej činnosti, podnikaniu, čo dáva zmysel.

Chcel som si pomôcť “jazykovým okienkom” SME, no ináč trefná a inšpiratívna Ingrid Hrubaničová v SME v svojom pravidelnom stĺpčeku Slovenčina Od slova do slova v článku Povolanie: podnikateľ toho podnikateľa “zabila” tým, že je to často len náplasť na sebavedomie. Vystihuje to však súčasnú negatívnu predstavu o podnikateľovi.

Investor

V KSSJ je investor ten, “kto vynakladá investície a zodpovedá za ich správne využitie,” čo je znovu málo.

V slovenskej Wikipédii definíciu investora nenájdeme, takže tento pojem nie je pre Slovákov dôležitý, málokoho zaujíma.

Skúsil som Google a medzi prvými výsledkami bol typický príklad správy zo včerajška: Investor predstavil náhradu za súčasné PKO. Áno, na prvý pohľad sa ani mne vizualizácia nepáči, radšej chcem staré PKO a môže za to kto? Investor!

Podľa Wikipedie investor je osobitý typ ľudí a firiem, ktorí pravidelne nakupujú podiely v rastúcich firmách za účelom zisku.

Žiaľ na Slovensku sa používa najmä podľa Wikipedie druhotný význam - ten, čo nakupuje nehnuteľnosti, komodity atď. Takže boháč, čo chce ešte viacej zbohatnúť a na náš úkor.

Rovnako ako podnikateľ, investor nie je nikto kladný.

Developer

Horšia pliaga od podnikateľa a investora na Slovensku je snáď už len developer. Uvádzam len na ilustráciu, ako ďalší príklad zo slovenského ekonomického beštiária.

Definíciu nenájdeme ani v KSSJ ani v slovenskej verzii Wikipédie, Google nám ponúkne zo včerajška správu s titulkom Nové PKO príde do roku 2014, kde sa znovu píše o PKO a tá istá firma je najprv investorská spoločnosť a potom aj developer.

Podľa Wikipedie je tentoraz výraz použitý správne, aj keď presnejšie by bolo developer nehnuteľností. Tým by sme vyhli zámene s mojimi kolegami, ktorí sú tiež developeri=programátori.

V slovenčine nie sú pojmy podnikateľ, investor a developer dobre vysvetlené, čo svedčí o tom, že nám na nich zjavne nezáleží. A žiaľ väčšinou ich vnímame negatívne, aj keď nerozumieme tomu, čo znamenajú.

Bohatstvo sa dá vytvoriť

Zásadná vec pri uvažovaní o podnikaní a investoroch je uvedomiť si, že:

Bohatstvo sa dá vytvoriť a nielen získať podvodom, krádežou, dedičstvom, monopolom a inými spôsobmi.
A že neplatí často omieľané:

Vo svete je len rovnaké množstvo bohatstva. Jeden získa viac bohatstva len vtedy, ak iní o neho prídu.  

Ešte jedna dôležitá vec:

Peniaze nie sú bohatstvo.
Kniha Hackers & PaintersTieto myšlienky sú z kapitoly How to create wealth (Ako vytvoriť bohatstvo) z knihy Paula Grahama Hackers & Painters. Vrele odporúčam, podľa mňa by to malo byť povinné čítanie už na strednej škole.
Esej je dostupná aj na webe v HTML. Ak vám nejde angličtina, skúste Google Translate do slovenčiny, pointu zvládne dobre, neposmievajte sa mu, radšej mu pomôžte ako preložiť “startup.” BTW. preklad pošlite aj mne.

Dosť už bolo na Slovensku Jánošíka

Na Slovensku tradícia podnikania a úspešných podnikateľov takmer neexistuje. Až na zopár výnimiek (napríklad kamarátov dedo bol zmrzlinár živnostník počas celej vlády boľševika, jeho zmrzlina bola výborná a jeho vnuk ju stále robí takú dobrú) podnikanie u nás začalo až po revolúcii. Doteraz sa však medializujú hlavné tie zlé prípady podnikania (podvod, krádež, monopol), o tých pozitívnych príkladoch vieme málo, hoci ich je možno aj väčšina počtom. A možno dokonca odvodmi a daňami prispievajú do štátnej kasy viac než tí druhí.

Novembrová reportáž Toma Nicholsona v SME našu náladu vystihuje presne. Citujem závarečnú pasáž:

“Za tie roky som si všimol, že niektorí Slováci cítia takmer psychologický odpor voči bohatým a vplyvným ľuďom. Ako keby cnosti ako odvaha a morálnosť boli vyhradené pre chudobných a utláčaných, zatiaľ čo bohatých motivuje len chamtivosť a vlastný záujem. Táto rétorika vysadená proti úspechu, tento národne porazenecký postoj, je súčasťou bájky o tom, že všetci politici sú rovnakí, a že každý by kradol, keby mal príležitosť.”

Ak nahradíme politikov v poslednej vete podnikateľmi alebo investormi, nikto si to ani nevšimne a máme pocit, že to tak je.

Našim hrdinom je stále Jánošík. Podľa mňa je najvyšší čas s tým prestať.

Start-up, investor a skúsenosti ui42

Zhodou okolností práve v oblasti nových technológií sa dá rýchlo zrealizovať nápad bez veľkých investícií a najmä usilovnou prácou. Len pripomeniem postreh z pražského WebExpo 2010: “Hodnota myšlienky sa rovná času, ktorý venujete jej realizácii.” Ak sa ukáže realizovaný nápad ako zmysluplný, ďalšie peniaze už môžu byť záležitosťou investora.

Samozrejme, nie každý zmysluplný nápad skončí happyendom. Všetci na Slovensku poznajú Profesiu, ktorú sme rozbehli v ui42, no takmer nikto nevie o našich ďalších projektoch, ktorým sme venovali kopec času aj peňazí a skončili v našich archívných páskach, ako napríklad slovenský vyhľadávač Kikirikí, realitný server Rotunda, online bannerový systém Banter alebo v lepšom prípade sa pretransformovali do inej obľúbenej online služby, ako napríklad Yeti na snehu (dnes Ski.sk), Yeti na hubách (dnes Nahuby.sk). Momentálne zblízka sledujeme úspešný rast Domelie.

Investor teda nie je finančný diabol. Rovnako ako vy, aj investor si robí len svoju prácu a snaží sa ju robiť dobre. Ak ho zaujmete a dokonca získate od neho peniaze, je to veľké ocenenie vašej práce a ste na dobrej ceste k ďalšiemu rastu už spoločného bohatstva.

Nostalgia za FirstTuesday 2000

Roky som investície ani startupy na Slovensku nesledoval, no mám pocit, že sa to za 10 rokov veľmi nepohlo. Vzdelaní a šikovní ľudia reagujú na investora s nedôverou. A napríklad Openfund v práve ukončenom investičnom kole nedostal zo Slovenska ani jednu žiadosť o investíciu.

Spomenul som si stretnutia First Tuesday pred 10 rokmi, výborne organizované Milom Kostercom a jeho kamarátom. Bolo to miesto, kde sme sa mladí ľudia s nápadmi (označení zelenými bodkami) mali šancu stretnúť s investormi (označenými červenými bodkami). Tam sme stretli aj nášho investora do Profesie - SAEF. First Tuesday skončil, keď sa investori pohli ďalej na východ.

Nech žije StartupCamp 2010

Túto jeseň som si všimol čulú aktivitu medzi mladými ľuďmi okolo internetu. Fičí tu StartupCamp, BaseCamp, CloudCamp a iné Campy, dokonca vo viacerých mestách, čo je podľa mňa super. Sú to neformálne stretnutia, organizujú sa často cez Facebook alebo Twitter. Verím, že z nich sa  šíri pozitívne povedomie o podnikaní aj investoroch.

Do videnia v sobotu 18.decembra od 17:00 na StartupCampe v Hopkirku nad YMCA v Bratislave.

Prečítajte si tiež

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.